e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Παρασκευή, 18.6.2021, ώρα 7 μ.μ., μνημόνευση Κεκοιμημένων στο Μπανάτο, ενόψει Πεντηκοστής

Ανακοινώνεται ότι η μνημόνευση των Ψυχών των προσφιλών Ενοριτών μας και πάντων των απ' αιώνος Κεκοιμημένων Μπανατιωτών και μη, θα γίνει αύριο, Παρασκευή (κοινώς: Ψυχοπαράσκευο), 18 Ιουνίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στις 7 μ.μ. ακριβώς.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Ψυχοπαράσκευο ή, όπως το λέει ο λαός μας, "Χρυσό Κόλλυβο", είναι η κατεξοχήν Τελετή, αφιερωμένη στους Νεκρούς μας, από τον Αδάμ μέχρι και σήμερα, γίνεται μάλιστα ενόψει της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ "ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΛΛΥΒΩΝ" ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι θρύλοι, αναφέρουν σε σχέση με τα χρυσά κόλλυβα ότι  ο Χριστός το βράδυ της Αναστάσεως δίνει στις ψυχές την ελευθερία να «σεργιανίσουν» στη γη.

Ωστόσο, το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής η ελευθερία τους τελειώνει και οι ψυχές πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους στον ουρανό και μάλιστα χορτάτες!

Οι συγγενείς την παραμονή του Σαββάτου, δηλαδή το πρωί της  Παρασκευής, φτιάχνουν τα κόλλυβα τα οποία πηγαίνουν στην εκκλησία το απόγευμα να τα διαβάσει ο ιερέας, ώστε οι ψυχές των νεκρών τους να «φάνε» και να επιστρέψουν στον ουρανό χορτασμένες από το συχώριο που θα τους δίνει ο κόσμος («Θεός σχωρές τον») στο μοίρασμα.

Εκείνη τη στιγμή, οι ψυχές έχουν συγκεντρωθεί και η μια ρωτάει την άλλη: «εσύ έχεις κόλλυβο να φας;». Όποια ψυχή δεν έχει κόλλυβο, είτε γιατί την ξέχασαν οι συγγενείς, είτε γιατί δεν έχει κανέναν να την θυμηθεί, οι άλλες ψυχές της δίνουν να «φάει» από το δικό τους για να μην επιστρέψει «ξερή» -όπως λένε, σε κάποια μέρη της Ελλάδας-, δηλαδή πεινασμένη.

Η λαϊκή παράδοση, που θέλει η μια ψυχή μοιράζεται το κόλλυβό της με την άλλη, έχει τη βάση της στη γενική σημασία που δίνει η Εκκλησία σχετικά με τα κόλλυβα της Πεντηκοστής όπου μνημονεύονται όλοι οι νεκροί, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να τύχουν της ωφελείας των μνημοσύνων.

Σε κάθε περίπτωση τα κόλλυβα είναι μέρος της παράδοσής μας, της Εκκλησίας μας, αλλά και ένα από τα πλέον υγιεινά γλυκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: