e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκη Θεοδωράκη: "Ακολουθία εις Κεκοιμημένους - Requiem" (1984)


Μίκης Θεοδωράκης:
"Ακολουθία εις Κεκοιμημένους - Requiem"
(1984)

Για σολίστ, μικτή χορωδία, και παιδική χορωδία
Α΄ παγκόσμια παρουσίαση 29 Απριλίου 1985 στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών.

Το φωνητικό σύνολο «Οι Τραγουδιστές»
Η Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
(Διδασκαλία: Δημήτρης Καρβούνης)
Σολίστ: Misa Ikeuchi (Υψίφωνος)
Κική Μορφωνιού (Μεσόφωνος),
Φραγκίσκος Βουτσίνος (Βαθύφωνος)
Στέλιος Γιαννακούλας, Αντιγόνη Κερετζή και Κίμων Βασιλόπουλος
Διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου

Όπως αναφέρει ο συνθέτης σε προλογικό σημείωμά του στο πρόγραμμα της συναυλίας «Η βασική διαφορά του Requiem από τα προηγούμενα εκκλησιαστικά έργα μου έγκειται τόσο στην ίδια την υφή του μέλους, όσο και στην εναρμόνισή του. Από 'κει και πέρα μεγάλη σημασία έχει η χρήση των φωνών της χορωδίας, καθώς και η σχέση ανάμεσα στα τρία βασικά μουσικά υλικά, δηλαδή τους σολίστ, τη μικτή και την παιδική χορωδία».

Όσο για το κείμενο της Ακολουθίας εις Κεκοιμημένους, το οποίο ανήκει εν πολλοίς στον συριακής καταγωγής βυζαντινό μελουργό Ιωάννη μοναχό τον Δαμασκηνό, ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει ότι είναι «ένα από τα υψηλότερα ανθρώπινα, πνευματικά, φιλοσοφικά και ποιητικά επιτεύγματα του ελληνικού λυρικού λόγου. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε τις ορθές μας διαστάσεις μέσα στην παγκόσμια τάξη των πραγμάτων. Μας καλεί σε μια μεθυστική κατάδυση στο βάθος του εαυτού μας για να ανακαλύψουμε το φως που καίει, την ουσία και την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μας. Να ενωθούμε με το μυστήριο του θανάτου, σαν τη μόνη εγγύηση και οδό, ότι έτσι ανακαλύπτουμε την ουσία της ζωής».

Το έργο είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: