e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Βαρθολομαίος: Άδικη και άτυχη η απόφαση για την Αγία Σοφία από την κυβέρνηση της Τουρκίας


Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ  

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων στην πόλη Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, τονίζοντας «την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας» για τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Είπε χαρακτηριστικά, πως «δυστυχώς όπως ξέρετε πέρυσι έγινε Μουσουλμανικό τέμενος, αυτός ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Χριστιανοσύνης. Από μουσείο που ήταν ανοικτός εις επίσκεψιν όλων των ανθρώπων που ήρχοντο να θαυμάσουν την Πόλιν την Πόλεων και την Αγιά Σοφιά, αυτό το Αθάνατο Μνημείο των Πατέρων μας που αντέχει στους αιώνες τώρα που μετετράπη σε τέμενος είναι μόνο για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας και λυπούμεθα γι’ αυτήν την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, έπειτα από την επίσκεψή του και ευλογία του «Οίκου Ευγενίας Αγάπης», που ήταν το σπίτι της γιαγιάς του Μιχάλη Ψαρού, ο οποίος το αγόρασε και το δώρισε στο Χριστιανικό Κέντρο του Weirton, όπως έχει γράψει εκτενώς ο «Ε.Κ.», ο Πατριάρχης μετέβη στον Ναό των Αγίων Πάντων όπου τελέσθηκε Δοξολογία εν πληθούση εκκλησία.

Έπειτα από την ομιλία του στην Αγγλική, ο Πατριάρχης μίλησε διά ζώσης χωρίς γραπτό κείμενο λέγοντας πως «σήμερα μας αξιώνει ο Θεός να έλθομε έστω και για λίγες ώρες στην κοινότητά σας, στη Μητρόπολη Πίτσμπουργκ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Βιρτζίνια».

Έκανε αναφορά στον αείμνηστο Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ Μάξιμο με τον οποίον συνδεόταν με μακροχρόνια και στενή φιλία από τα χρόνια της μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είπε πως «τη Μητρόπολη Πίτσμπουργκ την είχα επισκεφθεί προ πολλών ετών όταν ήταν ποιμενάρχης εδώ ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ένας πολύτιμος αδελφός εν Χριστώ με τον οποίον είχαμε ειλικρινή φιλία και πνευματικούς δεσμούς από τα χρόνια της φοιτήσεώς μας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκείνος ήταν σε μεγαλύτερη τάξη, απεφοίτησε πήγε στο Βέλγιο και σπούδασε στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Λουβαίν και κατόπιν ήλθε στη Ρώμη ως ιερατικός προϊστάμενος όπου εγώ ήμουν Διάκονος και φοιτητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σποδών. Ο Μάξιμος διορίσθηκε για ένα διάστημα και παρατηρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δευτέρα Βατικανή Σύνοδο. Η φιλία μας ήταν διαρκής και ειλικρινής μέχρι του θανάτου του. Σε λίγο θα κάνω ένα Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του το οποίον θα επιθυμούσα να το κάνω επί του τάφου του αλλά μου είπε ο Αγιος Πίτσμπουργκ ότι είναι λίγο μακριά και δεν θα μπορούσε να ενταχθεί εις το σημερινό μας πρόγραμμα».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης ανέφερε πως «όταν μιλούσε προ ολίγου ο φίλτατος αδελφός Μητροπολίτης Σάββας είπε ότι με την παρουσία του Πατριάρχου εδώ σήμερα χαίρονται όλες οι κοινότητες της Μητροπόλεώς του, μικρές και μεγάλες. Θα μου επιτρέψει να κάνω μία προσθήκη, μία παρατήρηση σ’ αυτό που είπε για να σας υπογραμμίσω, να τονίζω ενώπιόν σας ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες, μικρές και μεγάλες ενορίες, μικρές και μεγάλες εκκλησίες διότι σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι σε κάθε εξωκλήσι όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία αυτή η εκκλησία, αυτός ο τόπος είναι πάντοτε μεγάλος διότι εκεί τελείται το μεγάλο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Και το παραμικρό εκκλησάκι στα χωριά σας στην Ελλάδα, στο χωριό μου στην Ίμβρο όπου γίνεται η Θεία Λειτουργία είναι τόσο μεγάλο αυτό το εκκλησάκι όσο και η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη που δυστυχώς όπως ξέρετε πέρυσι έγινε Μουσουλμανικό τέμενος, αυτός ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Χριστιανοσύνης. Από μουσείο που ήταν ανοικτός εις επίσκεψιν όλων των ανθρώπων που ήρχοντο να θαυμάσουν την Πόλιν την Πόλεων και την Αγιά Σοφιά, αυτό το Αθάνατο Μνημείο των Πατέρων μας που αντέχει στους αιώνες τώρα που μετετράπη σε τέμενος είναι μόνο για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας και λυπούμεθα γι’ αυτήν την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Θέλω να κατακλείσω μεταφέροντάς σας την αγάπη, τη στοργή, την σκέψη και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου που είναι η Μητέρα Εκκλησία όλων μας. Εχομε όλοι το προνόμιο να ανήκομε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Είμαστε δέκα πέντε Εκκλησίες Αυτοκέφαλες, ξεχωριστές, η κάθε μία ελεύθερη στα εσωτερικά της, στη διοίκησή της, αλλά Πρώτη και πάνω απ’ όλες είναι η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως της οποίας πιστά και αφοσιωμένα τέκνα είσθε όλοι εσείς».

Ο Πατριάρχης έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου λέγοντας πως «επαινώ και ενώπιόν σας τον αδελφόν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής διότι αφ’ ότου ανέλαβε τα ηνία της μεγάλης Αυτής Επαρχίας του Θρόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής άρχισε να πνέει νέος άνεμος ανασυγκροτήσεως, αναδημιουργίας, ζωντάνιας, προόδου, οργανώσεως και εύχομαι όλοι σας πρώτα – πρώτα οι Μητροπολίται της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου όπως είναι ο αδελφός Σάββας, ο ιερός κλήρος σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και όλοι εσείς οι πιστοί πρόεδροι, Φιλόπτωχοι Αδελφότητες, όλοι και ο μικρότερος πιστός των κοινοτήτων μας συσπειρωμένοι γύρω από τον καινούργιο δραστήριο και άξιο Αρχιεπίσκοπό σας να γράψετε λαμπρές σελίδες δόξης για την Ορθοδοξία μας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Θεός να είναι μαζί σας και να ευλογεί την ζωή σας και τα έργα των χειρών σας».

Στη συνέχεια, τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτη Πίστμπουργκ Μαξίμου, ενώ έκανε δώρο στον ναό μία κανδήλα. Ακολούθησε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα η οποία ήταν στολισμένη με 2.400 κόκκινα γαρύφαλλα. Ο Πατριάρχης τίμησε τον Μιχάλη Ψαρό απονέμοντάς του τον σταυρό του Τάγματος των Αρχόντων της Παμμακαρίστου Ελλάδας.

Η κόρη του κ. Ψαρού, η Αλεξάνδρα, στην ομιλία της είπε τα εξής: «Παναγιότατε με την ιστορική ευκαιρία αυτής της Αποστολικής επίσκεψης στην εκκλησία των Αγίων Πάντων του Weirton της Δυτικής Βιρτζίνιας με την ευχή σας και με μεγάλη ταπείνωση ο αδελφός μου Λίο και η αδελφή μου Μαρίνα θα δημιουργήσουμε ένα Κληροδότημα επ’ ονόματί σας. Αυτό το Κληροδότημα θα εξελιχθεί κατά την επόμενη δεκαετία και στη συνέχεια το εισόδημά του θα καταβάλει τον μισθό του ιερέα αυτής της εκκλησίας για πάντα. Προσευχόμαστε αυτό το μικρό δώρο να φανερώνει την πίστη της δικής μας γενιάς, ακολουθώντας το μεγάλο παράδειγμα των γονιών μας, των παππούδων, προπαππούδων μας».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός με αισθήματα αγάπης σεβασμού και τιμής από όλες τις γενεές της κοινότητας των Αγίων Πάντων. Τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: