e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Άγιος Μελέτιος Πηγάς, ανάχωμα στους Μοσχοβίτες να γίνουν τρίτο τη τάξει Πατριαρχείο (16ος αι.)

Επισημαίνει και σχολιάζει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς, ο Κρης, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, στάθηκε το μεγάλο ανάχωμα του Θεού στην έπαρση και τον εωσφορικό τύφο της Μοσχοβίας.

Χάρη στην σθεναρή στάση και αντίδραση εκείνου, κυρίως, αποφεύχθηκε, στα τέλη του 16ου αιώνα, το ολέθριο σφάλμα να αναγνωριστεί η Μοσχοβία ως... τρίτη στην τάξη των Πατριαρχείων, δηλαδή μετά την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια, όπως ήταν οι εγωιστικές απαιτήσεις των Μοσχοβιτών τότε, συνοδευόμενες, ως συνήθως άλλοτε με θέλγητρα (εξαγορά) και άλλοτε με φόβητρα (απειλές)...

Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς είχε αντίρρηση κατ' αρχήν ακόμη και στην ανύψωση της Μόσχας σε Πατριαρχείο, γι' αυτό και απείχε από την Σύνοδο του 1590. Μόλις μετά από τρία χρόνια, το 1593, τελικά συναίνεσε να αναγνωριστεί στον Μόσχας ο τίτλος του "Πατριάρχη", αλλά ως ψιλός τίτλος, τιμητικά, όχι φυσικά στο ίδιο επίπεδο και την ίδια κανονική θέση με τους Πρεσβυγενείς, "Χαλκηδόνιους", Πατριάρχες της Πενταρχίας.

Να έχουμε την ευχή του μεγάλου αυτού Αγίου και Εκκλησιαστικού Ανδρός!
Σύντομο Συναξάρι
Ο Άγιος Μελέτιος Πηγάς υπήρξε πατριάρχης Αλεξανδρείας (1590-1601 μ.Χ.). Μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα του 16ου αιώνα, χρημάτισε και τοποτηρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε χαλεπούς καιρούς (1597-1598 μ.Χ.).
Γεννήθηκε το 1549 μ.Χ. στον Χάνδακα της Κρήτης από ευκατάστατη και ευσεβή οικογένεια, έλαβε αξιόλογη εγκύκλιο μόρφωση και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Παταβίου. Μετά την επιστροφή του, ασπάστηκε τον μοναχικό βίο στη μονή Αγκαράθου της Κρήτης, στην οποία ηγούμενος ήταν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σίλβεστρος (1566- 590 μ.Χ.).
Ως ηγούμενος της μονής Αγκαράθου μετά την αποχώρηση του Σιλβέστρου, αγωνίστηκε με ζήλο εναντίον της λατινικής προπαγάνδας. Σύντομα αναφέρεται ως κληρικός και πρωτοσύγκελος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Μετά τον θάνατο του Σιλβέστρου, χειροτονήθηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωακείμ (5 Αυγούστου 1590 μ.Χ.).
Αγωνίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ορθόδοξες σχέσεις και τα διεκκλησιαστικά προβλήματα. Περιόρισε τα χρέη του Πατριαρχείου, ανοικοδόμησε με τη συνδρομή και του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Ιερεμία νέο πατριαρχικό οίκο και έλυσε πολλά από τα πιεστικά προβλήματα του Πατριαρχείου, ώς τον πρόωρο θάνατό του, σε ηλικία 52 ετών (1601 μ.Χ.).
[πηγή συναξαρίου: saint.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: