e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Έξαρχος Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο: Είναι πολύ σημαντικό να αποκαλούμε τον πόλεμο-πόλεμο, τους εισβολείς-εισβολείς και να τους καταδικάζουμε

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Anishchenko), απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ενότητα της Εκκλησίας και τον ρόλο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια του πολέμου.

«Θα έλεγα ότι υπερεκτιμάται σε τόσο δύσκολα γεγονότα, όχι μόνο τέτοια εσωτερικά, αλλά και θεμελιώδη. Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, αυτής της τρομερής ρωσικής εισβολής, η Εκκλησία άρχισε να ενώνει τους ανθρώπους. Όσοι μπορεί να μην πίστεψαν σε Αυτόν άρχισαν επίσης να στρέφονται στον Θεό με προσευχή. Άρχισαν να επαναξιολογούν τη ζωή τους, να προσέχουν την πνευματική ζωή. Και γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι σε πολλές εκκλησίες όλων των δογμάτων ο αριθμός των ακολουθιών έχει αυξηθεί, προκειμένου να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, να ενωθούν οι άνθρωποι. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Εκκλησία εντάχθηκε στη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για να την παραδώσει στους άπορους, για να στηρίξει ξανά τις Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε ο Επίσκοπος Μιχαήλ στο Rada TV.

«Εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, καταδίκασαν επίσης αυτή τη στρατιωτική εισβολή από τις πρώτες μέρες, καταδίκασαν τον πόλεμο στη χώρα μας και προσεύχονταν συνεχώς για το τέλος του πολέμου, για ειρήνη, για τη νίκη της Ουκρανίας και για τον ουκρανικό λαό. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αποκαλέστε τους εισβολείς εισβολείς. Ονομάστε τον πόλεμο πόλεμο και καταδικάστε τον», τόνισε ο Έξαρχος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ήταν δυνατόν να μιλήσει μετά τη νίκη επί της ενοποίησης των Εκκλησιών, ο Έξαρχος απάντησε ότι δεν θα ήθελε να παίξει προφητικό ρόλο και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι.

«… Φυσικά όλα εξαρτώνται από την κοινωνία. Η κοινωνία εξελίσσεται και, πάλι, υπάρχει μια επανεκτίμηση και πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν νέες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της πίστης και της στάσης απέναντι στην εκκλησία και σε εκείνους τους ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι υποκριτικοί. Ας είμαστε ειλικρινείς.  Νομίζω ότι αυτός θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα συμβάλει στην ενοποίηση της Εκκλησίας στην Ουκρανία, θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιτύχουν αυτή την ενότητα, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας θρησκευτικών προσωπικοτήτων για να βοηθήσουν τους άπορους, να βοηθήσουν τους πρόσφυγες», είπε ο Επίσκοπος Μιχαήλ.

«Παρεμπιπτόντως, γνωρίζετε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά από πρόσκληση του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας θα επισκεφθεί την Πολωνία για να συναντηθεί με Ουκρανούς πρόσφυγες, να τους στηρίξει, να προσευχηθεί μαζί τους, και αυτή η πρόσκληση προήλθε τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον Προκαθήμενο της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα. Βλέπουμε λοιπόν ότι κανείς δεν μένει απ' έξω. Όλοι νοιάζονται για την Ουκρανία, για τον λαό της και προσπαθούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν με τρόπο που είναι προσβάσιμος σε αυτούς», κατέληξε ο Επίσκοπος Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας, με προσαρμογή από την αυτόματη μετάφραση: π. Π. Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: