e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας συναντήθηκε ο Κιέβου Επιφάνιος

 Фото: ПЦУ

Ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε στις 8.2.2022, στην επίσημη κατοικία του με τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ταξίαρχο Κιρίλ Μπουντάνοβ. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Αρχιερέας Κωνσταντίν Χόλοντοβ, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Συνοδικού Τμήματος Στρατιωτικού Κλήρου για τη Διεθνή και Διαθρησκειακή Συνεργασία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Δεν παίζεις μόνος σου

«Του λέω να κάνει κάτι και στενοχωριέται και στενοχωριέμαι κι εγώ, γιατί σκέπτομαι ότι αν μ’  αγαπούσε και με εμπιστευόταν, θα τον πληροφορούσε ο Θεός να τα δεχτεί» (Αββάς Δωρόθεος)

Οι γονείς, οι φίλοι, γενικότερα όσοι αγαπούν, νοιάζονται για τον άλλον, ιδίως γι’ αυτόν που φαίνεται ότι κάνει λάθη. «Να προστατέψω, επειδή αγαπώ» είναι η σκέψη που κυριαρχεί στην καρδιά αυτού που βλέπει ό,τι έρχεται. Και δεν είναι απαραιτήτως υπερπροστατευτικότητα ή υπερβολή. Συχνά είναι ρεαλισμός. Είναι εκείνη η ενστικτώδης θεώρηση της πραγματικότητας που κάνει αυτόν που έχει πείρα, να νιώθει ότι έρχεται η αποτυχία, σε στόχους, σε πρόσωπα, σε προοπτικές. Κι όμως, ο άλλος δεν πείθεται, με αποτέλεσμα να έχουμε θυμούς, τσακωμούς, κριτική, κάποτε και λύπη που οδηγεί σε κατάθλιψη.

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άι Χαραλάμπη στο Ποτάμι πόλεως Ζακύνθου


Δειλινό 9ης Φεβρουαρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπη στο Ποτάμι πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας και Στάθης Κομιώτης]

Εσπερινός προς τιμήν των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου στο Βανάτο Ζακύνθου


Εσπέρας 9ης Φεβρουαρίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, όπου υπάρχει Εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπη και απότμημα ιερού Λειψάνου Του. Προτάθηκε επίσης για προσκύνημα και Εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, δεδομένου ότι -τα τελευταία χρόνια- συνεορτάζονται οι δύο Άγιοι. Έγινε ο Εσπερινός της μνήμης τους και Αρτοκλασία.

Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου στο Συνέδριο της Χάλκης


XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΝ ΤΩι ΓΕΝΟΜΕΝΩι ΣΥΝΕΔΡΙΩι ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ YΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟΝ «ΑΠΟ ΤΩΝ ΛΥΠΗΡΩΤΕΡΩΝ ΕΠΙ ΤΑ ΘΥΜΗΔΕΣΤΕΡΑ : EYXH KAI ΠΡΟΣΕΥΧΗ»
(6.2.2022)
***
Παναγιώτατε Δέσποτα,
Σεβασμιώτατοι ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,
Θεοφιλέστατε, Ἡγούμενε τῆς Ἱ. ταύτης Μονῆς,
Εὐλαβές Πρεσβυτέριον, Ὁσιώτατοι Μοναχοί,
Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας,
Ἐλλογιμώτατοι σύνεδροι,
Ἀγαπητοὶ μου ἀδελφοί!
    Ἰδιαιτέρως χαρμόσυνος εἶναι ἡ σημερινή ἡμέρα, διότι διά ἄλλην μίαν φοράν ἡ Ἱερά Μονή Ἁγίας Τριάδος καί ἡ πάλαι ποτέ διαλάψασα Θεολογική Σχολή τῆς Χάλκης, ἐδῶ εἰς τόν Λόφον τῆς Ἐλπίδος, ἀνοίγουν τάς πύλας των διά να ὑποδεχθοῦν ὅλους ἡμᾶς ὡς ταπεινούς προσκυνητάς καί συνομιλητάς μεταξύ τοῦ παρελθόντος, τοῦ παρόντος καί τοῦ μέλλοντος αὐτοῦ τοῦ τόπου.

Ιστορικό ορόσημο η έναρξη των εργασιών του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Την έναρξη των εργασιών του Ομοσπονδιακού Αυστραλιανού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καμπέρας. Πρόκειται για ένα γεγονός υψίστης σημασίας για την Αυστραλιανή κοινωνία, αλλά και για την Ελληνική Ομογένεια και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, δεδομένου ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της πέμπτης Ηπείρου, ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ωκεανία, κλήθηκε να ευλογήσει και να κηρύξει την έναρξη ενός τόσο σημαντικού θεσμικού γεγονότος. 

Συνεορτασμός των Αγ. Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου εν Βανάτω Ζακύνθου

Ως Ενορία είμαστε έτοιμοι για τον συνεορτασμό των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου των θαυματουργών, στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, δεδομένου ότι συνδέεται πνευματικά η περιοχή μας και με τους δύο. 

Του μεν Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει από αιώνος ωραία Εικόνα, σε ξυλόγλυπτη Καθέδρα και απότμημα λειψάνου του Αγίου, του δε Αγίου Βλασίου μνημονεύεται Μονή, στο κέντρο του Μπανάτο, το 1495.

Έτσι απόψε, 9 Φεβρουαρίου 2022, θα γίνει Εσπερινός στις 5 το εσπέρας και αύριο, 10 Φεβρουαρίου, από 8 έως 10.15 το πρωί, θα γίνει εόρτιο Ιερατικό Συλλείτουργο με Αρτοκλασία και σχετική Ομιλία, στον Ναό της Φανερωμένης μας.

Όσοι φιλάγιοι και φιλέορτοι πιστοί, καλοδεχούμενοι!!!