e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξανά στη γενέτειρά του Ίμβρο [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε σήμερα, Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022, στη γενέτειρά του νήσο Ίμβρο, προκειμένου να προστή διαφόρων εκδηλώσεων.

Μόλις έφτασε στο νησί, ο Πατριάρχης προσκύνησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, εκεί όπου πριν από 61 χρόνια, στις 13 Αυγούστου, χειροτονήθηκε διάκονος.

Τον καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, και αντιφώνησε ο Πατριάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πανηγύρι Μπανάτου 2022: Το λαϊκό γλέντι "προς ξεφάντωσιν των φίλων" [video]

Πλήθος προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο, παρά τα παραπλήσια πανηγύρια, έφτασαν ώς το Βανάτο της Ζακύνθου, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου 2022, για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας ή μάλλον να τιμηθούν οι ίδιοι από την ευλογημένη παρουσία Της κατά την εθιμική Λιτάνευσή Της ανά την Ενορία.

Μετά το εκκλησιαστικό-λειτουργικό μέρος της Πανηγύρεως ακολούθησε ξεφάντωμα, με λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους της Ορχήστρας του κ. Δημήτρη Ματθ. Παπαδάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες! Στην ορχήστρα συμμετείχαν, πλήν του Δημήτρη Παπαδάτου, ο Στέφανος Σεμιτέκολος και η Ειρήνη Γιακουμέλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΖΑΝΤΕ TIMES":

Αντικύθηρα: Λαμπρά Θυρανοίξια της αποκατασταθείσης Μονής Αγίου Μύρωνος [video-photos]


Στιγμές ιστορικές και συγκινητικές έζησε το μικρό ακριτικό προς Νότον νησί των Αντικυθήρων, στις 16 και 17 Αυγούστου 2022, τελώντας τα Θυρανοίξια της παλαιοτάτης Μονής του Πολιούχου και Προστάτου του Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού, μετά την ολοκλήρωση των εκ θεμελίων εργασιών αποκατάστασης, που εκτελέστηκαν με δαπάνες του ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και διήρκεσαν σχεδόν είκοσι μήνες.

Η εγγύηση

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτή που όχι μόνο δεσπόζει, αλλά και ομορφαίνει το καλοκαίρι της χριστιανοσύνης, είναι μία υπόμνηση ότι έχουμε εγγύηση αιώνιας ζωής και αθανασίας. Όσοι πιστεύουμε στην Ανάσταση του Χριστού και στην Ανάληψή Του στους ουρανούς, είμαστε βέβαιοι ότι κι εμείς θα αναστηθούμε, διότι η φύση μας έχει προσληφθεί και βρίσκεται πλήρης, δίχα αμαρτίας μόνο, στο Θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού, αγιασμένη, νικήτρια του θανάτου και προσδοκούσα την ανάσταση της σύνολης ύπαρξής μας, δηλαδή και του σώματος κατά την Δευτέρα Παρουσία. Εγγύηση αυτής της βεβαιότητας είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Το σώμα της μετέστη στους ουρανούς, ως σημείο αιώνιας ζωής. Και ο θάνατός της καλείται κοίμηση, όπως ο θάνατος κάθε ανθρώπου, διότι, έστω και κατ’ ολίγον, βίωσε το σημείο αυτό της λύσης της ύπαρξης από τα δεσμά του χρόνου και της φθοράς, χωρίς όμως να χρειαστεί να περάσει από την διαδικασία που περνούν όλα τα σώματα, της επιστροφής στην γη, της αποσύνθεσης, της προσμονής της ανάστασης.

Ευφρόσυνος Δεκαπενταύγουστος 2022 στα Αντικύθηρα [50 photos]


Πρωτόγνωρες πνευματικές και κατανυκτικές στιγμές έζησαν, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου 2022, οι Αντικυθήριοι στη γενέτειρά τους. Ευρισκόμενος στο νησί ο εξ Αθηνών Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης, έγινε επίσημος Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο τέλος του οποίου εψάλησαν τα Εγκώμια προς Αυτήν, κατά το ιεροσολυμίτικο τυπικό. 
        Την επομένη, ανήμερα της μεγάλης εορτής, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως, ιερουργούντος του π. Μιχαήλ. Εκκλησιάσθηκε το πλήθος των παρευρισκομένων στο νησάκι, οι πλείστοι των οποίων κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
        Για όλα είχε μεριμνήσει ο -καταγόμενος από τα Αντικύθηρα- Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος τίμησε δεόντως και το ψαλτήρι.
        Σημειωτέον ότι οι δύο εορταστικές λειτουργικές συνάξεις έγιναν στον παλαιότατο δίκλιτο -ενωμένο- Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω.
[Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαρχαλάκης]