e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Ο θρίαμβος της Θυσίας

Ο Θεός μάς αγάπησε τόσο πολύ στέλνοντας τον Υιό του τον μονογενή, να βαστάξει στους ώμους του τον σταυρό του μαρτυρίου για τις δικές μας αμαρτίες. Ο Κύριος μάς έδωσε άφεση αμαρτιών και την ελπίδα ότι με την σταυρική του αυτή θυσία μάς ανοίγει τον δρόμο της αιωνίου ζωής.

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος αναφέρει: “Ο Κύριος Ιησούς και Θεός μας, χωρίς να φταίει σε τίποτε, ραπίσθηκε, ώστε οι αμαρτωλοί που θα τον μιμηθούν, όχι μόνον να λάβουν άφεση των αμαρτιών τους, αλλά και να γίνουν συγκοινωνοί στη θεότητά του με την υπακοή τους. Εκείνος ήταν Θεός κι έγινε για μας άνθρωπος. Ραπίσθηκε, φτύστηκε και σταυρώθηκε, και με όσα έπαθε ο απαθής κατά τη θεότητα είναι σαν να μας διδάσκει και να λέει στον καθένα μας: Αν θέλεις, άνθρωπε, να γίνεις Θεός, να κερδίσεις την αιώνια ζωή και να ζήσεις μαζί μου, πράγμα που ο προπάτοράς σου, επειδή το επεδίωξε με κακό τρόπο, δεν το πέτυχε, ταπεινώσου, καθώς ταπεινώθηκα κι εγώ για σένα– απόφυγε την αλαζονεία και την υπερηφάνεια του δαιμονικού φρονήματος, δέξου ραπίσματα, φτυσίματα, κολαφίσματα, υπόμεινέ τα μέχρι θανάτου και μην ντραπείς” .

Με τον σταυρό και την Ανάσταση του ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, την αμαρτία αλλά και τον ίδιο τον διάβολο δίνοντας μας την δυνατότητα να υπερβούμε την θνητότητα και την κτιστότητά μας. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέος κάνει μια σημαντική τοποθέτηση λέγοντας ότι “Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μιλούμε για τον σταυρικό θάνατο του Χριστού συνδεδεμένο με την Ανάστασή Του. Γιατί Σταυρός χωρίς την Ανάσταση είναι μια σκληρή και αδήριτη πραγματικότητα, και Ανάσταση χωρίς τον Σταυρό είναι μια ψεύτικη και συναισθηματική κατάσταση. Όταν κάνουμε λόγο για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, δεν το εννοούμε αφηρημένα και στοχαστικά, αλλά για την απαλλαγή του ανθρώπου από την τυραννία και την φρικτή φυλακή του θανάτου, της αμαρτίας και του διαβόλου”.

Με άλλα λόγια η Εκκλησία μας την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής επιδιώκει να βοηθήσει τον άνθρωπο να τον προσεγγίσει υπαρξιακά, προβάλλοντας αυτή την θυσία σαν τη πόρτα, το πέρασμα εκείνο για τον θρίαμβο. Η Ανάσταση του Χριστού μας είναι ο Θρίαμβος της αγάπης του Θεού, ένας θρίαμβος αιωνίων διαστάσεων και για τον λόγο αυτό και η εκκλησία μας δικαιολογημένα ψάλλει: «Μηδείς θρηνήτω πενίαν, εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα, συγγνώμη εκ του τάφου ανέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος. Εσκύλευσε τον Άδην ο κατελθών εις τον Άδην... ο Άδης επικράνθη... Πού σου, θάνατε, το κέντρον; Πού σου, Άδη, το νίκος; Ανέστη Χριστός, και συ καταβέβλησαι. Ανέστη Χριστός, και πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός, και χαίρουσιν άγγελοι. Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς εν τω μνήματι. Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας».

Καλή Ανάσταση!

Κωνσταντίνος Γιατράς, Θεολόγος - Master στην Θρησκειολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια: