e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Αλεξάνδρεια: Μνημοσύνη Πατριαρχών Νικολάου Στ΄ και Πέτρου Ζ΄

Την μνήμη των αειμνήστων Πατριαρχών Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Νικολάου του ΣΤ' (1968 - +1986) και Πέτρου του Ζ' (1997 - +2004) τίμησε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Δια την συμπλήρωση 20 ετών από το τραγικό αεροπορικό  δυστύχημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2004, που στοίχισε την ζωή του Πατριάρχου Πέτρου και της συνοδεία του, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο  στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρείας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β' και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτατων Μητροπολιτών: Γουϊνέας Γεωργίου, Ερμουπόλεως Νικολάου, Μέμφιδος Νικοδήμου, Νουβίας Σάββα, Ταμιάθεως Γερμανού και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ιππώνος Στεφάνου. 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Ζακύνθου Διονύσιος, Πηλουσίου Νάρκισσος και ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος Γραμματέας Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού. Εκκλησιάσθηκαν η Εξοχοτάτη κ. Πόλυ Ιωάννου  Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάϊρο .κ Αθανάσιος Λεούσης, ο κ Ιωάννης Πυργάκης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, ο κ. Νικόλαος Κόπελος εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο κ. Χρήστος Καβαλής Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου, ο κ. Κλοντ Νακάς  Πρόεδρος των Αραβώνων Κοινοτήτων Αιγύπτου, η κ. Φερμόζη πρόεδρος της Παγκυπριακής Αδελφότητας Αιγύπτου, Προέδροι και εκπρόσωποι των σωματείων των αλελφοτητων και της εκπαιδευτικής κοινότητας  Αλεξανδρείας.  

Συγκινημένος ο Μακαριώτατος προ του τέλους του μνημοσύνου μίλησε  εγκωμιαστικά δια τους αοιδίμους προκατόχους  του τονίζοντας τον προσωπικό του  πνευματικό  σύνδεσμο αλλά και   την μεγάλη προσφορά τους στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο: 

"Η συγκίνησίς μου τούτη την ώρα είναι μεγάλη, διότι αναπολώ τα έτη και τας ημέρας καθ’ άς ήμουν παρὰ το πλευρὸν αυτών, ως ελάχιστος συνεργάτης. Αι εμπειρίαι πλησίον εις αυτοὺς και αι ιεραί αναμνήσεις αμέτρητοι, τι είπω και τι λαλήσω «κᾄν ἐγὼ σιωπήσω, οἱ λίθοι κεκράξονται». 
        Ο Νικόλαος έδωσεν ιδιαιτέραν προτεραιότητα εις την εδραίωσιν και διεύρυνσιν,  εις όλην την Αφρικήν, προκειμένου να αναπτυχθεί το αίσθημα και το έργον της ιεραποστολής....
        Ἦταν ευγενής, μειλίχιος, αριστοκράτης και σταθερὸς εις τας απόψεις και αποφάσεις του....Ήτο Πατριάρχης έργων και αγάπης.
         Περί δε του αμέσου προκατόχου μου και πολυκλαύστου Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, ο πόνος συνθλίβει την καρδίαν μου και τα δάκρυα εξέρχονται αβιάστως, διότι είναι ο πλέον αδίκως και μαρτυρικώς εγκαταλείψας τὸν παρόντα κόσμον... Ήταν απλὸς στους τρόπους, αλλὰ σταθερὸς εις τα διοικητικὰ προγράμματα και αποφάσεις. Επὶ των ημερών του το Πατριαρχειον ηκούσθη και έλαβε την πρέπουσαν θέσιν που του έπρεπε.
        Ἐδημιούργησε νέας Επισκοπὰς εις την Αφρικὴν, εξέλεξεν Επισκόπους και εν μιά λέξει, έθεσε τάς βάσεις διὰ αξιολογικὴν και παραγωγικὴν λειτουργίαν της ιεραποστολής.....Επί της πατριαρχίας του, η Αφρικὴ και οι εκεί κοινότητες είδον απὸ πολλών ετών απουσία, παρουσία Πατριάρχου.....Στήριξε τον Ελληνισμὸ λίαν επιτυχώς και τον ενέταξε εις την προσπάθειαν της  ανάπτυξης του Ιεραποστολικου έργου.
        Εν κατακλείδι, εὰν έζη, θα υλοποιούσε τα εὐγενή και μεγαλόπνοα οράματα και σχέδια του.
        Ἡ δικὴ μας καρδιακὴ ευχὴ, της Ιεραρχίας, του κλήρου και του ευσεβους λαου μας, είναι όπως ο Θεὸς αναπαύει, εν χώρα ζώντων τας ψυχὰς αμφοτέρων και οτι δι’ ημας η Πατριαρχία τους αποτελεί ορόσημο και στάδιο μιμήσεως." 

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης,  ο οποίος είχε προσωπικό και πνευματικό σύνδεσμο μαζί τους. Τον Νικόλαο συνάντησε και συνεργάσθηκε, όταν ήταν υπεύθυνος του Σιναϊτικού μετοχίου στο Κάϊρο. Ο Πέτρος, παιδί  προερχόμενο από την κατεχόμενη Κύπρο, βρήκε την  οικονομική και ηθική στήριξή του  κατά τα έτη των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος τον χειροτόνησε και  Πρεσβύτερο στην Ι.Μ. Πεντέλης. Ήταν δε ένθερμος υποστηρικτής των καλών του έργων κατά τα χρόνια της Πατριαρχείας του. Μετέφερε δε προς τον Μακαριώτατο  τις  συγχαρητήριες ευχές  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών δια την απόδοση  τιμής  στους προκατόχους του. 

Ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και παρεκάλεσε να μεταφέρει τις προσωπικές του ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.

Με την πρωτοβουλία  Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου, στον περίβολο του Πατριαρχικού Μεγάρου τοποθετήθηκαν "εις μνημόσυνον αιώνιον και εμπόδιον λήθης", οι προτομές των  δύο τιμωμενων  αειμνήστων  Πατριαρχών. Την φιλοτέχνηση της προτομής του Πατριάρχου Νικολάου χρηματοδότησε ο κ. Σπυρίδων  Καμαλάκης Μέγας Αρχών Λογοθέτης του Αλεξανδρινού Θρόνου, έργο του καλλιτέχνη κ. Nathan Doss. 

Μετά την επιμνημόσυνο δέηση έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήριά τους. Τιμητικά του μακαριστού Νικολάου απεκάλυψε ο Μητροπολίτης Δωδώνης με τον Επιτετραμένο της Ελληνικής Πρεσβείας και του μακαριστού Πέτρου, ο Μακαριώτατος βοηθούμενος υπό του  Μητροπολίτου  Γουϊνέας Γεώργιος, της Πρέσβεως της Κύπρου και του αυταδέλφου του κ. Μάμα Παπαπέτρου.

Εν συνεχεία  οι  προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αίθουσα εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου που είναι αφιερωμένη στην μνήμη Πέτρου του Ζ' και περιέχει προσωπικά του αντικείμενα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: