e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βανάτο: Ακάθιστος Ύμνος 2024 στον Ναό της Φανερωμένης

Δειλινό Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024, στον ανθοστεφή Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, έλαβε χώραν ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Θεομήτορα. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο πλαισίωσαν από το Ψαλτήριο οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Δρογγίτης. 
    Το κήρυγμα της βραδιάς έκανε απ' άμβωνος ο π. Παναγιώτης, ομιλήσας περί της Παναγίας ως παρεχούσης αναψυχή και ανακούφιση κατά την προσπάθειά μας ως συνοδοιπόρων του Χριστού στο Πάθος και την Ανάστασή Του. [Την ομιλία μπορείτε να αναγνώσετε ολόκληρη ΕΔΩ!] 
    Σημειωτέον ότι, εξαιτίας του ραγδαίου ανεμόβροχου και του κρύου που ενέσκηψε, η προσέλευση των πιστών δεν ήταν η αναμενόμενη. Ανάμεσα όμως στους εκκλησιασθέντες ήταν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ζακύνθου.

Στάσεις αναψυχής και ανακούφισης δίπλα στην Παναγία


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ενώ διαρκεί ο επίπονος αγώνας της Μεγάλης Σαρακοστής, κάθε Παρασκευή βράδυ πραγματοποιεί στάσεις πνευματικής ανάπαυλας, αναψυχής και ανακούφισης δίπλα σ’ ένα πρόσωπο κορυφαίο και πολυαγαπημένο: την Παναγία Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων ολόκληρης της ανθρωπότητας. 

Ακάθιστος Ύμνος 2024 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε απόψε, Παρασκευή Ε' των Νηστειών, 19 Απριλίου 2024, η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Παρίσι: Ακάθιστος Ύμνος 2024 στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου


Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου.

Αθήνα: Ακάθιστος Ύμνος 2024 στη Μητρόπολη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

«Καλό Πάσχα και κυρίως ειρηνικό» ευχήθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αμέσως μετά την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. 

Beit Jala Παλαιστίνης: Ακολουθία Ακαθίστου 2024 [video-photos]

Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024, στον Ναό της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, εψάλη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Καζάκου, συμμετεχόντων δε των καλών Εφημερίων της αραβόφωνης αυτής Ενορίας. Πλήθος πιστών εκκλησιάσθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Λευκωσία: Ακάθιστος Ύμνος 2024, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου [video]

Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024, στον Καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας, εψάλη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, χοροστατούντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ιεροσόλυμα: Ακάθιστος Ύμνος 2024 στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως [video-photos]

Το εσπέρας της Παρασκευής, 19 Απριλίου 2024, εψάλη στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο πλαίσιο της Ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου.

Ακάθιστος Ύμνος 2024 στη Λαμία [photos-video]

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, παρουσία του νέου Δημάρχου Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου και του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Σανίδα, χοροστάστησε απόψε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:

Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! The Orthodox Church in Australia Rejoices

του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εκφράζει την βαθύτατη αγαλλίαση και ευγνωμοσύνη της προς την Αγία και Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, υπό την κανονική δικαιοδοσία και φροντίδα της οποίας έχει την τιμή και το προνόμιο να ευρίσκεται, διότι της χάρισε προσφάτως την ευλογία και έγκριση αφενός μεν του νέου Συντάγματος σχετικώς με τη διοίκηση της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αφετέρου δε του θεσμού της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Beit Sahour Παλαιστίνης: Προηγιασμένη Λειτουργία στη Μονή των Ποιμένων [video]

Στην σεβασμία Ιερά Μονή των Ποιμένων, στο χωριό Beit Sahour της Παλαιστίνης, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, σήμερα Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδος των Νηστειών, 19η Απριλίου 2024. Ιερούργησε ο Ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

"Ρόδον το αμάραντον, χαίρε η μόνη βλαστήσασα"

Ο Ακάθιστος Ύμνος, εκτός από τη σύνδεσή μας με την ιστορία του Γένους μας, καθώς μας υπενθυμίζει την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους το 626 μ.Χ. και τη σωτηρία της χάρις στην θαυματουργική παρέμβαση της Θεοτόκου, προς τιμήν της οποίας όλος ο λαός έψαλλε το κοντάκιο αυτό όρθιος (Ακάθιστος), είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η παράδοση δεν υπάρχει από μόνη της, εάν δεν έχει να στηριχθεί να πατήσει σε πνευματικές βάσεις. Στην περίπτωση του Ακαθίστου Ύμνου είναι το μυστήριο της Θείας Οικονομίας, ο ρόλος που η Υπεραγία Θεοτόκος διαδραμάτισε, αλλά και το γεγονός ότι ο Χριστός, γενόμενος άνθρωπος, ανεβάζει τον άνθρωπο εις ουρανόν. Σ’ αυτό το θαυμαστό μυστήριο μόνο η ποίηση μπορεί να αποδώσει την αλήθεια. Ο ποιητικός λόγος δεν είναι μονοσήμαντος. Αφήνει στον αναγνώστη του να δώσει απαντήσεις. Ο καθένας μας μπορεί να πατήσει στην ιστορία και την παράδοση, να απολαύσει τη γλώσσα, κυρίως όμως το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση είναι το «σε μένα τι έχει να πει;». Ξεκινώντας από το σύνολο, την κοινότητα, ο ύμνος αγγίζει το πρόσωπο, τον άνθρωπο, τον καθέναν. Αλλιώς, είναι μία τελετουργία η οποία μένει στην επανάληψη. Στο κάλλος της συνήθειας, όχι όμως της αλλαγής μας, για την οποία είμαστε υπεύθυνοι.

Υπεραγία Θεοτόκος

Του Αρχιμανδρίτου Ζαχαρία, της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ

Αν οι άγιοι Ευαγγελιστές τήρησαν σιγή για το μυστήριο της Αγίας Παρθένου, εκτός από λίγα λόγια που μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, τι να πούμε εμείς οι μηδαμινοί. Έτσι, η Αγία Παρθένος είναι το θαύμα του Θεού και είναι βέβαια ο καρπός και το αποκορύφωμα όλων των δικαίων όλης αυτής της γραμμής των αγίων της Παλαιάς Διαθήκης, το αποκορύφωμα της αγιότητας. 

Η θεολογική και αισθητική αξία του Ακαθίστου Ύμνου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η ορθόδοξη υμνολογία αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι η αδιάκοπη συνέχεια της ανεπανάληπτης αρχαιοελληνικής ποίησης, καθότι, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός διασώθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στο Χριστιανισμό. Η ορθόδοξη εκκλησιαστική ποίηση, ως  ύψιστη καλλιτεχνική έκφραση, κατέστη τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού πολλών ξένων ετεροδόξων μελετητών.