e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πρεσβευτές του Αγίου Ναυάρχου Θεοδώρου Ουζακόφ (1745-1817) στα λιμάνια του Ιονίου

Γράφει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Κατά το τελευταίο τριήμερο κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ζακύνθου, προερχόμενα από Κεφαλληνία και Κέρκυρα, τo ρωσικό αντιτορπιλικό "Νοβοτσερκάσκ" και το ιστιοφόρο "Άγιος Πέτρος", τα οποία, μαζί με άλλα πλοία του ρωσικού στόλου τής Μαύρης Θάλασσας, εκτελούν ασκήσεις αναγνώρισης στα παράλια διαφόρων ελληνικών νησιών αλλά και της Συρίας, ενώ, σε περίπτωση που παραστεί απόλυτη ανάγκη, είναι πανέτοιμα να συμβάλουν στην εκκένωση της ρωσικής βάσης στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς. Στη σχετική ανακοίνωσή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τονίσθηκε ότι, στην διάρκεια του ενάμιση μηνός που το αντιτορπιλικό θα πλέει στην Μεσόγειο, θα επισκεφθεί επτά λιμάνια της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου.

Τα εν λόγω πλοία του ρωσικού στόλου τής Μαύρης Θάλασσας -στο πλαίσιο μάλιστα της "Ρωσικής Εβδομάδας στα Επτάνησα"- πρεσβεύουν στα νησιά του Ιονίου την τιμή προς τον φημισμένο Ναύαρχο Θεόδωρο Ουζακόφ (1745-2/14.10.1817), ο οποίος πριν από δέκα περίπου χρόνια συμπεριελήφθη στο Αγιολόγιο των Ορθοδόξων από το Πατριαρχείο των Ρώσων (το 2011 ως τοπικός άγιος, το 2004 ως δίκαιος). Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Ουζακόφ (όντας -κατά τον Λεωνίδα Χ. Ζώη- διοικητής Ζακύνθου επί της Ρωσοτουρκικής Κατοχής του νησιού μας), συνέβαλε κατά πολύ στην απεμπλοκή των Επτανήσων από τους Φράγκους το 1800 και στην δημιουργία μετέπειτα της περιώνυμης Επτανησιακής Πολιτείας. Αξίζει, παρεμπιπτόντως, να μνημονευθεί εδώ ότι ο Ουζακόφ, "σε μιαν επίσκεψή του στη Ζάκυνθο, με τη ρωσική ναυαρχίδα Άγιος Παύλος, έλαβε από τους γαλαντόμους προέδρους του Νησιού, μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις των ντόπιων, ένα τιμητικό χρυσό σπαθί (31 Ιουλίου 1800)" [Ντίνου Κονόμου, Ζάκυνθος Πεντακόσια χρόνια (1478-1978), Αθήνα 1983, τ. 3 Πολιτική Ιστορία (τεύχ. β΄ 1800-1815), 14].

Στις ημέρες μας, λοιπόν, ο κατάπλους τού "Νοβοτσερκάσκ" και του "Άγιος Πέτρος" στα λιμάνια του Ιονίου συνδυάστηκε με πολιτιστικές εκδηλώσεις σύσφιξης των ελληνορωσικών δεσμών, κυρίως των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχών με την Ρωσική Εκκλησία. Σημειωτέον ότι στην ρωσική αποστολή συμπεριλαμβανόταν υψηλόβαθμος Ρώσος Κληρικός (ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος - Ηγούμενος της Μονής Danilovsky της Μόσχας) με τη συνοδεία του. Στο νησί μας είχαν αξιομνημόνευτες επαφές με τους παράγοντες της τοπικής Εκκλησίας, ενώ είχε οργανωθεί θερμή υποδοχή από τις Αρχές, τον Κλήρο και τα Σχολεία στον ναό του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου. 

Κατά τις διμερείς συναντήσεις και συνομιλίες των ημερών αυτών, τόσο με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, όσο και με τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο - Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ι. Μητροπόλεώς μας, αλλά και Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικών Περιηγήσεων, συναποφασίσθηκε η ανέγερση μνημειακής προτομής σε κατάλληλη θέση εντός του προαυλίου του Καθολικού της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ώστε και δι' αυτού τού ορατού σημείου, να διαδίδεται η ιστορικής σημασίας φυσιογνωμία τού Αγίου Ναυάρχου Ουζακόφ.

Χθες Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, λίγο πριν το μεσημέρι, οι Εκκλησιαστικές Αρχές της Ζακύνθου έγιναν εθιμοτυπικώς δεκτές στο αντιτορπιλικό "Νοβοτσερνάσκ", όπου υπογραμμίσθηκε πολλές φορές η αναγκαιότητα της ελληνορωσικής φιλίας σε καιρούς οξύτατης αφιλίας και απρόβλεπτων διεθνών ανακατατάξεων. Όλοι ευχήθηκαν, τα ταξίδια του ρωσικού στόλου (και του παρόντος αντιτορπιλικού) να είναι ειρηνικά, δίχως να ισχύει πλέον το λατινικό ρητό: "Si vis pacem, para bellum" (δηλαδή: Εάν επιθυμείς ειρήνη, παρασκεύαζε πόλεμο). Ο κυβερνήτης του πλοίου και οι συνεργάτες τους είχαν ετοιμάσει μικρή δεξίωση για τους υψηλούς επισκέπτες τους και άπαντες ύψωσαν ποτήρι βότκας, πίνοντας υπέρ της εκατέρωθεν Φιλίας και Αδελφωσύνης!

Το Νυχθημερόν ήταν παρόν, αποτυπώνοντας σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από τις εγκάρδιες στιγμές στο πλοίο του ρωσικού στόλου!