e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος: Δυο καταπληκτικές και πολύπλευρα διδακτικές ομιλίες στον Άγιο

Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ  Ν.  ΚΑΛΟΥΔΗ 
Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας, 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                                                                             
11-12-2014


 Χτες στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος είχαμε τη τύχη να ακούσουμε δύο καταπληκτικές ομιλίες: Του Πατριάρχη Νέας Ρώμης, Κωνσταντινούπολης και Οικουμένης κ. κ. Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη μας  Κέρκυρας, Παξών, Διαποντίων Νήσων  κ.κ. Νεκταρίου.

  Δύο ομιλίες με στοιχεία ιστορίας, θρησκευτικής ιστορίας, γεωπολιτικής, κοινωνικής κατάστασης, οικονομίας και πολιτικής αλλά και για τη τεράστια γεωπολιτική-γεωοικονομική  σημασία της Κέρκυρας και των Επτανήσων διαχρονικά.

Μεταξύ δεκάδων άλλων ήταν ιδιαίτερα διδακτικές ιστορικά, μολονότι διπλωματικά και κωδικά διατυπωμένες, οι επισημάνσεις του Πατριάρχη:
-Για τα Επτάνησα, με τις συχνές αναφορές του,
-Για την «αποψίλωση» (άρα αποδυνάμωση)  του Πατριαρχείου από τις Ελλαδικές Μητροπόλεις του,
-Για τα γεγονότα του 18661
1.Παρατήρηση δική μου: Το 1815 με την ίδρυση του Ιόνιου Κράτος συνεστήθη Εξαρχεία Επτανήσων υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Προεδρεύονταν κυκλικά και από τους 4 Μητροπολίτες Επτανήσων. ( Η Εξαρχεία Κρήτης παραμένει μέχρι σήμερα). Η Αθήνα έπεισε τον Μητροπολίτη Αθανάσιο και πλαστογράφησε τις υπογραφές των άλλων 3 και «ζήτησαν την απόσχιση» από το Πατριαρχείο. Ο χαμηλών τόνων Πατριάρχης Σωφρόνιος έκανε δεκτό το αίτημα απόσχισης. Όταν αποκαλύφθηκαν οι πλαστογραφίες ξέσπασαν ταραχές σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, αλλά ήταν πλέον αργά. Γνωστά και τα περίφημα Τυπαλδικά στη Κεφαλλονιά.

Εντυπωσιακή και μοναδική η ομιλία του Μητροπολίτη μας για τον γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της Κέρκυρας ως γέφυρα Δύσης και Ανατολής  αλλά και  με αναφορές από τα Εκκλησιαστικά μέχρι την αναγκαιότητα  του τουρισμού.  Είμαι ευτυχής και περήφανος που άκουσα την εκπληκτική ομιλία του Μητροπολίτη μας κ.κ.Νεκτάριου.

Η ενασχόληση με τα κοινά έχει ουσία και περιεχόμενο όταν συναντάς τέτοιες σημαντικές και αστραφτερές προσωπικότητες και έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις εκ του σύνεγκες την ομιλία τέτοιων προσωπικοτήτων, όπως της παγκόσμιας εμβέλειας, αποδοχής, αναγνώρισης της πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης προσωπικότητας του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και να διδάσκεσαι από αυτές. Πολύ περισσότερο όταν η ακτινοβόλα και σεβαστή αυτή προσωπικότητα εκπροσωπεί έναν θεσμό 18 αιώνων που επιβίωσε τα τελευταία 600 χρόνια περικυκλωμένος και βαλλόμενος  και από το αυταρχικό αντιδημοκρατικό οθωμανικό-τουρκικό κράτος αλλά (από το 1828) και από την αποδυνάμωση που του προκάλεσε η απαίδευτη ελίτ της Αθήνας.

Οι δύο αυτές ομιλίες μας έκαναν πλουσιότερους σε γνώσεις και εμπειρίες αλλά  και ευτυχέστερους γιατί είναι προνόμιο να ακούς και να συναντάς τέτοιες προσωπικότητες και να διδάσκεσαι.

Η Κέρκυρα ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Κέρκυρας κ.κ. Νεκτάριο  διότι πέτυχε να έχει καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη και έγινε αποδεκτή η πρόσκλησή του  να επισκεφθεί ο Πατριάρχης  τη Κέρκυρα. Άλλωστε πέρασαν 51 χρόνια από την επίσκεψη του Αθηναγόρα.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να δοθούν στη δημοσιότητα οι  δύο αυτές ομιλίες και ο Μητροπολίτης μας  να  εκδώσει το συντομότερο δυνατόν σε βιβλίο αυτές τις δύο διδακτικές και πολλαπλά ωφέλιμες και πολύπλευρα διδακτικές ομιλίες για να γίνουν κτήμα του λαού, διδαχή και παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: