e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της θερινής πανηγύρεως των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου [φωτογραφίες + ενδεικτικό video]
Κατά την τοπική παράδοση, η πανήγυρις της εορτής των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, στην κωμόπολη του Μαχαιράδου εν Ζακύνθω, μετατίθεται κάθε χρόνο από τις 3 Μαΐου στην δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου. 
          Έτσι, απόψε εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με την συμμετοχή πολλών προσκυνητών από όλο το νησί και ιερέων της περιοχής. Ομίλησε επίκαιρα -αναθέσει Σεβ. Μητροπολίτου- ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
          Κατά τα ειθισμένα, στην διάρκεια της αποψινής νύχτας γίνεται το λαϊκό γλέντι, τα χαράματα θα ψαλεί ο Όρθρος της Κυριακής, τότε θα γίνει και η μεγαλοπρεπής Λιτανεία της περίπυστης Εικόνας της Αγίας Μαύρας, το δε πρωί της αυριανής Κυριακής θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Διονύσιο Δ΄.   
[Φωτογραφίες: Γιάννης Κλάδης και Σπύρος Νέγκας]

Σημειωτέον ότι πριν και μετά τις Ακολουθίες ακούγεται το πατροπαράδοτο "ταμπουρλονιάκαρο".


Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακής Γ΄ Ματθαίου
10 Ιουλίου 2016
(Ματθ. στ΄ 22-23)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολλές φορές ο άνθρωπος, ενώ έχει δεδομένα τα δώρα του Θεού, τα περιφρονεί, τα απαξιώνει και στρέφεται στο σκοτάδι των παθών, λατρεύοντας το συμφέρον και την ύλη, που τελικά θα τον οδηγήσουν στην απώλεια.

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, εύστοχα, δίνεται ένας παραλληλισμός: Όπως είναι το μάτι για το σώμα, το ίδιο είναι και ο νους για την ψυχή. Εάν το μάτι είναι φωτεινό, όλο το σώμα κινείται άνετα και γίνεται και το ίδιο φωτεινό. Δεν σκοντάφτει στα εμπόδια, ούτε πέφτει από τους γκρεμούς. Αντίθετα, εάν το μάτι είναι σκοτισμένο, τότε και το σώμα είναι σκοτεινό, επιρρεπές σε κάθε σκόνταμμα, κίνδυνο και τραυματισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον νου του ανθρώπου, δηλαδή τον πνευματικό οφθαλμό. Ο φωτεινός καθοδηγεί στο αγαθό την ψυχή, ο σκοτεινός την κατευθύνει προς την απώλεια.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους, τον Θεό και τον Μαμμωνά, το πνεύμα και την ύλη. Ο αλληθωρισμός προς τον κόσμο και τις αμαρτωλές τέρψεις του, προς την υπέρτατη κοσμικότητα και υλοφροσύνη, οδηγεί στην καταστροφή. Βέβαια, ουδέποτε ο Κύριος Ιησούς περιφρόνησε την τίμια εργασία. Αντιθέτως, ευλογεί την εργασία που αποσκοπεί στη συνετή και αξιοπρεπή συντήρησή μας, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό και εφαλτήριο για άκρατο πλουτισμό και εκμετάλλευση των Άλλων. 

Πρώτα χρειάζεται να ζητάμε την Δικαιοσύνη του Θεού, την Ουράνια Βασιλεία Του και για όλα τα άλλα θα μεριμνήσει ο Παντοδύναμος Θεός να μας δοθούν, όσα βέβαια κρίνει σωστά και απαραίτητα για εμάς.

Ο άνθρωπος που έχει σκοτισμένα τα μάτια της ψυχής, οδηγείται στην πώρωση και την απώλεια. Ακούει την Αλήθεια, αλλά δεν την προσέχει. Έχει μπροστά του το Καλό και το Φως, αλλά δεν θέλει να το βλέπει. Δεν ανέχεται τον δίκαιο συνάνθρωπό του, αλλά τον ζηλεύει, τον μισεί και τον καταδιώκει. Πολεμάει την διδασκαλία του Ευαγγελίου και κυριεύεται από αντιχριστιανική μανία, διότι το Ευαγγέλιο αποτελεί τον καθρέπτη, μες από τον οποίον ατενίζει έντρομος την ηθική ασκήμια του. Η τύφλωσή του αυτή δεν οφείλεται στον Θεό. Ο ίδιος την επιδίωξε, τυφλώνοντας τον εαυτό του. Αυτός έβρισε και εγκατέλειψε τον Θεό. 

Όλοι, λοιπόν, οφείλουμε να μην υποδουλωνόμαστε στις υλικές μέριμνες, αλλά, έχοντας ως παράδειγμα τα πλάσματα της φύσης, να προσδοκούμε από τον Θεό την ικανοποίησή τους. Και πάντοτε χρειάζεται να περιπατούμε ως «τέκνα φωτός», για να γίνουμε έτσι Υιοί Θεού «κατά χάριν». Γένοιτο!

Προ-εορτάζουμε τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη εν Βανάτω (10.7.2016)


Την ερχόμενη Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016, προ-εορτάζουμε σεμνοπρεπώς την πανεύφημη μνήμη του νέου Οσίου της Εκκλησίας μας Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου (8-10 π.μ.). 

Στο πλαίσιο της Ευχαριστιακής Συνάξεως θα γίνει Αρτοκλασία, ευλογία των Κολλύβων, ο δε κ. Σταμάτιος Ζούλας (Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός) θα ομιλήσει περί των ζωοποιητικών μηνυμάτων, τα οποία νυχθημερόν εκπέμπει ο τιμώμενος Όσιος προς τον κόσμο μας.

Σημειωτέον ότι σε όσους εκκλησιασθούν εκείνη την ημέρα στον ναό μας, θα διανεμηθούν αντίτυπα παιδικού βιβλίου για τον άγιο Παΐσιο, από τις δραστήριες Εκδόσεις Ποταμίτου, καθώς επίσης κομψά εικονίδιά του, για ευλογία πάντων και πασών!

Τιμή Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Πακνανά στον Νέο Κόσμο και χειροτονία Διακόνου


Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αναλήψεως Νέου Κόσμου την μνήμη του αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Πακνανά, στον οποίον είναι αφιερωμένο το δεξιό κλίτος του Ναού.

Στον εσπερινό και τον όρθρο προς τιμήν του νεαρού νεομάρτυρα των Αθηνών,  χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο οποίος τέλεσε και τα μυστήρια της Θείας Ευχαριστίας και Χειροτονίας διακόνου.

Ο νεοχειροτονηθείς Δανιήλ Μρέϊχ, Λιβανέζος στην καταγωγή, πνευματικό ανάστημα του Μητροπολίτου όρους Λιβάνου Γεωργίου, έλαβε κατά την εις υποδιάκονον χειροθεσία το όνομα Δαμασκηνός. Την συμμαρτυρία πριν την χειροθεσία ανέγνωσε ο πνευματικός του πατήρ Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου. Η χειροτονία έγινε με ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και εντολή του Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, στην Μητρόπολη του οποίου και θα  υπηρετήσει.

Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Αθηνών και ταλαντούχος Αγιογράφος, πολύγλωσσος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την Βυζαντινή μουσική.

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος αφορμούμενος εκ της Ευαγγελικής περικοπής επεσήμανε προς τον χειροτονούμενο τις δυσκολίες του ιερατικού υπουργήματος και τον επαίνεσε για την απόφαση του να εισέλθει σε τέτοιες δύσκολες εποχές στην ιερωσύνη.

Μετά το πέρας των ακολουθιών, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την παρουσία του και όλους όσους συμμετείχαν στο διήμερο του εορτασμού.

Εκ του Ναού