e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

1η Ευχαριστιακή Σύναξη στον νεοαποκτηθέντα Ναό της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ









































Με μεγάλη λαμπρότητα και συγκίνηση τελέσθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοαποκτηθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ. Μετά από περίπου δύο αιώνες λειτουργεί και πάλι η ορθόδοξη ενορία την οποία είχαν ιδρύσει Σμυρναίοι έµποροι και άλλοι Έλληνες από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων ιερέων από την περιοχή της Ολλανδίας και του Βελγίου. Λίγο πριν το τέλος της Θείας Ευχαριστίας αναγνώσθηκε η εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την αρχή της Ινδίκτου, η οποία είναι και αφιερωμένη στο περιβάλλον.

Με το πέρας τη Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βελγίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σ’ αυτή τη μεγάλη και εξέχουσας σημασίας ημέρα για την ορθόδοξη κοινότητα της Ολλανδίας αλλά και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε επίσης τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Αλέξανδρο Κουφουδάκη. Τόνισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε για την απόκτηση του κτηριακού συγκροτήματος και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη από οικονομική ενίσχυση για την εξόφληση και την ανακαίνιση των κτηρίων, τα οποία έχουν αποκτηθεί με δάνειο. Μεγάλη επίσης είναι και η ανάγκη από πιστούς οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά για τις ανάγκες του Ναού. Στη συνέχεια ο Σεβ. ευχαρίστησε τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βλαδίμηρου π. John Behr, ο οποίος θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ ως καθηγητής ορθοδόξου θεολογίας σε Πανεπιστήμιο της πόλης, καθώς και τον π. Michael Bakker εκπρόσωπο της Ρωσικής ενορίας του Αγίου Νικολάου. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τον κ. Αλεξανδρίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια αγωνίστηκε για την ίδρυση της ενορίας στην περιοχή, καθώς επίσης και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Στην συνέχεια προσκάλεσε όλους τους νέους να εκκλησιάζονται στην ορθόδοξη ενορία και να συμμετάσχουν στη σύναξη των νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Να αναφερθεί εδώ ότι το κτήριο της εκκλησίας είναι πρώην προτεσταντικός Ναός που βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Zaandam (βόρεια της πόλης του Άμστερνταμ) και χτίστηκε το έτος 1906. Σχεδιάστηκε από τον Jan Jansonius και είναι µεγάλης αξίας, λόγω της αρχιτεκτονικής µε χαρακτηριστικά Art Nouveau. Παράπλευρα του Ναού βρίσκεται το πρεσβυτέριο και η αίθουσα δεξιώσεων.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Ναού.

Τώρα οι Έλληνες έχουν τον δικό τους Ναό, αλλά και ιερέα στο Άμστερνταμ! 

Δημιουργείται Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής εν Ζακύνθω


Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Κλάδη, δημιουργεί Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής (Βυζαντινή και Ζακυνθινή Μουσική) στο Κέντρο Νεότητος της Μητροπόλεώς μας, στην Πλατεία Κάλβου.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτωβρίου 2016. Εγγραφές ενδιαφερομένων θα γίνονται από 16ης Σεπτεμβρίου έως και 30ης Σεπτεμβρίου 2016, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 10:00π.μ έως 12:00μ.μ στα Γραφεία της Μητροπόλεως.
Τα μαθήματα θα παραδίδονται δωρεάν.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6978843006 κ. Ιωάννης Κλάδης. 

Κοιτώντας την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου...

Σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου


Κοιτώ την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του οποίου σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων.

Σκέφτομαι πόσο ανόητοι γίνονται ορισμένοι σήμερα, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, όταν ομιλούν για ομολογιακά φρονήματα και διωγμούς...

Ο Νεκτάριος διώχθηκε από την Αίγυπτο για ένα «ευχαριστώ»... Του ευχήθηκαν κάποιοι πιστοί «με το καλό και Πατριάρχης» κι ο Πενταπόλεως απάντησε με ευγένεια «ευχαριστώ»... Το πήραν αυτό οι καλοθελητάδες κληρικοί και τον συκοφάντησαν στον υπερήλικα Πατριάρχη Αλεξανδρείας... Σε μια μέρα ο Νεκτάριος βρέθηκε στο πλοίο για Ελλάδα, χωρίς χρήματα, κι έχοντας κολλημένη επάνω του την ρετσινιά του ανήθικου.

Στην Αθήνα τον καταφρόνεσαν. Δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του. Για ημέρες έμενε νηστικός. Διορίσθηκε ιεροκήρυκας στην Εύβοια και οι πιστοί τον γιουχάϊζαν και τον κατέβαζαν από τον άμβωνα. Δεν ήθελαν να ακούσουν τον ανήθικο δεσπότη... Επέστρεφε στο κατάλυμά του και τρίκλιζε από την θολούρα της στεναχώριας.

Με τη χάρη του Θεού κατάφερε να γίνει Διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή κι αργότερα να αποσυρθεί στην Αίγινα στο Μοναστήρι που αυτός δημιούργησε. Ποτέ όμως δεν δικαιώθηκε. Ακόμα και στα γεράματα έζησε τον εξευτελισμό. Εισαγγελέας από τον Πειραιά τον κατηγορούσε ότι έκαμε παιδιά με τις καλόγριες και τα πετούσε τάχα σε ένα πηγάδι. Και πήγε στο μοναστήρι και τον έπιανε από το λαιμό βρίζοντας και απειλώντας τον. Και στις εκκλήσεις των Καλογραιών να πει μια κουβέντα και να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ο Νεκτάριος σήκωνε το χέρι κι έδειχνε τον ουρανό.

Και μετά την κοίμησή του, παρά τα θαυμαστά που έδειχνε ο Θεός, το φέρετρο με το νεκρό σώμα του Νεκταρίου δεν βρήκε θύρα Ναού ανοικτή να το φιλοξενήσει. Το φέρετρο τοποθετήθηκε στην εξώπορτα του παλαιού Ναού της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά μέχρι να έρθει η ώρα να ξεκινήσει το καραβάκι για την Αίγινα...

Μαθητεύσατε, λοιπόν, στο μεγάλο πνευματικό σχολείο που λέγεται: Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Μάθετε τι σημαίνει ομολογία, πίστη, υπομονή, από αυτόν που αναδείχθηκε πραγματικός αγωνιστής και ειλικρινής ακόλουθος των εντολών του Χριστού.

Ο Θεός αποστρέφεται τον μνησίκακο άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής ΙA΄ Ματθαίου 
 4 Σεπτεμβρίου 2016
(Ματθ. ΙΗ΄ 23-35)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Άσπλαχνος και πωρωμένος είναι ο οφειλέτης της ευαγγελικής περικοπής. Στον ίδιο, ο φιλεύσπλαχνος Κύριος του χάρισε ένα πολύ μεγάλο οφειλόμενο ποσό, ο ίδιος όμως, όχι μόνον αρνήθηκε να περιμένει έστω και λίγο για μια μικρή οφειλή προς αυτόν ενός συναδέλφου του, αλλά αντίθετα βιαιοπράγησε εναντίον του και τον οδήγησε τελικά στη φυλακή.

Φανερό το νόημα της παραβολής και ιδιαίτερα βαθύ. Βασιλεία είναι ο Δίκαιος και Πανάγαθος Θεός. Δούλοι του οι άνθρωποι, τους οποίους –ως τα τελειότερα δημιουργήματά Του- πλουτίζει καθημερινά με πλήθος πνευματικές και υλικές δωρεές. Καιρός αποδόσεως λογαριασμού των οφειλών, η φοβερή Κρίση του Θεού. Χρέος ανεξόφλητο, η κακή χρήση των ταλάντων και των απείρων δωρεών του από μέρους των ανθρώπων. Καταδίκη, η αιώνια Κόλαση που περιμένει κάθε παραβάτη των θείων εντολών.

Ο Θεός όμως, ως Οικτίρμων και Παντοδύναμος, απαλλάσσει τον άνθρωπο από την φοβερή αυτή κατάσταση, από την οποία ουδέποτε θα απαλλασσόταν με δικές του δυνάμεις. Μόνη απάντηση του Θεού και προϋπόθεση γι’ αυτόν, η ειλικρινής μετάνοια του αμαρτωλού και η συναίσθηση της μικρότητας και της αθλιότητάς του.

Μέγιστη ζημία παθαίνει καθένας από εμάς, που δεν συγχωρεί τον πλησίον του, όπως ο κακός δούλος της παραβολής. Νομίζει ότι θριαμβεύει και ικανοποιείται, αλλά οδηγείται σε φοβερή πτώση.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσα άτοπα και άνομα κατά του Θεού πράττουμε καθημερινά. Πόσες κακές σκέψεις, πράξεις, λόγια και ποια ασεβή συμπεριφορά δείχνουμε στους οικείους, τους φίλους μας, σε αυτούς που μας ευεργέτησαν κι εμείς τους πληρώνουμε με το διαβολικό νόμισμα της αγνωμοσύνης. Ας συλλογισθούμε πόσους μολυσμούς σαρκικούς και πνευματικούς υφιστάμεθα καθημερινά με την θέλησή μας. Για όλα αυτά ποθούμε εναγωνίως την θεία συγχώρεση, θέλουμε να λυτρωθούμε από τις τύψεις, την ενοχή και το φόβο. Παρόλα αυτά όμως μνησικακούμε κατά των συνανθρώπων μας και ο Θεός αποστρέφεται τον μνησίκακο άνθρωπο.

Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τι τον ωφελεί πνευματικά. Ενώ στα υλικά θελήματα είναι δραστήριος, στα πνευματικά είναι αμελής και απρόθυμος. Σκέφτεται, ερευνά και μεγαλοποιεί τα αμαρτήματα των συνανθρώπων του, ενώ μειώνει την σημασία των δικών του.

Ας φροντίσουμε να αποφύγουμε το παράδειγμα του κακού δούλου, αλλά, μιμούμενοι τον Αδικηθέντα και Σταυρωθέντα υπέρ ημών Ιησού και τους Αγίους του, να είμαστε ταπεινόφρονες και μακρόθυμοι. Γένοιτο!