e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αγώνας για την τελειότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου
16 Ιουλίου 2017
(Ματθ. ε΄ 14- 19 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας παρέλαβαν τον θείο φωτισμό και τη χάρη του Ευαγγελίου από τους ίδιους τους μαθητές του Ιησού. Κράτησαν με ζήλο ένθεο, προσοχή και σεβασμό τις θείες διδασκαλίες της Αγίας Γραφής και του ευαγγελίου ανόθευτες από πλάνες, κακοδοξίες και διώξεις ερμηνεύοντας και αναλύοντάς τις εν Πνεύματι Αγίω.

Ο Κύριος είπε στους Αποστόλους «υμείς εστέ το φως του κόσμου», υψώνοντας έτσι συνολικά το ανθρώπινο γένος σε χρυσό πνευματικό θρόνο και ύψος δυσθεώρητο. Οι Απόστολοι και οι Άγιοι, λοιπόν, με την διδασκαλία και το παράδειγμά τους θα έδιναν θεία χάρη και φως στις σχέσεις των ανθρώπων. Θα έδιναν την «ανόθευτη αλήθεια» του Θεού και θα δίδασκαν στους ανθρώπους τον αληθινό προορισμό τους και τη μέλλουσα εν Χριστώ τύχη τους, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή στη ουράνιο βασιλεία, ως τέκνα Θεού κατά χάριν.

Οι Απόστολοι θεμελίωσαν την πραγματική δικαιοσύνη κι έδωσαν άφεση αμαρτιών και απαλλαγή από τις τύψεις και τα βάσανα της αμαρτίας. Έτσι, το ηθικό σκοτάδι της αμαρτίας, που έχει μέσα του ο άνθρωπος θα έδινε οριστικά τη θέση του στο φως του σταυρωθέντος και αναστάντος Χριστού, που θα κατάκλυζε πλέον τις ανθρώπινες καρδιές. Ο άνθρωπος αποφεύγει τώρα πλέον αποτελεσματικά τις διαβολικές παγίδες του υλισμού, του συμφέροντος, της αλαζονείας, του φθόνου, του μίσους, της φιλονικίας, της αδιαφορίας και δέχεται μέσα του τον καρποφόρο λόγο του Ευαγγελίου, που τον σώζει και τον ανακαινίζει.

Η χριστιανική πίστη απαιτεί συνέπεια και εναρμόνιση μεταξύ λόγων και πράξεων, διότι, αν μείνουμε μόνο στα λόγια, είμαστε υποκριτές και όχι αληθινά παιδιά του Θεού. Δεν μπορεί ο γνήσιος πιστός άλλα να λέει και άλλα να κάνει, άλλος να είναι και άλλος να φαίνεται, κατά το ασεβές πρότυπο των υποκριτών Φαρισαίων.

Δυστυχώς, οι υποκριτές και οι Φαρισαίοι δεν έλειψαν από καμιά εποχή ούτε ασφαλώς και από την δική μας. Παριστάνουν μερικοί τους ευσεβείς Χριστιανούς, χωρίς να έχουν το Ευαγγέλιο κανόνα ζωής και χωρίς να το εφαρμόζουν. Σκοπός τους είναι η κοινωνική δόξα, η καταξίωση και η επαγγελματοποίηση του ιεραποστολικού έργου. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν θα κρύβονται αιώνια πίσω από τη θρησκόληπτη μάσκα τους. Κάποτε θα αποκαλυφθούν και θα γίνουν όνειδος και εμπαιγμός «αγγέλοις και ανθρώποις». Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ όμως στον αληθινό πιστό, στον γνήσιο, τον ειλικρινή, ο οποίος βαδίζει με ταπεινοφροσύνη και αγάπη και αγωνίζεται κατά των πειρασμών και των αδυναμιών του. Γνώρισμά του, όχι η τελειότητα, γιατί αυτή ανήκει μόνο στο Θεό, αλλά ο αγώνας για την τελειότητα.

Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε όλοι να τον κάνουμε, για να σωθούμε. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: