e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Παραδοσιακά στολίσματα του Βαγιώνε 2017 στην Παναγούλα του Μπανάτου {2}


Η διακόσμηση των Ναών μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες τις μεγάλες και πανίερες, αποτελούν προοίμιο της τελετουργίας και εισαγωγή στη λατρεία. Όλα συντελούν στην αναγωγή του συναισθήματος και των καρδιών άνω, μεταχειριζόμενοι υλικά στοιχεία, πατώντας μάλιστα γερά στην σφύζουσα τοπική παράδοση! Με το καλό, λοιπόν, αύριο Βαγιώνε!
Διακοσμήσεις των Βαΐων στο Marrickville του Σίδνεϊ

Έτοιμοι και από εδώ!  Άγιος Νικόλας και Άγιος Στέφανος! Ευχόμεθα σε όλους Χρόνια Πολλά και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα κατανυκτική και πνευματική 
π. Νικόλαος Μποζίκης, Σίδνεϊ Αυστραλίας 


Η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς τον Πανάγιο Τάφο, για πρώτη φορά στα αραβικά, στο Αμμάν της Ιορδανίας


Το περασμένο Σάββατο του Λαζάρου, στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Αμμάν της Ιορδανίας και υπό τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτο, αποδόθηκε ειδική προσευχητική τιμή και προσκύνηση προς τον Πανάγιο Τάφο του Σωτήρος Χριστού. Λιτανεύτηκε το εκτύπωμά Του και ενώπιόν Του εψάλη -εν πληθούση Εκκλησία- ειδική Ακολουθία, ήτοι οι Χαιρετισμοί του Παναγίου Τάφου, για πρώτη φορά μεταφρασθέντες από την ελληνική στην αραβική γλώσσα.


Η Μητρόπολη Σουηδίας για το τρομοκρατικό κτύπημα στη Στοκχόλμη


Ανακοίνωση Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας για το χτύπημα στο κέντρο της Στοκχόλμης

Στη σκιά του θλιβερού περιστατικού που αμαυρώνει την επερχόμενη εορτή του Αγίου Πάσχα, η σκέψη και οι προσευχές μας συνοδεύουν τις οικογένειες και τα προσφιλή πρόσωπα των αδίκως φονευθέντων και τραυματισθέντων αδελφών μας.

Η τυφλή και μισαλλόδοξη βία που έθεσε στο στόχαστρο της την ειρηνική Σουηδία θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στο φανατισμό.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές επιβεβαιώνεται η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυϊκή Χερσόνησο, του Σουηδικού Βασιλείου και της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες.


Statement by the Holy Metropolis of Sweden on the Attack in Downtown Stockholm

Stockholm (Friday, April 7, 2017) -- In the aftermath of the appalling event that blemishes the coming celebration of Holy Pascha (Easter), our thoughts and prayers are with the families and loved ones of our fellow citizens who were unjustly killed and injured in Friday's attack.

The blind and intolerant violence that targeted the peaceful land of Sweden will ultimately bring about the opposite of what its perpetrators intended because it will unite all of society's healthy forces against fanaticism.

During these difficult moments, the steadfast relationship of trust and cooperation between this eparchy of the Ecumenical Patriarchate at the Scandinavian peninsula, the Kingdom of Sweden, and local society, with whom we share the same concerns, is reaffirmed. 

Το κρέμασμα του βαγιού στο καμπαναρίο τση Παναγούλας Μπανάτου (φωτογραφίες + video)


Γιόμα Σαββάτου του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2017, στο παραδοσιακό Καμπαναρίο του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου


Παραδοσιακά στολίσματα του Βαγιώνε 2017 στην Παναγούλα του Μπανάτου {1}


Ο Σωτήρας Χριστός «πραΰς και σώζων» οδεύει προς το φριχτό μαρτύριο ηθελημένα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
 της Κυριακής των Βαΐων 
 9 Απριλίου 2017
(Ιωαν. ιβ΄ 1- 18 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Με μεγάλο σκεπτικισμό και θλίψη αντιμετώπισε ο Θεάνθρωπος Ιησούς τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του πλήθους, που τον υποδέχτηκε στον δρόμο για τα Ιεροσόλυμα. Οι άνθρωποι αυτοί έστρωσαν πολύτιμα ενδύματα και τάπητες στους δρόμους καθώς και κλάδους φοινίκων.

Μεγαλειώδης και ενθουσιώδης υποδοχή, που όμως ήταν επιφανειακή, διότι δεν θεμελιωνόταν σε βαθιά και εδραιωμένη πίστη. Οι ίδιοι, που τώρα Τον υποδέχονταν με βασιλικές τιμές, αργότερα θα ανέκραζαν: «Σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν» και θα ζητούσαν το αίμα Του, με εχθρότητα και μανία.

Σε αντίθεση με αυτούς, οι δύο αδελφές του Λαζάρου, η Μάρθα και η Μαρία, έδωσαν ένα ανεκτίμητο παράδειγμα στις γυναίκες όλων των αιώνων. Διακατέχοντο από ανυπόκριτη ευλάβεια και βαθιά πίστη, και αυτό το έδειχναν διακονώντας πρόθυμα και σεμνά τον Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Η πίστη των γυναικών αυτών δεν ερχόταν σε σύγκρουση με την εργατικότητα και την οικιακή μέριμνά τους. Αντιθέτως, η Χριστιανή γυναίκα οφείλει να είναι νοικοκυρά και «φιλότεκνος». Να μεριμνά για την εν Χριστώ ανατροφή των παιδιών της, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. Και πάντοτε όλα αυτά να τα πράττει με υπομονή, αγάπη και καλοσύνη. Πρέπει να διακατέχεται από σύνεση και η αγάπη της να μην είναι τυφλή, αλλά φωτισμένη από τον λόγο του Ευαγγελίου και το Άγιο Πνεύμα. Ο γλυκός λόγος και η συγκατάβαση, η υπομονή και η στήριξη στους δοκιμαζόμενους, πρέπει να την χαρακτηρίζουν.

Ας μιμηθούμε, λοιπόν, το παράδειγμα της Μάρθας και της Μαρίας, οι οποίες αποτελώντας υψηλά πρότυπα Χριστιανών γυναικών, αναλώθηκαν στην διακονία του οίκου τους αλλά και του Κυρίου μας και ας αποφύγουμε το παράδειγμα του ενθουσιώδους και ρηχού πλήθους, το οποίο είναι έτοιμο να απορρίψει και να μισήσει αυτό που πριν λίγο εκθείαζε και ζητωκραύγαζε.

Ο Σωτήρας Χριστός, που «πραΰς και σώζων» οδεύει προς το φριχτό μαρτύριο ηθελημένα, ας είναι το αιώνιο πρότυπό μας και ο φωτεινός φάρος που θα φωτίζει τα βήματά μας. Κι ας γίνουμε κι εμείς πραείς πιστοί και αγαθοί, τόσο προς τον Δημιουργό Θεό αλλά όσο και προς τους συνανθρώπους μας. Γένοιτο!

Έτοιμα τα αλογάκια του Βαγιώνε 2017
Ευσεβής ενορίτισσά μας ετοίμασε και μας παράδωσε ήδη περί τα τριάντα αλογάκια του Βαγιώνε, καμωμένα -παραδοσιακώ τω τρόπω, από βαΐα των φοινίκων- για να στολίσουν αύριο τον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο. Ολόδροσα, καμωμένα με μεράκι και καλοσύνη! Την ευχαριστούμε τόσο για την ευγενική προσφορά της, όσο και για την εμμονή της στις πατρώες συνήθειες των εορτών μας!