e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η Ορθοδοξία έπαθλο για Ρώσους και Αμερικανούς

Από τη μία ο Κύριλλος και από την άλλη ο Βαρθολομαίος. Από τη μία η Μόσχα με τις διασυνδέσεις με οκτώ ελληνικές μητροπόλεις και τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Άγιον Όρος και από την άλλη ο Εφραίμ με τα ταξίδια στις ΗΠΑ. Η μάχη για την Ορθοδοξία διεξάγεται με όρους γεωπολιτικής


Χριστίνα Ταχιάου, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 - Protagon.gr

Το απόγευμα της Τρίτης ο ηγούμενος Νίκων, επικεφαλής στο Μετόχι του Ρωσικού Πατριαρχείου στον Πανάγιο Τάφο, ανακοίνωσε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα σταματήσει να λειτουργεί εκεί, εφόσον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ταχθεί με το μέρος του Πατριάρχη «Κωνσταντινουπόλεως». Ήταν ένα ακόμη από τα πρόσφατα επεισόδια του πολέμου ανάμεσα στο Φανάρι και τη Ρωσική Εκκλησία, οι δεσμοί των οποίων έχουν διακοπεί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην αναγνώριση ως αυτοκέφαλης της Ουκρανικής Εκκλησίας, δεχόμενη την ανεξαρτησία της από τη Ρωσική Εκκλησία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην αναγνώριση αυτή, ενώ το Κρεμλίνο στηρίζει τη Ρωσική Εκκλησία. Αυτή η τελευταία είχε αποφασίσει να παύσει η μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο. Οι Ρώσοι δεν αποκαλούν τον Βαρθολομαίο «Οικουμενικό». Τον αποκαλούν «Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης», αμφισβητώντας την οικουμενικότητά του και θέλοντας να τη διατηρήσουν για το δικό τους Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν την περασμένη Δευτέρα υπογράμμισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας. «Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, στην πράξη; Το πρωί της Τετάρτης, το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» δημοσίευσε την εξής είδηση: «Προβλήματα έχουν προκύψει με τις θεωρήσεις προσκυνητών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επισκεφτούν το Άγιον Όρος, έπειτα από τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ακοινωνησία μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Φαναρίου». Μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί διαψεύδουν ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακυρώσεις από επισκέψεις ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν.

Το Ρωσικό Πατριαρχείο είχε σταματήσει ήδη από ημέρες τη μνημόνευση του Πατριάρχη. Ωστόσο, πριν από δύο ημέρες ήρθε η διακοπή και της ευχαριστιακής κοινωνίας καθώς και η απαγόρευση της παρουσίας πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας σε χώρους όπου λειτουργούν ιερείς και μοναχοί που υπάγονται στο Φανάρι. Μάλιστα, ετοιμάζεται από ρωσικής πλευράς κατάλογος με μονές και εκκλησίες στις οποίες θα απαγορευτεί η παρουσία πιστών. Η ανυπακοή στην απαγόρευση θα επιφέρει κυρώσεις για τους πιστούς και η κατάσταση φαίνεται ότι θα ενταθεί. Ο Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε στην εκπομπή «Μεγάλο παιχνίδι» του τηλεοπτικού σταθμού «Ρωσία 1» ότι «ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης αυτοακύρωσε το συντονιστικό του ρόλο».

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» στην Ελλάδα δηλώνει στο «Σπούτνικ» ότι υπάρχει πρόβλημα με τις βίζες από καιρό. «Το πρόβλημα υπάρχει ήδη και δεν είναι καν εκκλησιαστικό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν χορηγεί βίζα όχι μόνο στους ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στους προσκυνητές του Άθω. Για να μεταβούν στον Άθω, οι προσκυνητές έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ιταλικής βίζας — οι Καθολικοί παρείχαν θεωρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος.  

Πράγματι, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα, ωστόσο το αιτιολογούν λέγοντας ότι «το προσκύνημα ήταν πρόσχημα για τη βίζα και όχι πραγματικό». Είναι γεγονός, επίσης, ότι αρκετοί θορυβούνται βλέποντας τη ρωσική προσπάθεια για διείσδυση στο Άγιον Όρος και στην Εκκλησία της Ελλάδος. «Συχνά στο Άγιον Όρος βγαίνουν μια καραβιά επισκέπτες και βλέπεις με μιας όλους τους ανθρώπους του προέδρου Πούτιν», μας είπε με νόημα πηγή που γνωρίζει τις «ιερές μάχες».

Στο τέλος Αυγούστου, το Associated Press μετέδωσε ότι ρώσοι χάκερ, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν πρόσφατα κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές, έχουν καταβάλει προσπάθειες επί σειρά ετών για να υποκλέψουν ιδιωτικές επικοινωνίες κάποιων εκ των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, οι προσπάθειες για hacking των emails συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έγιναν στο διάστημα 2015-2016 κυρίως, με την τελευταία προσπάθεια να προκύπτει –σύμφωνα με το δημοσίευμα- στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σεργκέι Στεπάσιν, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και εθνικός ήρωας, επικεφαλής της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινιακής Ένωσης» που διαθέτει παράρτημα και στην Ελλάδα, πρότεινε την ανεξαρτησία του Αγίου Όρους. Με συνέντευξή του στο Der Spiegel, έκανε λόγο για «ανεξάρτητη κρατική οντότητα, όπως συμβαίνει με το Βατικανό».

Καλά πληροφορημένες πηγές προσδιορίζουν σε οκτώ τον αριθμό των ελλαδιτών Μητροπολιτών οι οποίοι διατηρούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Ρωσίας. Πρόκειται για τους Αλεξανδρουπόλεως, Νέας Κρήνης, Βεροίας, Μεσογαίας, Αργολίδας, Πάτρας, Κερκύρας, Μαντινείας. Λέγεται, επίσης, ότι στο Άγιον Όρος οι Ρώσοι έχουν ρίξει τα τελευταία χρόνια περίπου 200.000.000 ευρώ!

Δεν διαφεύγει, ακόμη, από τους παρατηρητές η ξαφνική στροφή του μοναχού Εφραίμ προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου συναντήθηκε εκεί με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μάλιστα, όπως γράφτηκε, ο κ. Εφραίμ «ζήτησε από τους υψηλούς αξιωµατούχους των ΗΠΑ να συνεχίσουν να µεριµνούν για την προστασία των χριστιανικών πληθυσµών ανά τον κόσµο, και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Πρόσωπα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον χώρο της Ευρώπης αναβαθµίζουν τις συναντήσεις Εφραίµ στην Ουάσινγκτον, συσχετίζοντάς τις µε τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη µετά την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, µε τις ευλογίες του Οικουµενικού Πατριαρχείου και τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο εµφανίζεται να αυξάνει µε σταθερό ρυθµό τη διάθεση παρέµβασής του στην περιοχή».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο κ. Εφραίμ είχε το βλέμμα του στραμμένο προς τη Ρωσική Εκκλησία. Μάλιστα, είχε σκοπό να προσελκύσει ρώσους μοναχούς σε παλιές κι εγκαταλειμμένες σκήτες, την ανακαίνιση των οποίων φρόντιζε ο ίδιος. Τον περασμένο Μάρτιο, όμως, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου, με σκοπό να πείσει τον κ. Εφραίμ να κοιτάξει προς τη Δύση. Έτσι κι έγινε, τελικά, με αποκορύφωμα τη θριαμβική περιοδεία του κ. Εφραίμ στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: