e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας έφθασε στο Κίεβο για να ηγηθεί του Συμβουλίου Ενότητας των τοπικών Εκκλησιών


Κίεβο, 15 Νοεμβρίου 2018 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το UNN έφθασε στο Κίεβο ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ειδικός απεσταλμένος του Οικουμενικού πατριαρχείου, ο οποίος πρόκειται να τεθεί επικεφαλής του Συμβουλίου Ενότητας των επί μέρους Εκκλησιών της Ουκρανίας, οι οποίες θα δημιουργήσουν μία και ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και θα εκλέξουν Προκαθήμενο. 

Το UNN αναφέρει ότι στον απεσταλμένο του ειπώθηκαν από αξιωματούχο, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, τα ακόλουθα: «Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ έφτασε στο Κίεβο. Τώρα συζητούν τις δυσκολίες του Συμβουλίου, στο οποίο αναμένεται ότι θα ηγηθεί». 

Επιπλέον, σύμφωνα με την πηγή, συζητείται η πιθανή ημερομηνία ενοποίησης του Συμβουλίου, η οποία είχε προκαθοριστεί στις 22 Νοεμβρίου 2018.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βενετσιάνικο νησί San Lazzaro degli Armeni










Bartolomeo I a Venezia: «In un tempo di fondamentalismi religiosi, la famiglia cristiana torni a parlare in una sola voce»

GENTEVENETA, 15 NOVEMBRE 2018


«In questo mondo segnato dalla crescita del fondamentalismo religioso, è necessario che la famiglia cristiana torni a parlare in una sola voce, in un percorso di annuncio della Parola di Dio».

È l’auspicio autorevolissimo del Patriarca ecumenico Bartolomeo I, in visita nella tarda mattinata di giovedì 15 novembre, nell’isola di San Lazzaro degli Armeni.

Accolto in isola da mons. Lévon Boghos Zekiyan, arcieparca di Costantinopoli e delegato pontificio per la Congregazione mechitarista, Bartolomeo ha ringraziato per il caloroso benvenuto e ha visitato il monastero dei padri Armeni Mechitaristi, ricordando l’importanza eccezionale della raccolta dei manoscritti qui conservati. In particolare, ha parlato di di San Lazzaro come del luogo «della custodia del più grande patrimonio culturale della Nazione Armena».

«Quest’isola – ha detto ancora il Patriarca di Costantinopoli – è un centro importantissimo di spiritualità e cultura armena ed è veramente un’oasi di pace e di preghiera».

(con la collaborazione e le foto di Alberto Peratoner)

*     *     *

"Σε αυτόν τον κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, είναι απαραίτητο για την χριστιανική οικογένεια να μιλήσει με μία φωνή, σε ένα ταξίδι διακήρυξης του Λόγου του Θεού". 

Αυτό ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, από το βενετσιάνικο νησί San Lazzaro degli Armeni, το οποίο επισκέφθηκε την  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018.  

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, στην οποία συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος για την Κοινωνική Συνοχή, Simone Venturini, και επισκέφθηκε το μοναστήρι των Αρμενίων Mekhitarist, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική σημασία της συλλογής χειρογράφων που σώζονται εκεί. Συγκεκριμένα, μίλησε για το νησί San Lazzaro ως τόπο "διαφύλαξης της μεγαλύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρμενικού Έθνους". 

"Αυτό το νησί", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, "είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο της αρμενικής κουλτούρας και της πνευματικότητας και είναι πραγματικά μια όαση γαλήνης και  προσευχής."

Ένας απέναντι σε όλους: Ο Συμεών, Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ, διαφοροποιήθηκε από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία

[Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας]

Στις 13 Νοεμβρίου 2018, οι Ιεράρχες της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας αρνήθηκαν να συναντηθούν εκτός της έδρας τους με τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και να συζητήσουν μαζί του για το επί θύραις Αυτοκέφαλο μιας ενιαίας Εκκλησία. Αντί αυτού, αυτοπεριορίστηκαν εντός των τειχών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου εξέδωσαν Ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κηρύσσουν την παύση κοινωνίας μαζί του. Δείτε σχετικά ΕΔΩ!

Εκεί βρίσκονταν 83 Ιεράρχες εκ των 90, οι οποίοι δικαιούνται ψήφου. Ένας όμως από αυτούς, ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ Συμεών, διαφοροποιήθηκε δημοσίως, αρνούμενος να υπογράφει ένα ψήφισμα διακοπής κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ότι δε συμφωνεί σε όλα τα σημεία του κειμένου, κυρίως δε, επειδή η Κωνσταντινούπολη ως Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει ιστορική εμπειρία, έρχεται να θεραπεύσει ένα σχίσμα εικοσιπέντε ετών, το οποίο δεν κατάφεραν οι ίδιοι τόσα χρόνια να θεραπεύσουν. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, πώς οι άλλοι 82 Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας αντιμετώπισαν τον ένα, ο Μητροπολίτης Συμεών απάντησε ότι, αφού προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, άρχισαν οι περισσότεροι να τον χλευάζουν, αλλά ομολόγησε ότι ο προεστός της συνεδρίασης Μητροπολίτης Ονούφριος τον υπερασπίστηκε, λέγοντας προς τους υπόλοιπους ότι έχουμε δημοκρατία και δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κάποιον να πράξει ενάντια στη συνείδησή του.

Για τον γενναίο αυτόν Μητροπολίτη διαδίδεται στο Κίεβο ότι ήταν ένας από τους ολίγους που συναντήθηκαν τελικώς, το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2018, με τον πρόεδρο Ποροσένκο. Φημολογείται, εξάλλου, ότι ο Συμεών θα είναι ένας από τα φαβορί για την θέση του Προκαθημένου της νέας ενιαίας Εκκλησίας που κυοφορείται. Σε σχετική ερώτηση των ΜΜΕ, απάντησε: «Στο Συμβούλιο που θα γίνει και το οποίο θα δημιουργήσει μία τοπική ορθόδοξη εκκλησία, κάθε μέλος του Συμβουλίου μπορεί να οδηγήσει την αυτοκέφαλη Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου και εμού»!

Τούτων δεδομένων, ας αναφέρουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία που αφορούν στην αγέρωχη προσωπικότητά του

Ο κατά κόσμον Volodymyr Shostatsky γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1962 στο χωριό Ρακίβτσι της περιοχής Χμελνίτσκι της Ουκρανίας, από οικογένεια αγροτών. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1980, υπηρέτησε στο στρατό το 1982. Από το 1983 έως το 1987 σπούδασε στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Vinnitsa. Τον Ιούλιο του 2015, σε μια συνέντευξη του είπε ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνειδητοποίησε ότι ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε τη συμβουλή του Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Παβλόφ, από τη Λαύρα των Σπηλαίων, ο οποίος τον συμβούλεψε να εγκαταλείψει το Ινστιτούτο.

Από το 1987 έως το 1991, ο Volodymyr Shostatsky σπούδασε στο Θεολογικό Σεμινάριο της Μόσχας.  Στις 6 Δεκεμβρίου 1990 εκάρη Μοναχός στη Μονή Danilov στη Μόσχα, λαβών το όνομα Συμεών. Στις 14 Ιαναουαρίου 1991 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους Ιερομόναχος.

Το 1994 ο ιερομόναχος Συμεών επέστρεψε στην Ουκρανία κι έγινε Ιερέας της Λαύρας των σπηλαίων του Κιέβου. Την ίδια στιγμή άρχισε να σπουδάζει στη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου. Στις 7 Απριλίου 1995 ανήλθε στο αξίωμα του Ηγουμένου και στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στις 4 Μαΐου 1996 έγινε Επίσκοπος, στις 10 Μαΐου 2002 προήχθη στην τάξη του Αρχιεπισκόπου, στις 9 Ιουλίου 2011 προήχθη στην τάξη του Μητροπολίτη και στις 5 Ιανουαρίου 2013 ο τίτλος του έγινε "Vinnitsa και Barsky".

Τον Αύγουστο του 2014, όταν γινόντουσαν εκλογές για την θέση του προεστώτος της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, μετά την κοίμηση Βλαδιμήρου, ο Μητροπολίτης Συμεών πήγε στον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών. Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, πήρε την τρίτη θέση, λαμβάνοντας εννέα ψήφους. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος έλαβε 36 ψήφους

Ο Μητροπολίτης Συμεών, για τον πόλεμο με τη Ρωσία, έχει λάβει ευθαρσώς θέση υπέρ των δικαίων της χώρας του, καταδικάζοντας σε κάθε περίπτωση την επιθετικότητα των γειτόνων και την αιματοχυσία στις ανατολικές περιοχές, κυρίως στο Donbass. «Προστατέψτε το σπίτι σας - Είναι ένα ιερό καθήκον του κάθε πολίτη, και, πρώτα και κύρια, ενός Χριστιανού», κηρύττει. 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι ιερείς της Επισκοπής του συνεδριάζουν με μαχητές των στρατιωτικών μονάδων της εμπόλεμης περιοχής και προωθούν εκεί είδη και προϊόντα, ενισχυτικά των υπερασπιστών της πατρίδας. "Οι πολεμιστές μας αγωνίζονται ενάντια σ' εκείνους που ήρθαν στη χώρα μας κι έφεραν όπλα και χρήματα από τη γη κάποιου άλλου, μέσω του οποίου τώρα το αίμα των Ουκρανών χύνεται στη γη μας", έχει πει σε συνέντευξή του. Προσθέτοντας μάλιστα ότι οι επιτιθέμενοι Ρώσοι "χρησιμοποιούν τη δύναμη της προπαγάνδας, ούτως ώστε να αναγκάσουν τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας ότι οι αδελφοί και οι αδελφές τους στην δυτική, κεντρική, βόρεια και νότια Ουκρανία είναι οι χειρότεροι εχθροί τους", επιθυμώντας να τονίσει ότι το ιδεολογικό όπλο δεν είναι λιγότερο τρομερό από τα όπλα στο πεδίο της μάχης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Basilica della Salute και την Παναγία Μεσοπαντίτισσα της Βενετίας [φωτογραφίες + video]


Venezia, il Patriarca di Costantinopoli Bartolomeo I in visita alla basilica della Salute

genteveneta.it | 15.11.2018


Questa mattina il Patriarca Ecumenico di Costantinopoli Bartolomeo I ha visitato la Basilica della Salute, accolto dal Rettore del Seminario, don Fabrizio Favaro, dal responsabile diocesano per il dialogo ecumenico don Francesco Marchesi e da tutta la comunità dei seminaristi.

L’arrivo di Bartolomeo I, stamattina, alla basilica della Salute

Il Patriarca era accompagnato dal Metropolita Gennadios Zervós, presule della Sacra Arcidiocesi Ortodossa di Italia e Malta, e dall’Archimandrita Evangelos Yfanditis, vicario generale e pastore della comunità greca di Venezia.

Giunto ai piedi dell’altare ha venerato l’antica icona della Vergine Mesopanditissa, tanto cara e nota ai veneziani con il titolo di “Madonna della Salute”. Dopo aver cantato con il suo clero una antifona mariana in greco, il Patriarca ha invitato i presenti a pregare l’Ave Maria e il Padre nostro in latino.


L’incontro si è svolto in un clima cordiale e informale. Il Patriarca Bartolomeo ha sottolineato l’impegno ecumenico del Patriarcato di Costantinopoli e ha ricordato le ottime relazioni che intercorrono con Papa Francesco. Il Rettore del Seminario ha illustrato a Sua Santità l’importanza che questa icona, proveniente da Creta, ha sempre avuto nel cuore del popolo veneziano ed ha inoltre presentato lo svolgimento della tradizionale festa della Salute, indicando anche il grande concorso di fedeli che la caratterizza.




Il Patriarca Ecumenico ha rammentato l’importanza che la festa del 21 novembre, Presentazione al Tempio di Maria, ha anche nel calendario liturgico ortodosso. Ha infine donato in ricordo ai sacerdoti e ai seminaristi una piccola immagine che lo ritrae con Papa Francesco nella nunziatura di Gerusalemme.

Marco Zane

(foto di Lorenzo Manzoni, Marco Zane, Giovanni Carnio, Riccardo Redigolo)


LA MESOPANDITISSA

Da più di tre secoli i pellegrini che giungono alla Basilica della Salute venerano l’immagine della Madonna posta al centro dell’altare maggiore. Essa è giunta dall’isola di Candia il 26 febbraio 1670 portata dal doge Morosini. Il 21 novembre dello stesso anno essa venne collocata nelle nicchia dell’altare. I candiotti la chiamavano Madonna di san Tito, perché ritenevano che fosse stata dipinta da san Luca che poi l’avrebbe donata al loro primo vescovo. Veniva chiamata anche Mesopanditissa che significa mediatrice di pace perché dinanzi alla sua immagine i veneziani e i candiotti, nel 1264, avevano posti fine alla guerra che li aveva visti coinvolti per un sessantennio. Il suo appellativo forse deriva anche dal giorno in cui essa veniva festeggiata, giorno che cadeva a metà tra il Natale e la Presentazione del Signore, chiamata dai greci festa dell’Ipapante cioè festa dell’incontro con Cristo. Con Maria, la “Ipapantissa”, ci si incontrava prima, per essere poi guidati da Lei a incontrarsi con Cristo.

A Venezia tale immagine della Vergine viene chiamata Madonna della Salute perché da lei i veneziani riconobbero di aver ricevuto in dono la salute nella guarigione dalla peste e la salvezza che solo il Salvatore, figlio suo, è capace di elargire. Così ricorda anche l’iscrizione incisa nel tondo al centro della Basilica: “Unde origo inde salus”-da Maria nacque Venezia, da Maria venne la salvezza.

L’icona della Mesopanditissa conquista per il suo volto ombrato e dolce che come Madre accoglie i suoi figli fedeli alla sua presenza. Essa tiene in braccio il Figlio di Dio e lo porge all’umanità pellegrina. La Madre dona il Figlio, il Salvatore e colui che offre la salvezza. Il Bambino Gesù tiene in una mano il rotolo della Rivelazione e con l’altra benedice: egli è il Verbo, la Parola di Dio che è fonte di benedizione per quanti con fede lo accolgono.

Γνωμοδοτήσεις περί της μισθοδοσίας Κληρικών και της θρησκευτικής ουδετερότητας


Ο γνωστός και αγαπητός πανελληνίως Αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, απευθυνόμενος προς όλους τους Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας και της Κρήτης, κοινοποιεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες γνωμοδοτήσεις: 
     1. Γνωμοδότηση του κ. Χρήστου Παπασωτηρίου, Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω για την άτυπη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού και 
     2. Γνωμοδότηση του κ. Χ. Άνδραλη, Δικηγόρου Πειραιώς, με θέμα: "Πρακτικές και κανονιστικές συνέπειες της συνταγματικής θέσπισης της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους".