e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μάλαγα της Ανδαλουσίας | Dormición de la Santa Madre de Dios en Ronda (Málaga, Andalucía)


Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς σήμερα, με το παλαιό ημερολόγιο, 28/15.8.2019, στην πόλη Ρόντα (Μάλαγα της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας, υπό την δικαιοδοσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου. Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της πανηγύρεως!








Δύο οι προσεχείς δράσεις του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς" (30.8 και 3-9.9.2019)


Το Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ συνεχίζει τις μορφωτικές συνάξεις του, για ένατο έτος, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, που αρχίζει. Ήδη έκαμε μια καλή και πετυχημένη αρχή στις 9 Αυγούστου 2019, με εγκαινιασμό της νεότευκτης Αίθουσας Βιβλιοθήκης - Πολυχώρου της Ενορίας, όπου μάλιστα φιλοξενήθηκε Έκθεση Φωτογραφίας, υπό τον τίτλο "δέκα συν δέκα".

Δυο επόμενες δράσεις έχουν ήδη προγραμματισθεί και θα συμβούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο:

Η πρώτη δράση του "Αληθώς" είναι οικολογικού - θεολογικού ενδιαφέροντος και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019, ώρα 7.45 μ.μ., στο πλάτωμα μπροστά στο μικρό Παρεκκλήσιο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου, ως εξής:
     α) Αγιασμός με το Χέρι του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη των απανταχού Ζακυνθίων, για την έναρξη των συνάξεων του 9ου κύκλου δράσεων του Κέντρου. Το σεπτό Χέρι του Αγίου της Συγγνώμης θα φέρει ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων.
     β) Ειδική Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία έχει ποιηθεί με την ευκαιρία μάλιστα της Εκκλησιαστικής Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 1η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από του έτους 1989.
     γ) Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, με θέμα: «Οι νέοι Όσιοι Ιάκωβος ο εν Ευβοία και Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον ως ποίημα του Δημιουργού Θεού».

Η δεύτερη δράση του "Αληθώς" περιλαμβάνει Έκθεση εθνικών Ενδυμασιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Επτάνησα, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη), σε πενήντα (50) κούκλες, τις οποίες έχει δημιουργήσει και παρουσιάζει η κ. Σοφία Αθ. Τσιάρα.
     Η κ. Τσιάρα κατάγεται από το Μπανάτο Ζακύνθου, ζει μόνιμα στην Αθήνα, εργάζεται ως ιατρός Νευρολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γ. Γεννηματάς", στον δε ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη ζωγραφική και την δημιουργία ενδυμασιών της Ελλάδας.
     Η εν λόγω Έκθεση, που θα λειτουργεί στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Μπανάτου (πλησίον του Ναού της Παναγούλας), θα διαρκέσει από την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου έως την Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 8 μ.μ..

Όσοι φίλοι του "Αληθώς" και της Τέχνης, καλοδεχούμενοι!


Εκκλησία της Ελλάδος και ουκρανικό ζήτημα. Ένα σχόλιο


Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΑ

Στο (ιστορικό;) επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ για το μήνα Αύγουστο (28/8/2019) αναφέρεται πως:
“Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Με βάση το ανακοινωθέν μπορεί να ειπωθεί πως:

Α) Η Εκκλησία της Ελλάδος (Ε.τ.Ε.) μέσω ενός επίσημου όργανού διοίκησής της (ΔΙΣ) αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί αυτοκέφαλο καθεστώς σε μια τοπική Εκκλησία (δίχως να αναφέρει ως προϋπόθεση παραχώρησης μιας νέας Αυτοκεφαλίας τη σύγκλιση μιας Γενικής / Πανορθόδοξης Συνόδου ή την έγκρισης της πράξης παραχώρησης Αυτοκεφαλίας από μία ή περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες – αν συνέβαινε αυτό, τότε το δικαίωμα δεν θα αναφερόταν στον Οικουμενικό Πατριάρχη πρόσωπο είτε σ’ ένα άλλο πανορθόδοξο όργανο).

Β) Επιπλέον, η ΔΙΣ δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν της στην ανάγκη περαιτέρω έγκρισης της απόφασής της από την Ιεραρχία της Ε.τ.Ε., τουτέστιν από το σύνολο των ενεργών Μητροπολιτών και το ανώτατό όργανο διοίκησής της.

Γ) Αντιθέτως, το «προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος», για το οποίο γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν, δεν σημαίνει ότι είναι στην ευχέρεια του Πρόεδρου της ΙΣ της Ε.τ.Ε. να επιβεβαιώσει ή απορρίψει την απόφαση της ΔΙΣ, διότι: α) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών / Προκαθήμενος της Ε.τ.Ε προεδρεύει της ΔΙΣ, άρα η απόφαση της τελευταίας εκφράζει και τον ίδιο, β) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών/Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν διοικεί ούτε αποφασίζει «άνευ» ή «υπεράνω» των οργάνων διοίκησης της Ε.τ.Ε. (ΔΙΣ, Ιεραρχία), αλλά «μαζί» μ’ αυτά και, κατά μία πολύ συγκεκριμένη έννοια, δεσμεύεται απ’ αυτά.

Δ) Είναι θεμιτό να σκεφτεί κανείς πως ο «περαιτέρω» χειρισμός του ουκρανικού ζητήματος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών σημαίνει: την λειτουργική μνημόνευση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OUC), την αποστολή επίσημης αλληλογραφίας και όλων των λοιπών εκκλησιαστικών πράξεων που εκφράζουν την κανονική και μυστηριακή κοινωνία μεταξύ δύο αδελφών Εκκλησιών. 

Ε) Αν, πάραυτα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θελήσει να προωθήσει την απόφαση της ΔΙΣ στην Ιεραρχία της Ε.τ.Ε. για επικύρωση (μολονότι συζήτηση του ουκρανικού θέματος στη Ιεραρχία της Ε.τ.Ε. δεν σημαίνει απαραιτήτως κι επανεξέταση των αποφάσεων της ΔΙΣ), θα το κάνει προκειμένου να προσδώσει «επισημότερο» χαρακτήρα στην απόφαση ΔΙΣ. Στην περίπτωση, όμως, που η Ιεραρχία κληθεί να εκφραστεί επί του ουκρανικού και το κάνει αρνητικά σε σχέση με την απόφαση της ΔΙΣ (όντας ανώτερο αυτής όργανο), θα έχουμε μία τελείως διαφορετική κανονική άποψη για το ποιος παραχωρεί αυτοκέφαλο καθεστώς σε μια τοπική Εκκλησία, που θα αντιτίθετο στην εισήγηση των 2 Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου (Δογματικών-Νομοκανονικών Ζητημάτων, Διορθοδόξων και Διαθρησκειακών Υποθέσεων) και, κυρίως, στην απόφαση της ΔΙΣ της 28ηςΑυγούστου 2019.

Μπορεί να θεωρηθεί, επομένως, πως η πράξη της ΔΙΣ αποτελεί μία de facto αλλά και επί της (κανονικο-εκκλησιολογικής) αρχής αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας όπως και του ιστορικο-κανονικού δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρηθεί αυτό το εκκλησιαστικό καθεστώς σε μια επιμέρους Εκκλησία.

Η συνέχεια σε λίγο… ή Μια ορθή ανάγνωση της σημερινής ημέρας!


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Κρήτη.

Πολλοί ήθελαν τη σημερινή μέρα να ληφθεί από τη Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος μια συνοδική απόφαση η οποία θα δικαίωνε το Φανάρι για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας αναγνωρίζοντάς την. Και σκανδαλίστηκαν αρκετοί νομίζοντας ότι η απόφαση ήταν αρνητική. Η προσεκτική και εκκλησιολογική μελέτη της απόφασης θέτει τα πράγματα στην ορθή τροχιά.

Α) Επανέλαβε η Σύνοδος το διαχρονικώς αποδεκτό, ότι δηλαδή είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου η απονομή Αυτοκεφαλίας.

Β) Επίσης, η Σύνοδος αναγνώρισε ότι οι αποφάσεις της Μεγάλης Εκκλησίας δεν κρίνονται επί της ουσίας από μια άλλη Σύνοδο, αλλά ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου -συμπορευόμενος, συνταυτιζόμενος, εναρμονιζόμενος- διαβάζει στα Δίπτυχά του τον νέο Προκαθήμενο. Άρα, κακώς από την αρχή πήγε το θέμα στις Συνόδους κτλ. Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει εξ αρχής. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέλαβε παλικαρίσια να διορθώσει το χρονίσαν στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος αυτό θέμα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει ήδη για τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, καθώς μνημονεύουν ως ανώτατη πνευματική τους αρχή τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι πνευματικο-εκκλησιαστικό και άρα συλλειτουργούν κανονικά με τους αδελφούς μας της Ουκρανίας.

Γ) Αποκαλύφθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι προθέσεις διαφόρων παραγόντων να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη βλέποντας την καταιγίδα να έρχεται επάνω στην επιχειρούμενη προπαγάνδα. Τίποτε από αυτά που έμεσαν και διέδωσαν δεν ισχύει. Ισχύει το Ανακοινωθέν της Συνόδου και μόνον.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, ώστε να καθησυχάσουν οι τυχόν ασταθείς συνειδήσεις και για να έχουμε γνώση ότι το Πανάγιον Πνεύμα «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας»!

Η συνέχεια σε λίγο....

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Ροτόντα του Αγ. Θεοδώρου Λόφου Παλατίνου Ρώμης (16.9.2019) / Il Patriarca Ecumenico Bartolomeo I a San Teodoro


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, στο πλαίσιο της επικείμενης επισκέψεώς του στη Ρώμη για τη συμμετοχή του σε Συνέδριο, θα επισκεφθεί τον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Θεοδώρου Λόφου Παλατίνου, το εσπέρας της Δευτέρας, 16ης Σεπτεμβρίου 2019, όπου θα χοροστατήσει σε Εσπερινό και θα έχει την ευκαιρία να συμπνευματισθεί και ευλογήσει τους Ορθοδόξους πιστούς. 
     Ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Συμεών Κάτσινας, με την ευλογία και του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, έχει αρχίσει την προετοιμασία για την δοχή του Πρώτου της Ορθοδοξίας!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την Κύζικο στην Ίμβρο και αύριο στη Χάλκη για 3ήμερη Σύνοδο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, μετὰ τὴν Θ. Λειτουργίαν εἰς τὰ ἐρείπια τῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, ἀνεχώρησεν εἰς τὴν γενέτειράν Του Ἴμβρον, ὅπου ἔφθασε μετὰ τῆς συνοδείας Του τὸ ἑσπέρας τῆς 23ης Αὐγούστου. 

Κατὰ τὴν βραχεῖαν ἐκεῖ παραμονήν Του ἐπεσκέφθη τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν, ἐκκλησιάσθη καὶ ὡμίλησε πρὸς τὸ ἐκκλησίασμα ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ χωρίου Του Ἅγιοι Θεόδωροι τὴν Κυριακήν, 25ην ἰδίου, συνειργάσθη μὲ τὸν παρεπιδημοῦντα Πρόεδρον τοῦ Συλλόγου Ἰμβρίων Ἀθηνῶν κ. Στυλιανὸν Πούλαδον, ἐξέδραμεν εἰς διάφορα ἀξιοθέατα μεθ' ὁμίλων συμπατριωτῶν καὶ φίλων Αὐτοῦ καὶ σήμερον, Τετάρτην, 28ην τ.μ., περὶ τὴν μεσημβρίαν ἐπέστρεψεν ἐκ τῆς Νήσου εἰς Φανάριον. 

Αὔριον, Πέμπτην, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁμοῦ μετὰ τῶν ἁγίων συνοδικῶν ἀρχιερέων, θὰ ἀνέλθουν εἰς τὴν Ἱ. Μονὴν Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, ὅπου θὰ ἀρχίσουν αἱ τριήμεροι ἐργασίαι τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου.

Αποκλειστικό προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Αποκλειστικό προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως σωστά έχει επισημάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην τελευταία βαρυσήμαντη συνέντευξή του.

Στο πλαίσιο αυτό η Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε ότι είναι "προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας", αφού πρώτα φυσικά αναγνώρισε απολύτως "το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου".

Συνεπώς η Σύνοδος αναγνώρισε το προνόμιο το Αρχιεπισκόπου, δεν τον "εξουσιοδότησε", όπως εσφαλμένα γράφτηκε σε διάφορα μέσα. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει το κανονικό δικαίωμα να χειριστεί ο ίδιος και να αποφασίσει επί του ζητήματος της εγγραφής στα Δίπτυχα της Εκκλησίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Δεν απαιτείται δηλαδή η παραπομπή του θέματος πλέον σε καμία περαιτέρω συνοδική διαδικασία ή απόφαση, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει με τεκμηριωμένες δημόσιες παρεμβάσεις του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Το επίμαχο απόσπασμα από το Ανακοινωθέν της Συνόδου είναι το εξής: 

"Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας." (ολόκληρο ΕΔΩ)

Υπενθυμίζουμε την σχετική θέση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως την διατύπωσε στη συνέντευξή του:

"Α. Ελευθεριάδης: Σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για Αυτοκεφαλία κάποιας Εκκλησίας υπόκειται στην κριτική Συνόδου τοπικής Εκκλησίας ή είναι αρκετή η μνημόνευση από τον Πρώτο κάθε Τοπικής Ορθόδοξης εκκλησίας του Πρώτου μιας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας που όρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την αναγραφή του ονόματός του στα Δίπτυχα;

Σεβ. Μεσσηνίας: Αυτό αποτελεί επίσης μια νέα επιχειρηματολογία για τα κανονικά δεδομένα μιας Αυτοκεφαλίας.

Προβάλλεται δηλαδή το πρωτόγνωρο επιχείρημα της συνοδικής αναγνώρισης του συγκεκριμένου Αυτοκεφάλου από τις τοπικές Συνόδους των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κάτι το οποίο ουδέποτε και για κανένα άλλο Αυτοκέφαλο δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Η αναγνώριση ενός Αυτοκεφάλου από τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, χωρίς άλλη συνοδική απόφαση, είναι η αδιαφιλονίκητη συνεπαγωγή αναγνώρισης αφενός του αναφαίρετου κανονικού δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριάρχου να ανακηρύσσει μόνο Αυτός Αυτοκεφαλίες και αφετέρου της μόνης κανονικής υποχρέωσης του Πρώτου κάθε τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμπεριλάβει στα Δίπτυχα το όνομα του Προκαθημένου της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αυτή η μνημόνευση είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Πρώτου κάθε τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν το ασκεί «κατ’ εξουσιοδότηση» συνοδική.

Επίσης η προτεινόμενη ως διαδικασία αναγνώρισης Αυτοκεφάλου από τοπική Σύνοδο μιας άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεπάγεται την εκχώρηση του αναφαίρετου δικαιώματος του Πρώτου στη τοπική Σύνοδο της συγκεκριμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε η Σύνοδος να αποφασίσει για την εγγραφή στα Δίπτυχα του Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, και την άμεση αμφισβήτηση του κανονικού δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριάρχου να εκχωρεί Αυτοκεφαλίες, μάλιστα σε Εκκλησίες οι οποίες ήταν στα όρια της δικής του δικαιοδοσίας. Επιπλέον η υιοθέτηση μιας τέτοιας διαδικασίας θέτει στη κρίση μιας άλλης τοπικής Συνόδου τη συνοδική απόφαση περί Αυτοκεφαλίας η οποία ελήφθη από Σύνοδο υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη."

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ναό Pirogoscha του Κιέβου, με τον Προκαθήμενο Επιφάνιο


Με το ιουλιανό ημερολόγιο, σήμερα 28.8.2019, είναι Δεκαπενταύγουστο. Οπότε και στο Κίεβο, μάλιστα δε από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ναό Pirogoscha του Κιέβου, με τον Προκαθήμενο Επιφάνιο προεστώτα της Ευχαριστιακής Συνάξεως, συμπαραστατουμένου από άλλους Αρχιερείς, ευάριθμους Κληρικούς της νεοσύστατης Εκκλησίας και πλήθους ευσεβούς λαού. 
     Δείτε και πληροφορηθείτε περί του εν λόγω Ναού Pirogoscha ΕΔΩ, από παλιότερη προσκυνηματική επίσκεψη του Νυχθημερόν εκεί, όταν ακόμη υπαγόταν στο αυτοαποκαλούμενο "Πατριαρχείο Κιέβου", υπό τον Φιλάρετο.
















































Святкове богослужіння у храмі Успіння Пресвятої Богородиці (Пирогощі)

28 серпня 2019 року, коли увесь православний світ святкує величне Дванадесяте свято – Успіння Пресвятої Богородиці, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав храм Успіння Пресвятої Богородиці (Пирогощі) у Києві, де звершив Божественну літургію.

Предстоятелю співслужили митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Богуславський Олександр, єпископ Васильківський Лаврентій, єпископ Шепетівський Адріан, настоятель храму протоієрей Федір Вархоляк, запрошене столичне духовенство та клірики храму.

Під час літургії за ревне служіння Церкві клірики храму були удостоєні чергових священничих нагород: протоієрей Володимир Тимощук – право носіння митри, протоієрей Олександр Спінул – право носіння хреста з прикрасами.

Наприкінці Богослужіння Предстоятель помісної Української Православної Церкви звернувся до присутніх зі словом проповіді. Його Блаженство привітав парафіян із храмовим святом та пояснив чому християни радісно відзначають Успіння Пресвятої Богородиці.

«Ми урочисто і радісно відзначаємо Успіння Божої Матері. Ми не сумуємо з того, що вона перейшла від земного до вічного життя, а радіємо та оспівуємо Її преставлення. Чому? Тому що після смерті та Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа земна кончина не є для нас актуальною, вона є тільки переходом від тимчасового до вічного і блаженного життя», – сказав Митрополит Епіфаній.

Предстоятель також закликав вірян наполегливо трудитися, виконувати Заповіді Божі та втілювати у своєму житті Євангельський закон, який базується на любові, щоб успадкувати вічне і блаженне життя.

Після літургії відбувся Хресний хід навколо храму та Митрополит Епіфаній відзначив Орденом святого архістратига Михаїла Ι ступеня архієпископа Богуславського Олександра, Орденом святого архістратига Михаїла ΙΙ ступеня протоієрея Федора Вархоляка, медаллю святого архістратига Михаїла протоієрея Володимира Міхненка та медаллю за жертовність і любов до України протоієрея Івана Грицюка.

Завершилося богослужінням святковим многоліттям.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)

Σε ένα μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μητρόπολη Σουηδίας


Αγαπητοί μου,

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ μαζί σας, για να σας προσκαλέσω προσωπικά στους εορτασμούς της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, τους οποίους θα τιμήσει με την παρουσία Του, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Ιερολ. Ιεροδιάκονος κ. Βοσπόριος Μαγκαφάς και οι κ.κ. Παντελεήμων Βίγκας και Βασίλειος Γρηγοριάδης.

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο Παναγιώτατος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας, θα εγκαινιάσει τους άρτι ανακαινισθέντες χώρους της Ι. Μητροπόλεως και θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν Του.

Πρόγραμμα Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου 2019

. 10:00 π.μ. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (92 Birger Jarlsgatan, Stockholm 11420)

· 12:00 μ. Εγκαίνια Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, Βιβλιοθήκης, Κειμηλιαρχείου, νέων γραφείων εφημερίων και παιδικής χαράς

· 1:00 μ.μ. Δεξίωση προς τιμήν της Α. Θ. Παναγιότητος και της Συνοδείας Της, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού

Μετά της εν Κυρίω αγάπης,
† Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας


Ecumenical Patriarch to Visit Metropolis of Sweden in a Month

Dearly Beloved,

I am writing to personally invite you to attend the celebration of the semi-centennial of the Holy Metropolis of Sweden and All Scandinavia, which His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew will honor with His presence.

Patriarch Bartholomew will be accompanied by His Eminence Archbishop Sotirios of Canada, His Eminence Metropolitan Athenagoras of Kydonies, the Rev. Deacon Vosporios Magkafas, Mr. Panteleimon Vingas, and Mr. Vasileios Grigoriadis.

On Sunday, September 29, 2019, His All-Holiness will preside over the Divine Liturgy and dedication of the Metropolis’ newly renovated spaces, followed by a reception in His honor.

Schedule of Events on Sunday, September 29, 2019

 10:00 a.m. Patriarchal Divine Liturgy at the St. George Cathedral in Stockholm (92 Birger Jarlsgatan, Stockholm 11420)

 12:00 noon. Dedication of the Museum of Hellenic-Christian Heritage, Library, Archive of Heirlooms, new parish priests’ offices, and children’s playground, on site at the Cathedral

 1:00 p.m. Reception in honor of His All-Holiness at the Cathedral’s Fellowship Hall

In the Lord’s Service,
† Metropolitan Cleopas of Sweden

Η εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας στο εν Γεθσημανή Θεομητορικό Μνήμα [video - photos]


Σήμερον, Τετάρτην, 15ην / 28ην μηνός Αὐγούστου 2019, ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἔλαβε χώραν Πατριαρχική Λειτουργία εἰς τόν χῶρον τοῦ Πανσέπτου Μνήματος αὐτῆς ἐν Γεθσημανῇ.