e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Εγκαινιάσθηκε μια κυψέλη πολιτισμού στην Ενορία Μπανάτου Ζακύνθου. Ξεκίνημα με την Έκθεση Φωτογραφίας "δέκα συν δέκα"


Με την παρουσία πλήθους φιλότεχνων και φίλων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς” πραγματοποιήθηκαν, το δειλινό της Παρασκευής, 9ης Αυγούστου 2019, τα εγκαίνια του κτιρίου Βιβλιοθήκης – σπιτιού πολιτισμού της Ενορίας, δίπλα στον Ναό της Παναγούλας στο Μπανάτο Ζακύνθου και αμέσως μετά εκεί άνοιξε τις πύλες της στο κοινό Έκθεση Φωτογραφίας δύο νεαρών καλλιτέχνιδων: της Καλλιόπης Ζιάκα και της Λουκίας Καποδίστρια. 

Τον Αγιασμό τέλεσε, ευφρόσυνα και αγαπητικά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Την Ακολουθία πλαισίωσαν άνθρωποι της εκπαίδευσης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των διαφόρων επιστημών και του καθημερινού μόχθου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπανάτου Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη, τον πρώην Υπουργό Αναστάσιο Λιάσκο και την πολιτευτή σύζυγό του Χριστίνα Τετράδη.

Ομιλώντας προς την ομήγυρη ο Μητροπολίτης υπογράμμισε τη σημασία της ίδρυσης ενός πολυχώρου πολιτισμού και πνεύματος στο Μπανάτο, την “κωμόπολη του Πολιτισμού”, όπως χαρακτηριστικά είπε, με την πρωτοβουλία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Αντιφωνώντας ο π. Παναγιώτης, ανέφερε ότι ο ίδιος τίποτε ιδιαίτερο έπραξε, εκτός του ότι συντόνισε τους εξαιρετικούς και φιλοπρόοδους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους του προς ανακατασκευή του συγκεκριμένου από ετών πεπαλαιωμένου σπιτιού της μακαριστής συντοπίτισσας Αθηνάς (Διονούλας) Κλάδη, η οποία, απομένοντας ολόμονη στα γεράματά της, θεώρησε καλό να το κληροδοτήσει στον γειτονικό της Ενοριακό Ναό της Παναγούλας. Ο Εφημέριος, εξάλλου, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο έργο με κάθε τρόπο, κυρίως με τον οβολό τους, εστιάζοντας στις ανύστακτες προσπάθειες δύο κυρίως συνεργατών: Του Προέδρου Τιμόθεου Στραβοπόδη (που τυγχάνει και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος) και του Κωνσταντίνου Μάτσα (Εκκλησιαστικού και Μητροπολιτικού Συμβούλου).

Ακολούθως ο Μητροπολίτης και ο Πρόεδρος Μπανάτου έκοψαν την κορδέλα των Εγκαινίων και εισήλθαν στο οίκημα. Εκεί ήταν ήδη έτοιμη η προαναγγελθείσα Έκθεση Φωτογραφίας των κυριών Λουκίας Καποδίστρια και Καλλιόπης Ζιάκα. 

Την Έκθεση παρουσίασε, με επιστημονική γλαφυρότητα και πειθώ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με γενικό τίτλο "Η γοητεία της συμπτωματικής εικόνας". Μεταξύ άλλων τόνισε: “[...] Οι φωτογραφικές ιστορίες των δύο καλλιτεχνών κατευθύνουν την όρασή μας έτσι ώστε να δούμε τα καθημερινά πράγματα που μας περιβάλλουν, μέσα από τον δικό τους καλλιτεχνικά δομημένο τρόπο. Μέσα από την μαθητεία τους στον φωτογραφικό τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), καταθέτουν την αγάπη για τον περιβάλλοντα χώρο τον οποίο ενοικούν ή προσωρινά επισκέπτονται και μας διηγούνται τις ιστορίες τους, που εκτυλίσσονται μέσα σε μνημεία, σε μουσεία, σε λεωφορεία, σε αμμουδιές, σε χωράφια, στην τσιμεντένια πόλη. Και είναι ιστορίες ανθρώπων, ζώων, αγαλμάτων, σκιών και συμβόλων. [...]”. 

Απαξάπαντες οι επισκέπτες είχαν έναν καλό λόγο να πουν τόσο για τα εκτιθέμενα φωτογραφικά έργα, όσο και για τον στοργικό χώρο πολιτισμού που εγκαινιάσθηκε. Για όλους είχε προβλεφθεί κέρασμα με αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς και μπανατιώτικο κρασί, αλλά και από μια αναμνηστική βεντάλια με το λογότυπο του Κέντρου Λόγου “Αληθώς”. 

Σημειωτέον ότι την όλη επιμέλεια της Έκθεσης (ιδέα – στήσιμο – διεκπεραίωση) είχε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, πτυχιούχος Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.

Για τους ενδιαφερόμενους, η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα μέχρι και ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο (15.8.2019), από τις 8 έως τις 10 το βράδυ.




















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: