e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην 50ετηρίδα ιδρύσεως Ναού Αγίου Νεκταρίου στο Σίδνεϊ [video-photos]


Με πολλή χαρά και συγκίνηση, το πρωί της Κυριακής, 6 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος βρέθηκε ανάμεσα στους πιστούς της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο Burwood του Σίδνεϊ, για να συνεορτάσει μαζί τους μια ημέρα – “σταθμό” στην ιστορία της ενορίας τους. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Σεπτεμβρίου 1970, όταν ο ναός, που μέχρι τότε ανήκε στην προτεσταντική κοινότητα των Μεθοδιστών, παραδόθηκε επίσημα στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Burwood. Κατά την τελετή παράδοσης τελέστηκε Δοξολογία από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Ιεζεκιήλ, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα είχε δώσει την ευλογία του για να συγκροτηθεί επιτροπή, με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλου μέρους, για την αγορά ή την ανέγερση εκκλησίας, προκειμένου οι Έλληνες Ορθόδοξοι που ζούσαν στην περιοχή να μπορούν να εκκλησιάζονται.

Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά, στον ίδιο αυτό χώρο και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενορίας – Κοινότητας και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, αλλά και δύο από τα μέλη της επιτροπής που είχε ιδρυθεί το 1967 – ο κ. Παναγιώτης Καριατλής, που ήταν ο πρώτος ταμίας της Ενορίας – Κοινότητας, και ο κ. Δημήτριος Σούλος, υιός του πρώτου προέδρου της, του αειμνήστου Ανδρέα Σούλου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα, διαβεβαιώνοντας καταρχάς ότι η επέτειος των 50 ετών από την ίδρυση της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου δεν είναι εορτή μόνο των ανθρώπων της συγκεκριμένης Ενορίας, αλλά εορτή ολόκληρης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ακολούθως, αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν και κουράστηκαν, προσφέροντας χρήματα και αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους, για να αποκτηθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου και για να προοδεύσει συνολικά η ενορία στα χρόνια που ακολούθησαν. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να μνημονεύσει τον προκάτοχό του μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Ιεζεκιήλ, καθώς επίσης τον προσφάτως κοιμηθέντα π. Ιεζεκιήλ Πετρίτση, ο οποίος, όπως σημείωσε, “αγωνίστηκε και κουράστηκε και εκδαπανήθηκε για την ενορία αυτή”.

Ο Αρχιεπίσκοπος επικέντρωσε ακόμη στο γεγονός ότι η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ενορίας στο Burwood, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου. “Δοξάζω τον Θεό που η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, εδώ στο Σύδνεϋ, έχει ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο”, ανάφερε εισαγωγικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν λαοφιλή Άγιο, που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί αμέτρητα θαύματα σε όσους τον επικαλούνται με πίστη. Επιπλέον, διέκρινε ότι ο Άγιος Νεκτάριος, παρότι δεν είναι μάρτυρας της Εκκλησίας μας, έζησε μία ζωή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μαρτυρική, καθότι βασανίστηκε από ανθρώπους που τον συκοφαντούσαν διαρκώς. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στη ζωή του Αγίου, παρότρυνε τους πιστούς να πάρουν παράδειγμα από την υπομονή, την αγάπη, τη συγχωρητικότητα και το προσευχητικό του φρόνημα και να ακολουθήσουν τα βήματά του, χαρίζοντας την ομορφιά και τον καλό λόγο στην Εκκλησία, αλλά και στην κοινωνία.

Σημειώνεται ότι προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε σε Πνευματικό-Εξομολόγο τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Γεώργιο Λιάγκα. Παίρνοντας αφορμή από την προσφώνηση του π. Γεωργίου, που αναφέρθηκε στο Ιωβηλαίο έτος, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι κατά το έτος αυτό, κάθε 50 χρόνια, οι δούλοι ελευθερώνονταν και τα χρέη χαρίζονταν. Προέτρεψε, λοιπόν, τον π. Γεώργιο, σε κάθε εξομολόγηση που θα δέχεται, να ελευθερώνει τους ανθρώπους από τα χρέη τα πνευματικά και από τη σκλαβιά της αμαρτίας, και να τους οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει, καθότι είναι ένας πνευματικός και καλλιεργημένος άνθρωπος, όπως διέκρινε.








Δεν υπάρχουν σχόλια: