e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Αμάστριδος Σπυρίδων άνοιξε την καρδιά και τη σκέψη του


4/12/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοχειροτονηθείς στις 14 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Belmont (Μπέλμοντ) της Καλιφόρνιας από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμάστριδος Σπυρίδων (Κέζιος) άνοιξε την καρδιά του και παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ιδιαίτερη εμπειρία του καθότι προέρχεται από τον έγγαμο κλήρο. Μετά την εκδημία της πρεσβυτέρας του του απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτιμώντας τη μεγάλη του προσφορά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ιδιαίτερα στο θέμα των μεταφράσεων των Λειτουργικών Βιβλίων, τον πρότεινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για επισκοποίηση.

Είναι εκ των πλέον λογίων κληρικών της Εκκλησίας, ελληνοπρεπής και ελληνολάτρης καίτοι είναι Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς. Ο συνομιλητής του ο οποίος δεν γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, καθότι η γνώση, η εκφορά, το λεξιλόγιο της γλώσσας του είναι κυριολεκτικά άπταιστα. Όταν τον ρωτήσαμε πώς μάθατε την Ελληνική τόσο τέλεια απάντησε με μία αφοπλιστική φράση «αγαπώ τη γλώσσα». Η καταγωγή του είναι από την Πελοπόννησο.

Μιλώντας για τη χειροτονία του είπε «αισθάνεται κανείς σε τέτοιες στιγμές σε διάκονο, σε πρεσβύτερο και πιο πολύ σε αρχιερέα μία εσωτερική αγαλλίαση αλλά και μία ταπεινοφροσύνη. Οι σκέψεις μου εκείνη τη στιγμή εκφράσθηκαν με δάκρυα διότι σκέφθηκα το φοβερό της αρχιεροσύνης διότι δεν είναι μικρό πράγμα αυτό».

Στην ερώτηση «είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας ότι μια μέρα θα γινόσαστε Επίσκοπος;», απάντησε πως «όχι ποτέ δεν υπήρξε στο μυαλό μου τέτοια σκέψη, μάλιστα όταν μου το είπε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος και ήταν μπροστά και ο Αγίου Φραγκίσκου άρχισα τα γέλια γιατί νόμιζα πως αστειευόταν. Είπα στον Αρχιεπίσκοπο 'Σεβασμιώτατε δεν είναι τώρα ο καιρός για μένα για τέτοια πράγματα', αλλά ο Άγιος Αμερικής επέμενε και μου είπε θέλω να το σκεφθείς και να μου πεις. Πέρασαν δύο μήνες το σκέφθηκα και σας ομολογώ με μεγάλη αγωνία, οπότε του τηλεφώνησα και του είπα Σεβασμιώτατε σας υπερευχαριστώ αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω το όχι. Μου απάντησε αυτό φοβόμουν, αλλά πρέπει να το σκεφθείς ξανά. Το σκέφθηκα ξανά, εν τω μεταξύ πήγα στο Πατριαρχείο να υποβάλλω τα σέβη μου στον Πατριάρχη, στον οποίον εν τω μεταξύ το είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος κι ο Πατριάρχης μου είπε είναι καλή σκέψη του Αρχιεπισκόπου. Του απάντησα Παναγιότατε δεν είναι ο καιρός για μένα για κάτι τέτοιο, κι εκείνος απάντησε 'γιατί δεν θέλεις; η Εκκλησία θα σε τιμήσει'».

Ο Επίσκοπος Σπυρίδων συμπλήρωσε πως «ξέρετε όταν βγάζει κανείς μια απόφαση παίρνει μια ανάσα και λέγει πάει τελείωσε κι αυτό. Ο Άγιος Αμερικής μου είχε τηλεφωνήσει να με παρακαλέσει για μία μετάφραση και μου είπε ξανά 'πρέπει να δεχθείς, πρέπει να δεχθείς'. Όταν είχε έλθει και πάλι στην Καλιφόρνια για το Φεστιβάλ των Ελληνικών χορών μου μίλησε για κάτι άλλο και μου το είπε ξανά, οπότε του απάντησα Σεβασμιότατε νενίκηκάς με και χάρηκε. Από εκεί και πέρα έγιναν τα τυπικά και βρεθήκαμε στην εκλογή με μεγάλη συγκίνηση και καρδιοχτύπι».

Ο Επίσκοπος Αμάστριδος Σπυρίδων έχει τέσσερα παιδιά, ενώ όταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνονται τα παιδιά σας, απάντησε πως «δεν νομίζω πως το έχουν συνειδητοποιήσει» και συμπλήρωσε αστειευόμενος «αφού δεν το πιστεύω εγώ εδώ που τα λέμε θα το πιστέψουν τα παιδιά;»

Αναφορικά που θα υπηρετήσει την Εκκλησία, είπε «κατ' αρχήν είμαι στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου, όπου θέλει ο Αρχιεπίσκοπος». Πρόσθεσε «τον ρόλο μου τον βλέπω ως πρεσβύτερος αδελφός, των αδελφών ιερέων και ό,τι ανάγκη έχουν;».

Στην ερώτηση «πώς αισθάνεστε στην ιδέα να επιστρέψουμε στην αρχική Παράδοση της Εκκλησίας μας των εγγάμων Επισκόπων, γιατί όχι;» απάντησε «αυτό λέγω κι εγώ γιατί όχι; Ζούμε σε άλλο κόσμο σήμερα και εννοώ δεν έχουμε τα μοναστήρια να βγαίνουν οι αρχιερείς μας. Δεν ήταν πάντοτε αυτή η παράδοση της Εκκλησίας μας. Ο Αγιος Σπυρίδων ήταν έγγαμος, ήταν ένας απλός άνθρωπος. Η υπηρεσία στον Χριστό δεν ανήκει μόνο σε μας, συμπεριλαμβάνω και σας, που είμεθα διπλωματούχοι Θεολογίας. Εγώ πάντοτε σκέπτομαι τον παπά του χωριού ο οποίος κράτησε την Εκκλησία και επί Τουρκοκρατίας και μετέπειτα».

Την Ελλάδα την αγαπά πολύ κι όπως είπε «πηγαίνω κάθε χρόνο», ενώ όταν τον ρωτήσαμε τι είναι για εκείνον ο Ελληνισμός, απάντησε «εκ των ων ουκ άνευ».






Δεν υπάρχουν σχόλια: