e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Βασιλική Santa Maria Maggiore: Ο Κιέβου Επιφάνιος προσευχήθηκε για την Ουκρανία ενώπιον της κρητικιάς Παναγίας "Salus Populi Romani"

Επιμέλεια κειμένου και πληροφοριών: π. Παν. Καποδίστριας

Το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου 2023, ο ευρισκόμενος στην Αιώνια Πόλη Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ κ. Ευστράτιος, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα κ. Andrii Yuras και άλλοι επίσημοι παράγοντες, επισκέφτηκαν την περίοπτη και μεγαλοπρεπή Βασιλική Santa Maria Maggiore, όπου προσευχήθηκαν ενώπιον της εφέστιας και περίπυστης Εικόνας της Θεοτόκου, η οποία σώζεται στη Ρώμη και πιστεύεται ότι διασώζει την πόλη. Προς τούτο ονομάζεται τιμητικά: "Salus Populi Romani" ("Σωτηρία του Ρωμαϊκού Λαού").

Η εικόνα θεωρείται ότι έφτασε από την Κρήτη το έτος 590 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Πάπα Γρηγορίου του Μεγάλου, ο οποίος υποδέχθηκε την εικόνα αυτοπροσώπως κατά την άφιξή της με ένα ανθοστόλιστο σκάφος από τον ποταμό ΤίβερηΓια αιώνες ήταν τοποθετημένη πάνω από την πόρτα του βαπτιστηρίου, σε παρεκκλήσι της Βασιλικής της Santa Maria Maggiore, όπου το έτος 1240 άρχισε να ονομάζεται Regina Caeli (: "Βασίλισσα του Ουρανού"), σύμφωνα με τις πηγές. Η εικόνα έχει χρονολογηθεί με σιγουριά σχεδόν, μεταξύ του πέμπτου και του δέκατου τρίτου αιώνα. Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε το έργο της αποκατάστασης και της συντήρησης της εικόνας και τέλεσε Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν της, στις 28 Ιανουαρίου 2018, στην επέτειο της μετακομιδής της εικόνας στο νέο της μόνιμο τόπο έκθεσή της. Περισσότερα ιστορικά -τεχνοκριτικά στοιχεία για την Εικόνα, δείτε στη Βικιπαίδεια, ΕΔΩ.

Επιστρέφουμε στην Επίσκεψη Επιφανίου Κιέβου: Στην είσοδο της Βασιλικής, τους υψηλούς επισκέπτες υποδέχθηκε θερμά ο επίσκοπος Ειρηναίος Bilyk. Ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε περιήγηση, θαυμάζοντας τα κυριότερα αξιοθέατα του Ναού, μάλιστα δε το παρεκκλήσι, όπου φυλάσσονται λείψανα της Αγίας Φάτνης.

Μπροστά στην εικόνα της «Σωτηρίας του Ρωμαϊκού Λαού», ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έκανε προσευχή, κατά την οποίαν αναπέμφθηκαν δεήσεις για τον ουκρανικό στρατό, για νίκη επί του επιτιθέμενου και για δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Αφού μεγάλυναν την Υπεραγία Θεοτόκο και ζήτησαν ενώπιον της θαυματουργής εικόνας Της μεσιτεία για τον ουκρανικό λαό, οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον ύμνο «Τις Θεός μέγας...»!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:























Δεν υπάρχουν σχόλια: