e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ουκρανία: Ιερέας, πράκτορας των Ρώσων, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης

Χάρη στη συλλογή στοιχείων που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), εφημέριος Ιερού Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας), ο οποίος ήταν μέλος δικτύου κατασκοπείας της FSB και συνέλεγε πληροφορίες σχετικά με το σύστημα άμυνας της περιοχής Σούμι, συνελήφθη και καταδικάστηκε.

Εκείνο που πρωτίστως ήθελαν να μάθουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν τα σημεία στα οποία εδράζουν οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και την ταυτότητα αξιωματούχων των πολιτικοστρατιωτικών διοικήσεων στην περιοχή Σόστκα.

Ο ιερέας συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο ενώ επιχειρούσε να διαβιβάσει πληροφορίες στην FSB. Με βάση το υλικό της ουκρανικής ειδικής υπηρεσίας, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξης. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο κληρικός στρατολογήθηκε εξ αποστάσεως από τους εισβολείς μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ίδιος είχε «τραβήξει το ενδιαφέρον» των εισβολέων λόγω των φιλοκρεμλινικών του απόψεων, τις οποίες μοιραζόταν δημοσίως, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια συνομιλιών με μέλη της Εκκλησίας.

Για να συλλέξει πληροφορίες, ο προδότης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής εν αγνοία τους, ζητώντας τους τις «απαραίτητες» πληροφορίες κατά τη διάρκεια καθημερινών συνομιλιών. Επίσης, κατέγραφε τις τοποθεσίες του ουκρανικού στρατού όταν ταξίδευε κοντά στα σύνορα. Ο Ρώσος πράκτορας μετέφερε τις πληροφορίες που αποκτούσε στον προϊστάμενό του στην FSB μέσω messngers, χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου και αρχεία πολυμέσων με γεωγραφική αναφορά.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στην κατοικία του κληρικού και στην εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας), βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε για την επικοινωνία του με τον εισβολέα, καθώς και φιλοκρεμλινικό έντυπο υλικό. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το δικαστήριο έκρινε τον δράστη ένοχο για εσχάτη προδοσία που διαπράχθηκε υπό στρατιωτικό νόμο. Η SBU τονίζει το αναπόφευκτο της τιμωρίας για εγκλήματα κατά της Ουκρανίας. Η έρευνα διεξήχθη από το γραφείο της SBU στην περιοχή Σούμι υπό τη δικονομική εποπτεία της περιφερειακής εισαγγελίας.

© Πνευματικό Μέτωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: