e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.
Ταξίδι στην Κριμαία | Evge | Homeward (2019)
-
*Κείμενο του Μανώλη Κρανάκη *
Ένα νεαρό αγόρι, ο Αλίμ, φοιτητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του
Κιέβου κάθεται στον διάδρομο ενός νεκροτομείου. Μοιάζ...
Μεγάλη Αίθουσα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
[Κεντρικό Κτήριο Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημίου 30]
Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα 24-28 Νοεμβρίου 2024 με θέμα:
«Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές» Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Το Συνέδριο εντάσσεται στη σειρά των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976) και στοχεύει στην ανάδειξη, διερεύνηση και συμβολή στα καίρια ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα, το Συνέδριο θα εξετάσει τη θέση και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στις νέες ιστορικές, γεωπολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, προκειμένου να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά, την έμπρακτη διακονία, την προφητική μαρτυρία και λειτουργία της στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδιαίτερες θεματικές που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν στη σπουδή και στην κριτική τοποθέτηση της Ορθόδοξης Θεολογίας πρώτιστα σε σχέση με την Εκκλησία, με το πανεπιστήμιο και με την κοινωνία, καθώς επίσης και στον διάλογό της με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες, τον πολιτισμό και, ακολούθως, με τα σύγχρονα θεολογικά και πνευματικά ρεύματα.
Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές» τιμά με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος εκφωνεί και την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και ήδη αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν περίπου 140 ομιλητές, μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί Θεολόγοι και διακεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία), εκπροσωπώντας, κατά το εφικτό, όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και τη λεγόμενη Διασπορά, επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού. Παράλληλα, ως παρατηρητές έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν θεολογικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραδόσεις.
Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιείται απόψε, Κυριακή 24 Νοεμβρίου ώρα 18:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι κύριες εργασίες του θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2024.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διοργανωθούν παράλληλα θεολογικά εργαστήρια, καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση των συνέδρων στην Ακρόπολη και την Πνύκα, βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα, επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, εκθέσεις θεολογικού βιβλίου (ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου), έκθεση σύγχρονης ορθόδοξης ζωγραφικής, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, καθώς και πλειάδα άλλων εκδηλώσεων.
18:00-18:10 | Χορός Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», υπό τη χοραρχία του καθηγητού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Αχιλλέως Γ. Χαλδαιάκη, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., ερμηνεύει το Κυριακό Κοινωνικό σε ήχο πρώτο, Αθανασίου Μαργουνίου του Κρητός, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (μέσα 17ου-1ο τέταρτο 18ου αιώνα), εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος († 1840) [ΜΠΤ 705, φφ. 89v-90v].
Χαιρετισμοί
18:10-18:30 | Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
18:30-18:45 | Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Εμμανουήλ Δ. Καραγεωργούδης.
Η θεματολογία και στοχοθεσία του Διεθνούς Συνεδρίου: «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές».
Κεντρική εισαγωγική ομιλία
18:45-19:15 | Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α´.
Η αποστολή και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στον 21ο αιώνα.
Μουσικά δρώμενα
19:15-20:00
– Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών «Αἱ Ἄδουσαι»της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, υπό τη διεύθυνση της Δομεστίκαινας Δρ. Σέβης Μαζέρα– Μάμαλη.
1. Κατευθυνθήτω ἡ προσευχή μου, εκ της αγιορείτικης παραδόσεως ήχος α΄ (εξήγηση Χουρμούζιος, Χαρτοφύλαξ Μ.Χ.Ε.).
2. Παιδοτόκον Παρθένον τὶς ἤκουσεν, Καλοφωνικός ειρμός μετά ομοήχου κρατήματος, ήχος γ΄, μέλος Ιωάννου Τραπεζουντίου Πρωτοψάλτου Μ.Χ.Ε. (+1770).
3. Ἄξιον ἐστίν, οκτάηχον, το κατά την Πατριαρχικήν παράδοσιν.
– Μικτὴ Χορωδία «Φωνές» Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης. Σολίστ: Ζαχαρίας Καρούνης. Πιάνο: Κωνσταντίνος Δημηνάκης. Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
1. Αθανασία, Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος.
2. Παράπονο, Σταύρος Κουγιουμτζής-Λάκης Τεάζης.
3. Εγώ δεν είμαι ποιητής, Νίκος Παπάζογλου.
4. Ας κρατήσουν οι χοροί, Διονύσης Σαββόπουλος.
– Ο Δημήτριος Γιάκας, πιανίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
– O Πρωτοπρεσβύτερος π. Ζαφείριος Κουτελιέρης, Βαρύτονος, πρ. Συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
«Η Προσευχή του Ταπεινού», Συνθέσεις Ελλήνων και Ξένων συνθετών για την Προσευχή.
1. Pieta signore, Alessandro Stradella.
2. Vergin tutto amor,Francesco Durante.
3. Η Προσευχή του Ταπεινού, Σόλων Μιχαηλίδης / Ζαχαρίας Παπαντωνίου.
4. Ο Ναός, Μανώλης Καλομοίρης / Κωστής Παλαμάς.
– Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
«Πολυχρόνιον» της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α´.
«Πολυχρόνιον» του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.
21:00 | Επίσημη Δεξίωση των μελών του Διεθνούς Συνεδρίου από τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Κωστής Παλαμάς» του ιδρύματος (Ακαδημίας 48 & Σίνα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου