e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Ένας Ζακυνθινός στην Επισκοπή Μοζαμβίκης

Αναδημοσίευση από την Ιδιωτική Οδό
Παρουσιάζει και σχολιάζει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Xθες, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προέβη σε εκλογές και μεταθέσεις Αρχιερέων.

Επαρχιούχος Επίσκοπος Μοζαμβίκης εξελέγη ο Ζακυνθινός Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Τσαφταρίδης, οποίος μέχρι τώρα υπηρετούσε στην Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως (Ν. Αφρικής).

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον νέο Επίσκοπο Μοζαμβίκης, έγραψε, επί τη εκλογή του, ένα καρδιακό κείμενο, απόσπασμα του οποίου παραθέτω εδώ:

Επιτρέψατέ μου, όχι μόνο να ευελπιστώ, αλλά και είμαι πεπεισμένος εκ των προτέρων ότι ο π. Ιωάννης, ως Επίσκοπος Μοζαμβίκης, θα επιτύχει! Προέρχεται από μια φτωχική και συνάμα αξιοπρεπή οικογένεια ποπολάρων από το χωριό Αγκερυκός του Τζάντε μας, γνωρίζει τα προβλήματα των απλών, καθημερινών ανθρώπων, έχει γνωρίσει στο πετσί του τι εστί ορφάνια, διακρίνεται για το ταπεινό και πράο, το χιουμοριστικό και άνετο του χαρακτήρα του, ενώ έχει διακριθεί σε δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες, γενόμενος στοργικός συμπαραστάτης «κοπιώντων και πεφορτισμένων» με κάθε έννοια, οποτεδήποτε χρειάσθηκε!
Όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω, κατατίθενται μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι συνδέομαι με τον Θεοφιλέστατο Εψηφισμένο αφότου διακονούσε ως νόντσολος (:νεωκόρος) στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου, μέχρι σήμερα. Υπήρξε άξιος και χαρισματικός από μικρός στο να οργανώνει άτομα και ομάδες σε κοινούς αγώνες ευαισθητοποίησης για σύγχρονα προβλήματα, ενώ μού δόθηκε η ευκαιρία δύο φορές να τον κατοπτεύσω -θαυμάζοντάς τον- ως ιθύνοντα νου σε μεγάλες διοργανώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εσχάτως υπηρετούσε ως Εφημέριος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι ένα σημαντικότατο διεθνές σώμα, η «Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας», τον έχει διακρίνει ως Συντονιστή της για τους Ορθόδοξους Βουλευτές της αφρικανικής ηπείρου και υπεύθυνο του Γραφείου Ενημέρωσης της Δ.Σ.Ο. στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ έχει παρουσιασθεί και ομιλήσει και τιμηθεί σε διεθνή fora, πλάι σε κορυφαίες προσωπικότητες, όπως π.χ. τους Νοτιοαφρικανούς Νομπελίστες Νέλσον Μαντέλα και Ντέσμον Τούτου.

Ολόκληρο το κείμενο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια και το βιογραφικό του νέου Επισκόπου μπορείτε να διαβάσετε στον ίσκιο του Ήσκιου.

Ευχόμαστε στο νέο Επίσκοπο καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του και ελπίζουμε σε καρποφορία, αφού η μέχρι τώρα βιωτή του υπήρξε συνεπέστατη.

Ευθύς μόλις χειροτονήθηκε εντάχθηκε στη δύναμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και διακόνησε αγογγύστως και χωρίς υστεροβουλία όπου και αν τοποθετήθηκε, κατά καιρούς, από την Εκκλησία. Δεν πήγε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ως τινες ποιούσιν ή διαλογίζονται, προκειμένου να γίνουν εύκολα και γρήγορα αρχιερείς, λόγω των ειδικών αναγκών του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μας που ασκεί το δυσκολότατο έργο της ιεραποστολής στην Αφρικανική ήπειρο.

Δεν ασχολήθηκε με τα συνήθη - δυστυχώς - των αρχιμανδριτών (στολές, σταυρούς, λειτουργικές ευκαιρίες προς προβολήν κ.ο.κ.) και ελπίζουμε έτσι να πορευτεί και ως Επίσκοπος.

Γι' αυτό και αναλώθηκε στα ουσιώδη, παραμένων πάντοτε απλός, ανθρώπινος και ταχύς εις βοήθειαν του πλησίον και του ποιμνίου του.

Του αφιερώνουμε τους προτρεπτικούς στίχους του φίλου του ποιητή Π. Καποδίστρια:

Νέος ημερών
το κακό που σου θέλω
μοιάσε των νεκρών:
Να φοράς το Αχώρητο
να χωράς στο Αφόρητο.