e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Εορτάζοντας στο Μπανάτο τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο του 1821


Τον Ευαγγελισμό της Παναγίας και την εθνική επέτειο εορτάσαμε σήμερα το πρωί και στο Μπανάτο, όπως από άκρη σε άκρη του Ελληνισμού. Η ευχαριστιακή Σύναξη πραγματοποιήθηκε στον ναό της Φανερωμένης μας. Παρέστησαν αντιπροσωπείες των δύο σχολείων μας (του Πειραματικού Δημοτικού 1ου Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης" και του Γυμνασίου Βανάτου) με τους διευθυντές και καθηγητές τους και αρκετοί συντοπίτες και γονείς των μαθητών. Από πλευράς των τοπικών αρχών παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος της περιοχής Αρκαδίων Διονύσης Φ. Τουρκάκης και ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής. 

Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη Δοξολογία, στο τέλος της οποίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εμπνευσμένα ο εκπαιδευτικός Νίκος Αρβανιτάκης, που μάλιστα καταχειροκροτήθηκε. Ατυχώς, δεν παρέστη, για πρώτη φορά φέτος, η Φιλαρμονική της περιοχής, αλλά δόθηκε η ευκαιρία, όλοι μαζί να ψάλουν μ' ένα στόμα τον Εθνικό Ύμνο. 

Ακολούθησε η εν πομπή μετάβαση όλων στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται το Ηρώο των Πεσόντων. Εκεί εψάλη Τρισάγιο και έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων από τις Αρχές και τα Σχολεία. Πριν από τον Εθνικό Ύμνο τού τέλους, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου χόρεψαν δημοτικούς χορούς! 

Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Maputo της Μοζαμβίκης

Mε τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (μιας και το ένα κλίτος του ελληνορθόδοξου Καθεδρικού του Μαπούτο είναι αφιερωμένο στη σημερινή εορτή) και η επέτειος της Εθνικής Παλιγενεσίας.
Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωάννης, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου χειροθέτησε Αναγνώστη και Ιεροψάλτη τον κ. Βασίλειο Σπανούδη, μέλος της εν Μοζαμβίκη ελληνικής παροικίας, ο οποίος επί χρόνια τώρα υπηρετεί με σεμνότητα και φιλοτιμία τον ιερό ναό και τίμησε την Ερίτιμη Κυρία Μαρία Κασιμάτη γιά την πολύχρονη προσφαρά της στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία και η καθιερωμένη δοξολογία και ακολούθως διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής από την κ. Μαρίνα Τσιχλάκη, σύζυγο του αειμνήστου προξένου της Ελλάδος στην Μοζαμβίκη κ. Γεωργίου Τσιχλάκη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Παράσχος Σκολούδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των Μοζαμβικανών Ελληνικής Καταγωγής. Κατά την ομιλία του ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου για την Εθνική Εορτή και ευχαρίστησε τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Μοζαμβικανικής Κυβέρνησης.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε εορτή από τους μαθητές του ελληνορθόδοξου σχολείου κατά την οποία έλαβε χώρα απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση κειμένων σχετικά με την Επανάσταση του 1821. Ακολούθησε δεξίωση, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών και μέλη της Ελληνικής παροικίας.