e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πολλοί μεγάλοι Άγιοι προϋπήρξαν μεγάλοι αμαρτωλοί

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 16ης Νοεμβρίου 2014
 (Ματθ. θ’, 9-13)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Άγιος και Ευαγγελιστής Ματθαίος διήγε –πριν ακολουθήσει τον Ιησού– μια αμαρτωλή ζωή γεμάτη άνομο και αυθαίρετο πλούτο και αδικίες. Ήταν τελώνης, δηλαδή ενοικιαστής φόρων και προσπαθούσε, πέραν από τον καθορισμένο κρατικό φόρο που εισέπραττε, να βγάλει κέρδος άνομο εξαθλιώνοντας και καταπιέζοντας τους συνανθρώπους του. Όμως ο Κύριός μας τον καλεί σε μετάνοια και καινούργια ζωή, δίχως να διστάσει να τον επισκεφτεί στο σπίτι του, όπου συναναστράφηκε και άλλους αμαρτωλούς και τελώνες.
Αυτή η κίνηση δημιούργησε σχόλια και αντιδράσεις κυρίως από τους Μαθητές, οι οποίοι αναρωτήθηκαν, γιατί ο Κύριος τρώει με αμαρτωλούς. Ο Κύριος όμως τους απαντά ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν έχουν την ανάγκη γιατρού. Αυτό ισχύει τόσο για το σώμα, όσο κυρίως για την  ψυχή του ανθρώπου. Διότι και η άρρωστη ψυχή έχει ανάγκη τον πνευματικό γιατρό της. Και ο μεγαλύτερος πνευματικός γιατρός είναι ο Ιησούς, ο οποίος ήλθε να καλέσει τους αμαρτωλούς και τις πόρνες σε μετάνοια. Πάνω από όλα δε, να διδάξει την τέλεια αγάπη, την φιλανθρωπία και την συγχώρεση.
Ο καθένας μας οφείλει να ψάχνει στην δική του ψυχή και να βολιδοσκοπεί ασταμάτητα τον εαυτό του, δίχως να παριστάνει τον τέλειο και αναμάρτητο τιμητή των πάντων. Διότι τότε δεν βλέπει το δοκάρι που βρίσκεται στο δικό του μάτι, αλλά σχολιάζει το καρφί που είναι στο μάτι του συνανθρώπου του, σύμφωνα μάλιστα με τα λόγια του Κυρίου.
Πολλές φορές είμαστε πιο αμαρτωλοί και πιο ακάθαρτοι ψυχικά από αυτούς που επικρίνουμε και είναι φαινομενικά χειρότεροί μας. Διότι ουδείς γνωρίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.
Πολλοί μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας υπήρξαν μεγάλοι αμαρτωλοί. Παραδείγματα ο πρώην διώκτης των Χριστιανών και μετέπειτα μέγας Απόστολος Παύλος, η πρώην πόρνη και ύστερα οσία Μαρία η Αιγυπτία, ο ληστής που μετανόησε πάνω στον σταυρό δίπλα στον Ιησού και υπήρξε ο πρώτος σωθείς, αλλά και πολλοί άλλοι, οι οποίοι αποδεικνύουν την ανεξάντλητη Επιείκεια και Ευσπλαχνία του Θεού. Από αυτήν ας προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε κι εμείς κερδίζοντας την Σωτηρία με την αληθινή Μετάνοια. Γένοιτο!

1 σχόλιο:

apelef είπε...

Αυτός ο καταπληκτικός τίτλος μας θυμίζει και τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χρίστου που λέει να μην κρίνουμε για να μην κριθούμε!!!
Για αυτό αδελφοί μου να μην κατακρίνουμε σε καμία περίπτωση, μόνο ο Κύριος γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Ποτέ δεν θα είμαστε παρών στην τελευταία ανάσα του ανθρώπου που κατακρίνουμε. Διότι αν τελικώς αυτός που κατακρίνουμε καταταγεί ως Άγιος, τι κάναμε αδελφοί μου; Κατακρίναμε έναν Άγιο; Θανάσιμο αμάρτημα η κατακρισία και αφού το λέει ο Κύριος μας στο Ευαγγέλιο δεν χωράει συζήτηση αφού γνωρίζουμε την αλήθεια από τον λόγο του Θεού. Συγχωρήστε με, απλά αυτό το ωραίο κείμενο μου γέννησαν αυτές τις σκέψεις. Ο Χριστός ας γεννηθεί στις καρδιές μας, ήρθε για εμάς ας ανοίξουμε τις καρδιές μας να τον υποδεχτούμε, καλά Χριστούγεννα στην αγαπημένη μας Ζάκυνθο, την δεύτερη πατρίδα μας που τόσο πεθυμήσαμε.