e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

2η μέρα των Χριστουγέννων 2014 στην Παναγία του Κρεμλίνου

υπό τον Πατριάρχη Ρωσίας κ. Κύριλλο 
8η Ιανουαρίου 2015 | 26η Δεκεμβρίου 2014 


Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) για την έφοδο ενόπλων στα γραφεία γαλλικού περιοδικού

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία λειτουργεί επί 21 συναπτά χρόνια και περιλαμβάνει στις τάξεις της επίσημες Κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και Ορθόδοξους βουλευτές από 25 Κοινοβούλια του κόσμου, εξ αφορμής της χθεσινής εφόδου ενόπλων στα γραφεία γαλλικού περιοδικού:

• Εκφράζει τον αποτροπιασμό και τη συντριβή της.

• Επισημαίνει, ότι παρόμοια περιστατικά, τα οποία δυστυχώς αυξάνονται και εντείνονται τον τελευταίο καιρό και υπό διαφορετικές εκάστοτε μορφές (απαγωγές, δολοφονίες, αποκεφαλισμοί κ.λ.π.), πλήττουν τον πυρήνα του πανανθρώπινου πολιτισμού και τραυματίζουν βάναυσα τις ηθικές αξίες επί των οποίων στηρίζεται η Χριστιανική θρησκεία και η Ορθόδοξη πίστη.

• Εκφράζει τη συμπάθειά της στις οικογένειες των αθώων θυμάτων, καθώς και στο ίδιο το Γαλλικό κράτος.

• Κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες.

• Ελπίζει ότι θα συλληφθούν οι ένοχοι και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Τούρκος δημοσιογράφος ανέσυρε τον Σταυρό από τα νερά του Κερατίου

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ, Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 8.1.2015


Η ανάσυρση από ένα Τούρκο δημοσιογράφο του Τιμίου Σταυρού από τα παγωμένα νερά του Κερατίου κόλπου ήταν η είδηση της φετινής τελετής του αγιασμού των υδάτων στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά την βαρυχειμωνιά και τον χιονιά ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε με λαμπρότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την τελετή, που αναμετέδωσε δορυφορικά από τις συχνότητες της η ΝΕΡΙΤ και πρόβαλε επίσης το διεθνές πρακτορείο Associated Press, παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών και επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τόγκο, Φορ Νανσιμπέ, και η συνοδεία του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων και άλλοι επίσημοι.

Το πρωί της Τρίτης τελέστηκε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μεγάλος Αγιασμός και η Θεία λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Γέρων Νίκαιας Κωνσταντίνος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Σηλυβρίας Μάξιμος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργία σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με επικεφαλής τον Πατριάρχη, ο οποίοςέριξε τον Σταυρό στα νερά του Κεράτιου και περισσότεροι από 20 κολυμβητές, άνδρες και γυναίκες, όχι μόνον Ορθόδοξοι, ορμώμενοι από τέσσερις βάρκες, βούτηξαν για τον ανασύρουν. Το κατόρθωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Σαβάς Οζμπέϊ, στον οποίο ο Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικό μετάλλιο, ενώ διένειμε σταυρό και στους υπόλοιπους κολυμβητές.

Εξάλλου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περιστοιχισμένος από τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες των Αναλογίων του Πατριαρχικού Ναού και πολλούς επισκέπτες από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες, ευλόγησε την Βασιλόπιττα με τη σχετική Ακολουθία και ακολούθως την έκοψε και τη διένειμε.

Το χρυσό φλουρί έπεσε σε Ρουμάνα προσκυνήτρια. Κατά τη διανομή των τεμαχίων οι μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής με τους καθηγητές τους έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Ο Πατριάρχης στη σύντομη ομιλία του, δοξολόγησε τον Θεό και ευχήθηκε το νέον έτος να είναι καρποφόρο και ευλογημένο για τη Μεγάλη Εκκλησία, την Ομογένεια και όλο τον κόσμο.

Η Σύναξη της Παναγίας 2014 (2η μέρα των Χριστουγέννων) στο Πατριαρχείο της Σερβίας

προϊσταμένου του Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου 
Πρωί 8ης Ιανουαρίου 2015 | 26ης Δεκεμβρίου 2014 


Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, λειτουργώντας στη Σιμωνόπετρα, 2η μέρα των Χριστουγέννων 2014

8 Ιανουαρίου 2015 (26 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο) στο πανηγυρίζον Καθολικό της περιώνυμης Μονής Σίμωνος Πέτρας