e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Αύριο στην Ενορία μας τιμάμε τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη
Εσπερίζοντας απόψε στον Ναό μας, ετοιμαστήκαμε ώστε, κατά την αυριανή κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξή μας, να τιμήσουμε τον νέο Όσιο της Ορθοδοξίας μας, τον Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον οποίον το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, την περασμένη Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015. 

Μεγάλη η πνευματική χαρά και η ψυχική αγαλλίασή μας! Σεμνά και ταπεινά -όπως θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο άγιος Παΐσιος- θα αναφερθούμε στη ζωή και την αγγελική πολιτεία του, θα κάνουμε Αρτοκλασία και θα μεταλάβουμε Κολλύβων, έχοντας προ οφθαλμών μας τη φιλική και θεοπρεπή μορφή του! 

Όλα αυτά, αύριο το πρωί, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, από τις 8 έως τις 10 το πρωί! Αναμένουμε όσους επιθυμούν να τιμήσουν τον νέο Άγιο ή μάλλον να τιμηθούν από Αυτόν, λαμβάνοντας την ευλογία Του ή εκζητώντας την πρεσβεία Του!

Για την ευγνώμονα στάση του θεραπευμένου λεπρού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 18ης Ιανουαρίου 2015
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΛΟΥΚΑ
Των δέκα λεπρών
(Λουκ. ιζ' 12-19)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Οδυνηρή υπήρξε η κατάσταση των λεπρών, των οποίων την ιστορία αφηγείται η ευαγγελική περικοπή. Η λέπρα ήταν μια παραμορφωτική και ανίατη ασθένεια, που μάστιζε τον κόσμο. Οι πάσχοντες έβλεπαν το σώμα τους να κατατρώγεται και να σαπίζει. Οι άνθρωποι τούς απέφευγαν και τους λιθοβολούσαν. Ζούσαν στα νεκροταφεία και στις ερημιές. Αυτοί που τους έφερναν τροφή, την άφηναν κάτω κι έφευγαν μακριά φοβισμένοι, για να μη μολυνθούν. Οι λεπροί, λοιπόν, ως ζωντανοί-νεκροί, περίμεναν τον θάνατο να τους λυτρώσει από το μαρτύριο.
            Οι λεπροί όμως της ευαγγελικής περικοπής, είδαν αχτίδα σωτηρίας να φωτίζει το πυκνό σκοτάδι της ζωής τους. Ο Σωτήρας Ιησούς Χριστός θέλησε να τους βοηθήσει. Συγκινήθηκε από τις σπαρακτικές ικεσίες και παρακλήσεις τους. Η λέπρα εξαφανίστηκε, το σώμα τους έγινε υγιές και η καρδιά τους γέμισε χαρά, η δε αισιοδοξία ξαναφώτισε τις ψυχές τους.
            Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι οι θεραπευμένοι λεπροί, γεμάτοι ευγνωμοσύνη, θα επέστρεφαν να ευχαριστήσουν, με θέρμη και δάκρυα στα μάτια, τον Σωτήρα. Δεν το έκαναν, δυστυχώς – πλην ενός. Οι υπόλοιποι εννέα κυριεύτηκαν από μια πολύ φοβερότερη αρρώστια: Την ηθική λέπρα της αχαριστίας, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την λέπρα του σώματος. Ο Ιησούς πικράθηκε βαθιά γι’ αυτό το ανθρώπινο κατάντημα. Ρώτησε τον μοναδικό θεραπευμένο που γύρισε να Τον ευχαριστήσει, πού είναι οι υπόλοιποι θεραπευμένοι, οι οποίοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Θεό και να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. Και λέει στον ευγνώμονα πρώην λεπρό: «Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε ήσυχος στο σπίτι σου». Ο ευγνώμων θεραπευμένος, λοιπόν, δεν αποκόμισε μόνο την σωτηρία του σώματός του. Πήρε κάτι ασυγκρίτως πολυτιμότερο: την σωτηρία της ψυχής, ως μέγιστη ανταμοιβή για την ευσέβειά του.
            Από την στάση, λοιπόν, αυτού του ευγνώμονος συνανθρώπου, οφείλουμε όλοι μας να παραδειγματιστούμε. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε και να αξιοποιήσουμε το αστείρευτο πλήθος των θείων δωρεών, το οποίο μας περιβάλλει. Ο Θεός μάς έδωσε την ύπαρξη, μας προίκισε με νου και αθάνατη ψυχή, μας έκανε κατ΄ εικόνα και ομοίωσή Του. Παρέδωσε για εμάς τον Υιό Του στον μαρτυρικό σταυρικό θάνατο. Μας αγαπά και μας φροντίζει καθημερινά, ως στοργικός πατέρας. Μας προφυλάσσει από κινδύνους και πειρασμούς, εισακούει τις θερμές προσευχές μας. 
          Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, να μην Τον απογοητεύσουμε και ας μιμηθούμε την υπομονή και την σοφία των μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, που σήμερα λαμπρώς εορτάζουμε. Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος πολέμησαν τις αιρέσεις και στάθηκαν βράχοι ακλόνητοι της Πίστης μέσα σε φοβερές αντιξοότητες. Η ευσέβεια και η μαχητικότητά τους ας είναι φωτεινός οδηγός μας. Γένοιτο!