e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

"Αυτό που έχει σημασία είναι ο δικός μας Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος". Έτσι γράφει η "Hürriyet" στο πλαίσιο της συνάντησης Πάπα με Πατριάρχη Μόσχας

Πηγή: Φως Φαναρίου


HÜRRİYET  
13 Şubat 2016
'Esas olan bizim Patrik Bartolomeos Cenapları' 

“Rusya Patriği Kiril’in Papa Françesko ile görüşmesi bizi ilgilendirmez. Dünyadaki Ortodoksları temsil eden bizdeki Patrikhane ve bizim Bartolomeos Cenaplarıdır. Rusya Patriği otosefaldir yani otonom bir kilisedir. Bizimkine bağlıdır, bizimkinin adını önce duayla anar. Fakat her zaman bizimkiyle paralel gitmiyor, ters çıkışlar yapıyor. Rekabet çıkarıyor, ama rekabetlik bir şey yok. Esas olan, bizim Patriktir. Ona sahip çıkmamız gerekiyor. Kiril’in Papa ile Küba’da görüşmesi ayrı şey. Barış için görüşen herkes buyursun istediğini yapsın. Bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimizinkine bakarız. Küba’ya önce bizimki gitti birkaç yıl önce. Küba’nın ve Fidel’in yalnız zamanında destek oldu, sahip çıktı o insanlara çünkü çok sahipsizdiler. İyi oldu. Bu yeni gidiyor. Buyursun görüşsün Papa ile. Türkiye’yi ilgilendirmez. Protokol de imzalasalar, Ortodoksları dünyada İstanbul temsil ediyor. Putin’in bu görüşmede rolü olması da bizi ilgilendirmez. Biz, bizim Patrik burada ne yapar, ona bakarız. Fener Patrikhanesi, Roma Ortodoks Patrikhanesi demektir ve dünya Ortodokslarının lideridir. Bunu Rusya’da tanır. Bizim saygı göstereceğimiz Patrik, kendi ülkemizdeki müessesemizdir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan gelenek budur.” 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ 

“Η συνάντηση του Πατριάρχη Ρωσίας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν μας ενδιαφέρει. Αυτός που εκπροσωπεί τους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους είναι το Πατριαρχείο που βρίσκεται στην χώρα μας και ο δικός μας Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Ρωσίας είναι Πατριάρχης μίας Αυτοκέφαλης, αυτοδιοίκητης δηλαδή Εκκλησίας. Υπόκειται, όμως, του δικού μας Πατριάρχη, και στις Ακολουθίες μνημονεύει πρώτα του ονόματός Του. Δεν πορεύεται, όμως, πάντοτε παράλληλα προς τον δικό μας Πατριάρχη, ενίοτε σημειώνονται αντιθέσεις. Εκδηλώνει ανταγωνιστική συμπεριφορά, χωρίς όμως να νοείται στα εκκλησιαστικά ανταγωνισμός, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι ο δικός μας Πατριάρχης. Θά πρέπει να τον στηρίξουμε. Η συνάντηση του Κυρίλλου με τον Πάπα στην Ρώμη είναι κάτι διαφορετικό. Όποιοι επιθυμούν να συναντηθούν για την ειρήνη είναι ευπρόσδεκτοι να πράξουν αυτό που θέλουν. Αυτό δεν ενδιαφέρει εμάς. Εμείς θα προσέξουμε τον δικό μας (Πατριάρχη). Στην Κούβα πρώτα εκείνος πήγε προ πολλών ετών. Υπεστήριξε την Κούβα και τον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο τον καιρό της απομόνωσής τους, τους ενίσχυσε, διότι ήσαν πολύ απομονωμένοι Και έπραξε πολύ σωστά. Ο Κύριλλος τώρα ακόμη πηγαίνει. Με το καλό να πάει και να συναντηθεί με τον Πάπα. Για την Τουρκία, όμως, είναι αδιάφορο. Ας υπογράψουν και Κοινή Διακήρυξη. Τους Ορθοδόξους παγκοσμίως η Κωνσταντινούπολη τους εκπροσωπεί. Το εάν έπαιξε κάποιο ρόλο και ο Πούτιν για την πραγματοποίηση αυτής της συναντήσεως ομοίως δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θα κοιτάξουμε εδώ ο Πατριάρχης μας τι κάνει. Πατριαρχείο του Φαναρίου σημαίνει Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Νέας) Ρώμης, αυτό που αποτελεί τον ηγέτη των Ορθοδόξων της υφηλίου. Αυτό το αναγνωρίζει και η Ρωσσία. Ο Πατριάρχης που θα σεβόμαστε εμείς ηγείται δικού μας ιδρύματος, που βρίσκεται στην δική μας χώρα. Αυτό υπαγορεύει η παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”.

Καθηγητής Ιστορίας İlber Ortaylı

Δεν υπάρχουν σχόλια: