e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Εικόνες από τη Λιτανεία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Φαγιάς της Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 17ης Ιουλίου 2016, στον πανηγυρίζοντα, απαστράπτοντα και ανθοστεφανωμένο Ναό της Αγίας Μαρίνης. Μετά τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Αγία, που απέδωσε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος η Χορωδία του Πρωτοψάλτη Κατασταρίου κ. Νίκου Λειβαδά, έγινε η γραφική Λιτάνευση της Εικόνας της τιμωμένης Αγίας και του Λειψάνου Της, στα καντούνια του χωριού! Παρέστησαν ευάριθμοι Ιερείς, πλαισιώνοντας τον νεοχειρονηθέντα νέο Εφημέριο, Πρεσβύτερο Ιωάννη Ρένεση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος του Φαγιά και πολλοί προσκυνητές από όλη τη Ζάκυνθο. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι. 
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
10 φωτο-στάσεις στη Λιτανεία της Αγίας Μαρίνας του Κουλουρά, στα Καμίνια Ζακύνθου

Φωτογραφίες: Γιώτα Ζαβραδινού και Τάσης Κουτουλογένης 
110 φωτοστιγμές από την Ευχαριστιακή Σύναξη για την Αγία Μαρίνα στου Φαγιά Ζακύνθου και τη Χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Ιωάννου Ρένεση


Μέσα σε κλίμα πανηγυρικό και έντονα φορτισμένο συγκινησιακά τελέστηκε σήμερα το πρωί η Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στο ριζοχώρι του Φαγιά Ζακύνθου, κατά την οποία ο μέχρι τούδε Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης, γέννημα και θρέμμα του εν λόγω χωριού, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον προεστώτα της θείας Λειτουργίας Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Πλήθος πιστών από όλη τη Ζάκυνθο, όπως και πληθώρα φίλων του χειροτονουμένου ανηφόρισαν στον πανηγυρίζοντα περικαλλέστατο Ναό του Φαγιά, όπου δέσποζε η γλυκεία μορφή της Αγίας, εντός περίτεχνης παλαιάς και χρυσωμένης Καθέδρας και το απότμημα του τιμίου Λειψάνου Της, που φυλάσσεται εδώ πατροπαράδοτο. 
          Στο μέρος της Χειροτονίας του νέου Πρεσβυτέρου (και Εφημερίου πλέον των μικρών Ενοριών Φαγιά και Δράκα), ομιλώντας ο π. Ιωάννης είπε ότι δεν ποθεί τίποτε περισσότερο από το να αποτελέσει το χαλάκι της εισόδου του Ναού, όπου οι εισερχόμενοι θα αφήνουν τις λάσπες τους!!! Ευχαρίστησε συνάμα τον Πνευματικό Πατέρα και Ποιμενάρχη της Ζακύνθου Σεβ. Μητροπολίτη κ. Διονύσιο Δ΄ για την τιμή να τον εισαγάγει στο ιερό θυσιαστήριο, τον Σεβ. Γέροντα σεπτό Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την αγάπη και τις συμβουλές του, τον Γέροντά του Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μ. Ζ., Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, για την μαθητεία επί ένα πλήρες έτος δίπλα του εν Βανάτω, τους μακαριστούς γονείς του, την συμβία του Ανδριάνα και τα τέκνα του, τα κατά σάρκα αδέλφια του, όλους τους Κληρικούς της Ζακύνθου, όπως και όλους τους συμμέτοχους στη χαρά του. 
          Λαβών τον λόγο στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Διονύσιος Δ΄ απηύθυνε στοργικές πατρικές νουθεσίες στον χειροτονούμενο, επισημαίνοντάς του ότι το μαρτύριο της Αγίας Μαρίνης, προστάτιδος της Ενορίας που αναλαμβάνει, χρειάζεται να παραδειγματίζει τον ίδιον εν πρώτοις, δεδομένου ότι η ιερατική διακονία αποτελεί μαρτύριο και μαρτυρία Χριστού!
          Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή έφθασε στον Ναό ο παρεπιδημών στη Ζάκυνθο Μητροπολίτης του Φαναρίου Σεβ. Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος παρακάθισε στο κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλους στο Αρχονταρίκι του Ναού, ευχηθείς και αυτός τα δέοντα στον νέο Πρεσβύτερο. 

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]