e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας σχολιάζει το Σύμφωνο μεταξύ Βαρθολομαίου και Ποροσένκο | "Зроблено ще один крок до отримання Томоса"


Η 3η Νοεμβρίου θα χαρακτηρισθεί ως μια από τις βασικότερες της ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διαμορφώνεται στην Ουκρανία. Αυτό σχολίασε στο Facebook o διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, υπό τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Rostislav Pavlenko, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αυτή η ημερομηνία έρχεται σαν επιστέγασμα της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο Ποροσένκο στις 9 Απριλίου 2018 και των αποφάσεων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 11ης Οκτωβρίου 2018, γράφει ο Pavlenko. Η συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε στις 3 Νοεμβρίου, φέρνει κοντύτερα την εκκλησιαστική Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και την έκδοση του σχετικού Τόμου, αλλά ρυθμίζει και τις σχέσεις Ουκρανίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ την συνδέει με τον παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Pavlenko σημειώνει επίσης ότι για την καθιέρωση μόνιμης επικοινωνίας και συνεργασίας με το Φανάρι, καθιερώθηκε Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο. Πρόκειται για την Σταυροπηγιακή Αντιπροσωπεία, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται στην απόφαση της Συνόδου της 11ης Οκτωβρίου 2018. Η αποστολή αυτή θα εδρεύει στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Κιέβου, η οποία μεταφέρεται από το κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για χρήση.

«Κάναμε ένα ακόμα βήμα για να λάβουμε τον Τόμο», συνόψισε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπό τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ακολουθεί η πρωτότυπη ανάρτηση Pavlenko στο Facebook:

Rostyslav Pavlenko
3 Νοεμβρίου στις 1:05 μ.μ. · 

В історії незалежної Православної Церкви, яка постає в Україні, сьогоднішній день буде позначено як один з ключових. На рівні з зустріччю між Вселенським Патріархом Варфоломієм і Президентом Порошенком 9 квітня та рішенням Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату 11 жовтня про підтвердження автокефалії та повернення до всеправославного спілкування немосковського українського Православ‘я.

Президент Порошенко і Вселенський Патріарх Варфоломій підписали угоду про те, що.
В Україні постає Автокефальна Православна Церква, її Предстоятелю надається Томос;

Держава Україна в межах законодавства, а Вселенський Патріархат - канонічними засобами сприяють її конституюванню, насамперед - її зв‘язкам із Вселенським Православ‘ям.

Для надагодження постійної комунікації і співпраці створюється Представництво Вселенського Патріархату у Києві; це і є те Ставропігійне Представництво, створення якого передбачене у Рішенні Синоду від 11 жовтня ц.р. Ця місія знаходитиметься у Андріївській церкві, переданій Вселенському Патріархату в користування.

Зроблено ще один крок до отримання Томоса.

Δεν υπάρχουν σχόλια: