e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Οπτικοακουστικά από τη Σύνοδο του Μινσκ, όταν η φαντασμένη θυγατέρα Μόσχα νόμισε ότι "σκότωσε" τη Μητέρα της Κωνσταντινούπολη

 Μινσ της Λευκορωσίας, απόψε, 15.10.2018 

Μετά τις θλιβερές φωτογραφίες των αυτοκρατορικών και ιμπεριαλιστών Ρώσων εκκλησιαστικών, ακολουθεί -για τους ενδιαφερόμενους- το ρωσικό κείμενο των αιτιάσεών τους προς την οριστική διακοπή σχέσεων και ευχαριστιακής κοινωνίας με τη Μητέρα Εκκλησία, εξαιτίας της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. 


15 октября 2018 г. 19:33

На заседании Священного Синода Русской Православной Церкви, состоявшемся 15 октября 2018 года в Минске, было принято Заявление Священного Синода в связи с посягательством Константинопольского Патриархата на каноническую территорию Русской Православной Церкви.

Члены Священного Синода признали невозможным дальнейшее пребывание в евхаристическом общении с Константинопольским Патриархатом.

В Заявлении, в частности, сказано: «Принятие в общение раскольников и анафематствованного в другой Поместной Церкви лица со всеми рукоположенными ими "епископами" и "клириками", посягательство на чужие канонические уделы, попытка отречься от собственных исторических решений и обязательств, — все это выводит Константинопольский Патриархат за пределы канонического поля и, к великой нашей скорби, делает невозможным для нас продолжение евхаристического общения с его иерархами, духовенством и мирянами».

«Отныне и впредь до отказа Константинопольского Патриархата от принятых им антиканонических решений для всех священнослужителей Русской Православной Церкви невозможно сослужение с клириками Константинопольской Церкви, а для мирян — участие в таинствах, совершаемых в ее храмах», — указывается в документе.

Священный Синод также призывал Предстоятелей и Священные Синоды Поместных Православных Церквей к надлежащей оценке вышеупомянутых антиканонических деяний Константинопольского Патриархата и совместному поиску путей выхода из тяжелейшего кризиса, раздирающего тело Единой Святой Соборной и Апостольской Церкви.


Патриархия.ruΜινσκ, τη 15η Οκτωβρίου. Οι Πράξεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το έφεραν έξω από το πεδίο της κανονικότητας, το οποίο έκανε αδύνατη την ευχαριστιακή κοινωνία της Ρωσικής Εκκλησίας με αυτό, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

“Επαναφορά στην εκκλησιαστική κοινωνία σχισματικών και αναθεματισμένων από άλλη Τοπική Εκκλησία με όλους χειροτονηθέντες από αυτούς “επισκόπους” και “κληρικούς”, είναι επιβολή σε κανονικό έδαφος άλλης Εκκλησίας, η άρνηση των υποχρεώσεων και ιστορικών αποφάσεων – φέρνει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εκτός πεδίου της κανονικότητας” — υπογράμμισε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίες της Ρωσίας.

Μέχρι την στιγμή που το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν θα ακυρώσει όλες τις προαναφερθέντες αποφάσεις, οι κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας δεν γίνεται να συλλειτουργούν με κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πιστοί δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα μυστήρια που εκτελούνται στους ναούς της.

Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους Προκαθημένους και τις Συνόδους των Τοπικών Εκκλησιών σε αξιολόγηση των αντικανονικών πράξεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για κοινή αναζήτηση της εξόδου από προκειμένη βαριά κρίση, που σχίζει το σώμα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Επισημοποιήθηκε από τη Σύνοδο του Μινσκ το ρήγμα Μόσχας - Πατριαρχείου

O Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη»

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ την απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της απόφασης της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει άποψη στο θέμα αυτό. 
Μιλώντας από τη Λευκορωσία, μετά από την σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη».
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για «επιβουλή» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.
«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς...».
Τονίζεται επίσης ότι «στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής».
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία εξασφάλισε την έγκριση της Κωνσταντινούπολης για την ίδρυση ανεξάρτητης Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην ανάμειξη της Μόσχας στις υποθέσεις του Κιέβου.
Tο Φανάρι εκτός από τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επανέφερε ταυτόχρονα στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος ελπίζει οτι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας. Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15.10.2018 : 20:34

РПЦ оголосила про повний розрив з Константинополем


В РПЦ заявили, що члени Священного Синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським Патріархатом» 

На засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви, що відбулося 15 жовтня в Мінську, було прийнято заяву Синоду «в зв'язку з посяганням Константинопольського Патріархату на канонічну територію Російської Православної Церкви». 

«Члени Священного Синоду визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським Патріархатом», - говориться у повідомленні. 

У заяві, зокрема, сказано: «Прийняття в спілкування розкольників та підданного анафемі в іншій Помісній Церкві особи з усіма рукопокладеними ними «єпископами» і «кліриками», посягання на чужі канонічні уділи, спроба відректися від власних історичних рішень і зобов'язань, - все це виводить Константинопольський Патріархат за межі канонічного поля і… унеможливлює для нас продовження євхаристійного спілкування з його ієрархами, духовенством і мирянами». 

«Відтепер і надалі до відмови Константинопольського Патріархату від прийнятих ним антиканонічних рішень для всіх священнослужителів Російської Православної Церкви неможливо співслужіння з кліриками Константинопольської Церкви, а для мирян - участь в таїнствах, що здійснюються в її храмах», - зазначається в документі.

glavcom.ua

Εσχάτη πλάνη: Η Εκκλησία της Ρωσίας αποκόπτεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόβει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο λόγω της Ουκρανικής Εκκλησίας και τη διαμάχη γύρω από την ανεξαρτησία της.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως "κόβει κάθε δεσμό" με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, είχε αποφασίσει να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όχι όμως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να αποστείλει απεσταλμένους του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, το οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι υπάγεται στην δική του δικαιοδοσία.
Αποφασίζεται ακόμη να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η Ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αφορμή τη απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, είχε εκφράσει πρόσφατα την "έντονη διαμαρτυρία και τη βαθειά της δυσαρέσκεια" δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως "συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων".
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο έχει δηλώσει από τη δική του μεριά πως το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της χώρας του είναι "θέμα που υπερβαίνει τη θρησκεία. Είναι παρόμοιο με την ενίσχυση του στρατού, την προστασία της γλώσσας, τον αγώνα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ" δήλωνε στη στρατιωτική παρέλαση της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τη Ρωσία μετά την κρίση της Κριμαίας.
πηγή: NEWS 247