e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Βαρθολομαίος στα ονομαστήριά του: “Το θέμα του Αυτοκεφάλου είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”































ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου, που εορτάζει τα ονομαστήριά του, μετά τη Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό, παρουσία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, και εκπροσώπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών

“Εάν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκινείτο επί τη βάσει άλλων, μη εκκλησιαστικών, κριτηρίων, θα ανέμενε την έκβασιν των προεδρικών εκλογών εν Ουκρανία. Το θέμα του Αυτοκεφάλου, όμως, είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στον Πατριαρχικό Ναό, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, Τρίτη, 11 Ιουνίου, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά του.

“Το σπουδαιότερον εκκλησιαστικόν γεγονός κατά την περίοδον αυτήν υπήρξεν η χορήγησις υπό του Οικουμενικού Θρόνου Αυτοκεφαλίας εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας, προιόν της αγαπητικής και ποιμαντικής μερίμνης της Μητρός Εκκλησίας προς τον χειμαζόμενον, λόγω ποικίλων διασπάσεων, ευσεβή ουκρανικόν λαόν. Ουδέν άλλο κίνητρον είχομεν εις την πρωτοβουλίαν αυτήν, τα δε περί του αντιθέτου διαδιδόμενα εις το διαδίκτυον και αλλαχού, όχι μόνον δεν έχουν ίχνος αληθείας, αλλά διαστρεβλώνουν σκοπίμως την πραγματικότητα, είναι fake news”, είπε ο Παναγιώτατος, ο οποίος καλωσόρισε εγκαρδίως τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, και την τιμία συνοδεία του, συγχαίροντάς τον “διά την πιστότητά Του εις την Μητέρα Εκκλησίαν και διά τον καλόν αγώνα του διά τα εκκλησιαστικά πράγματα εν Ουκρανία”.

“Αι εορταί είναι πάντοτε και καιρός ενθυμήσεως και μνήμης”, σημείωσε ο Πατριάρχης, και πρόσθεσε ότι πάντα θυμάται και μνημονεύει με ευγνωμοσύνη όλους όσοι τους οφείλει, “μετά Θεόν, τα πάντα, το ζην και το ευ ζην, την ανατροφήν και την μόρφωσιν, την αγάπην διά τα γράμματα και διά την Εκκλησίαν και διά την φύσιν, την θύραθεν και την θεολογικήν παιδείαν, τον φόβον Θεού και την ενθάρρυνσιν εις την πορείαν προς την ιερωσύνην.

“Το όραμα ημών και η ελπίς, όταν εισήλθομεν εις τον ιερόν κλήρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτο η εκκλησιαστική διακονία. Η πεμπτουσία της ιερωσύνης είναι η διακονία του Θεού και του ανθρώπου, του επιγείου βίου και του ουρανίου προορισμού του, η αυτοπροσφορά, και η ταπεινοφροσύνη. Ανήκομεν εις τον Χριστόν”, τόνισε και, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στην αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο:

“Εις την εποχήν μας, η Εκκλησία δίδει την φιλόθεον και φιλάνθρωπον μαρτυρίαν αυτής έναντι των μεγάλων προκλήσεων, θρησκευτικών, ανθρωπολογικών και ηθικών, πολιτισμικών, τεχνολογικών και οικονομικών, έναντι των πολυμόρφων απειλών κατά της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου. Μέσα εις την οικονομοκεντρικήν παγκόσμιον κοινωνίαν και την «παντοκρατορίαν της αγοράς», ο λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Εις το πεδίον της αλληλεγγύης δοκιμάζεται σήμερον η πίστις μας. Δεν πείθει η «αδάπανος ευλάβεια», και η αυτάρεσκος πνευματικότης. «Πλησίον» αναδεικνυόμεθα προς τους αδελφούς πάντοτε εμπράκτως, συγκεκριμένως, προσωπικώς. Η Εκκλησία οφείλει να λειτουργή ως θετική πρόκλησις και εναλλακτική πρότασις ζωής, η οποία βασίζεται εις την αδιάρρηκτον ενότητα της πίστεως εις τον Θεόν και της αγάπης προς τον συνάνθρωπον. Πρέπει να προβάλλη το κοινοτικόν πνεύμα έναντι του ατομοκεντρισμού, την ασκητικήν απλότητα και την ευχαριστιακήν χρήσιν του κόσμου έναντι του ευδαιμονισμού και του καταναλωτισμού, την δικαιοσύνην έναντι της κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας, την ειρήνην των πολιτισμών και των θρησκειών έναντι της «συγκρούσεως των πολιτισμών» και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Επί τη βάσει του ευαγγελικού ήθους δυνάμεθα να ζήσωμεν εις τον κόσμον, χωρίς να τον καταστρέφωμεν, να συνυπάρχωμεν, χωρίς να περιορίζωμεν ο εις την ελευθερίαν του άλλου.
Δοξάζομεν τον φιλάνθρωπον Θεόν, δι᾿ όσα εχαρίσατο εις την Αγίαν Αυτού Εκκλησίαν και εις ημάς προσωπικώς κατά το διαρρεύσαν έτος από της περυσινής συνάξεως ενταύθα επί τη ονομαστική ημών εορτή, κρατύνων την ταπεινήν εκκλησιαστικήν ημών διακονίαν. Μεθ᾿ ικανοποιήσεως καταγράφομεν ότι αι πρωτοβουλίαι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καρποφορούν και αναδεικνύουν την δύναμιν της Ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των σημείων των καιρών”.

Της ομιλίας του Παναγιωτάτου προηγήθηκε η προσφώνηση του Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Ιεραρχίας του Θρόνου.

Τις θερμές ευχές του ιδίου προσωπικώς, της Ιεραρχίας και του Ιερού Κλήρου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του πιστού λαού της χώρας του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος και πάλι ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για όλα όσα με αυτοθυσία έπραξε και πράττει χάριν των δικαίων και της ενότητας συνολικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Όλοι ημείς που παρευρεθήκαμεν σήμερον εδώ, ανήκομεν σε διάφορες αυτοκέφαλες τοπικές Εκκλησίες και όμως αποτελούμεν όλοι μίαν Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, έχομεν μία σωτήρια ορθόδοξη πίστη, αγωνιζόμαστε καθημερινά να κάνουμε βίωμα στον σύγχρονο κόσμο την Αγία Γραφή και ακολουθούμε τους ενιαίους κανόνες των Συνόδων και των αγίων Πατέρων. Και παρόλο που τα θυελλώδη κύματα της σημερινής εποχής, όπως βλέπουμε, προσπαθούν να ανισορροπήσουν το ενιαίο πλοίο της Εκκλησίας, ημείς πιστεύουμε, ότι χάρις εις την σοφωτάτην καθοδήγησιν εκ της Υμετέρας Παναγιότητας, καθώς και των αδελφών Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, το πλοίο αυτό θα κατευθυνθεί στον ήρεμο όρμο της ειρήνης και της αμοιβαίας αγάπης”.

Στη συνέχεια τις θερμές ευχές της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και του Προκαθημένου της, Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, μετέφερε ο εκπρόσωπός του στην εορτή και Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος.

Παρέστησαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Vasyl Bodnar, ως εκπρόσωπος του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, o Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Andrii Sybiha, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου και κ.Oleksandr Gaman, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, μαθητές ομογενειακών σχολείων, καθώς και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο, τις ευχές από τους εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου και, ακολούθως, από την Πατριαρχική Αυλή, υπό τον Μ. Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο και την τιμία Συνοδεία του, όπου είχαν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν στον Παναγιώτατο τις εγκάρδιες ευχές τους και τα αισθήματα ευγνωμοσύνης για τις ενέργειες του Οικουμενικού Θρόνου υπέρ της Εκκλησίας τους.

Στη συνέχεια δέχθηκε τις υιικές ευχές για πολλά και πολύκαρπα έτη από την πολυμελή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη ημιαυτονόμου Εκκλησίας.

“Ο Άγιος Απόστολος και Υμέτερος Πάτρων Βαρθολομαίος εσταυρώθη. Και Υμείς διαρκώς σταυρούσθε υπό των ανθρωπίνων αδυναμιών και των πολλαχόθεν ανακυπτόντων προβλημάτων, και δη των πέραν της αμέσου δικαιοδοσίας Υμών. Ευλόγως, όθεν, παραλληλίζοντες την ζωήν Υμών, “Μέγα της Οικουμένης και Άκρε Αρχιερεύ”, την μετά του προστάτου Σας Αγίου ομοιότητα διαπιστούμεν ζωήν”, επισήμανε στην προσφώνηση του, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου και σε άλλο σημείο της, τόνισε: “Υμείς, Παναγιώτατε, εσημειώσατε κατά την 22αν Οκτωβρίου του έτους 2016, ότι ο ρόλος του Πατριαρχείου δεν είναι πολιτικός και ούτε θα γίνει ποτέ. Και όντως ούτως εστίν, καθώς η Μήτηρ Εκκλησία διά αοιδίμων προκατόχων Υμων, πολλάκις προετίμησεν το μαρτύριον παρά την προστασίαν του Πατριάρχου, τον θάνατον υπέρ του ποιμνίου παρά την ζωήν του Πατριάρχου”.

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε, επίσης, τις εγκάρδιες ευχές, κατά τη διάρκεια διαδοχικών κατ’ ιδίαν ακροάσεων, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, εκ προσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, και του βουλευτού Γεωργίου Κουμουτσάκου, εκ προσώπου του Προέδρου της ΝΔ και επί κεφαλής του Τομέα Εξωτερικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.
















ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Τά ὀνομαστήρια τῆς Α. Θ. Παναγιότητος 
τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
Ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἡμέρᾳ τῶν σεπτῶν Πατριαρχικῶν Ὀνομαστηρίων, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐχοροστάτησε κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Δευτέραν, 10ην Ἰουνίου, ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ. 
     Κατ᾿ αὐτόν ἐκκλησιάσθησαν οἱ ἐπί τοῦτο τιμητικῶς  προσελθόντες Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος, συνοδεύομενος ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου καί Γρεβενῶν κ. Δαβίδ, τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, καί τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Φιλοθέου Θεοχάρη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱ. Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καί Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ἐπιφάνιος, μετά τῆς τιμίας Συνοδείας αὐτοῦ, πλεῖστοι Ἱεράρχαι, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, ὁ Ἐντιμ. κ. Oleksandr Gaman, Γεν. Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐν τῇ Πόλει, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι καί πλῆθος πιστῶν ἐκ τῆς Πόλεως καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
     Μετά τήν Ἀπόλυσιν, ὁ Πατριάρχης ἐτέλεσε Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τοῦ ἐκ τῶν προκατόχων Του ἀοιδίμου Πατριάρχου Ἰωσήφ καί τοῦ ἀειμνήστου Ἱερομονάχου Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανοῦ, τοῦ Ἰμβρίου, οὗτινος τό ὄνομα φέρει, ἐν συνεχείᾳ δέ ὡμίλησε πρός τό ἐκκλησίασμα καλωσορίσας ὅλως ἐξαιρέτως τούς Μακαριωτάτους ἁγίους Ἀθηνῶν καί Κιέβου, ἐκφράσας τάς εὐχαριστίας Αὐτοῦ πρός τόν ἱ. Κλῆρον καί τόν λαόν διά τήν παρουσίαν των κατά τήν εὔσημον ταύτην ἡμέραν καί ἀπευθύνας κάλεσμα πρός πάντας ὅπως φυλάσσουν ὡς κόρην ὀφθαλμοῦ τήν εὐλογημένην παράδοσιν πίστεως, ἀγάπης καί ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς τῆς Ἁγίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.   
     Ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ἐπιφάνιος, κατά τήν ὁμιλίαν του, ἐξέφρασε τάς εὐγνώμονας εὐχαριστίας του, ὡς καί σύμπαντος τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ, διά τήν ἐπ’ ἐσχάτων ὅλως ἰδιαιτέρως ἐπιδειχθεῖσαν πρός τήν ὑπ’ αὐτόν Ἐκκλησίαν μητρικήν στοργήν καί τήν κανονικήν προστασίαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, πρός θεραπείαν τῶν ἐκκλησιαστικῶν πληγῶν ἐν Οὐκρανίᾳ, ἀπευθυνθείς δέ καί πρός τόν Μακ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν, ᾧτινι καί ἐπέδωκεν ἐγκόλπιον καί ἐνθύμια τῆς ἐνθρονίσεώς του, διεζωγράφησε τήν προσδοκίαν του διά τήν ἐν τῷ ἐγγύς μέλλοντι συλλειτουργίαν μετ’ αὐτοῦ, ἐνῷ ἀκολούθως, ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ, ἐτέλεσε καί Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἐν αὐτῷ ἀναπαυομένων, ἐπ’ ἐλπίδι ζωῆς αἰωνίου, ἀοιδίμων Πατριαρχῶν καί ἀειμνήστων Ἀρχιερέων.  
     Ἠκολούθησεν ἐν τῷ προαυλείῳ χώρῳ δεξίωσις, καθ᾿ ἥν ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη τόν ἱ. κλῆρον καί τούς πολυαρίθμους προσκυνητάς ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ καί τούς ὁμογενεῖς, οἵτινες ὑπέβαλον Αὐτῷ τά ἑόρτια σέβη καί τά συγχαρητήριά των.  
     Τήν ἑπομένην, Τρίτην, 11ην ἰδίου, ὁ Πατριάρχης ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, συγχοροστατούντων Αὐτῷ τῶν Ἱεραρχῶν Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου, Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Τορόντο κ. Σωτηρίου, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου, Ἀνέων κ. Μακαρίου, Προικονήσσου κ. Ἰωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Πισιδίας κ. Σωτηρίου, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Σασίμων κ. Γενναδίου, Νιγηρίας κ. Ἀλεξάνδρου, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Βελγίου κ. Ἀθηναγόρου, Ρόδου κ. Κυρίλλου, Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου, Γάνου καί Χώρας κ. Ἀμφιλοχίου, Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλοχίου, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνοῦ, Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ. Ἰωάννου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρου, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, Ἰωανίνων κ. Μαξίμου, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Αὐστραλίας κ. Μακαρίου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Σύμης κ. Χρυσοστόμου Ἑλβετίας κ. Μαξίμου, Chernihiv καί Nizhyn κ. Εὐστρατίου καί Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ.
     Ἐκκλησιάσθησαν ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας κ. Ἐπιφάνιος, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου  Τάφου ἐν τῇ Πόλει, ἐκ προσώπου τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος καί Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Λεύκης κ. Εὐμένιος, Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, Ἀβύδου κ. Κύριλλος, Πατάρων κ. Ἰωσήφ, Ρηγίου κ. Εἰρηναῖος, Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἐρυθρῶν κ. Κύριλλος, Ὀλύμπου κ. Κύριλλος, Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, Ἀπαμείας κ. Παΐσιος, Μελιτηνῆς κ. Μάξιμος καί Τεγέας κ. Θεόκλητος, Κληρικοί τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τῶν παρακειμένων αὐτῇ Ἱ. Μητροπόλεων καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, Μοναχοί καί Μοναχαί, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, ὁ Ἐξοχ. κ. Vasyl Bodnar, Ἀν. Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Οὐκρανίας, κομίσας συγχαρητήριον γράμμα τοῦ νεοεκλεγέντος Προέδρου τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Volodymyr Ζelensky, ὁ Ἐξοχ. κ. Μᾶρκος Μπόλαρης, Ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν, ἐκ προσώπου τῆς ἐντίμου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, ὁ Ἐξοχ. κ. Πέτρος Μαυροειδῆς, Πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος ἐν Ἀγκύρᾳ, ὁ Ἐξοχ. κ. Andrii Sybiha, Πρέσβυς τῆς Οὐκρανίας ἐν Ἀγκύρᾳ, ὁ Ἐξοχ. κ. Γεώργιος Κουμουτσᾶκος, Βουλευτής, ἐκ προσώπου τῆς Ἀξιω-ματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως τῆς Ἑλλάδος, ἡ Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Δανάης Βασιλάκη καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου Γαϊτάνη, Προξένων, ὁ Ἐντιμ. κ. Oleksandr Gaman, Γεν. Πρόξενος τῆς Οὐκρανίας ἐν τῇ Πόλει, Ἐκπαιδευτικοί καί μαθηταί τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων, παράγοντες τῶν Κοινοτήτων τῆς Ὁμογενείας καί πλῆθος προσκυνητῶν ἐξ Ἑλλάδος, Γερμανίας, Ἑλβετίας καί ἐκ τῆς Πόλεως. 
     Ἐν τῷ τέλει, τήν Α. Θ. Παναγιότητα προσεφώνησε κατά τό ἔθος ἐκ μέρους τῆς σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου ὁ α´ τῇ τάξει αὐτῆς Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος καί ἀντεφώνησεν ὁ Πατριάρχης, ἀναφερθείς εἰς τάς πρωτοβουλίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κατά τό διαρρεῦσαν ἀπό τῶν περυσινῶν ὀνομαστηρίων Του ἕως σήμερον διάστημα, κυριωτέρα τῶν ὁποίων ἦτο ἡ χορήγησις τοῦ ἀυτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας, προϊόν τῆς ἀγαπητικῆς καί ποιμαντικῆς μερίμνης τῆς Μητρός Ἐκκλησίας πρός τόν χειμαζόμενον, λόγῳ ποικίλων διασπάσεων, εὐσεβῆ οὐκρανικόν λαόν. 
     Χαιρετισμούς ἀπηύθυνον ὁ Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ἐπιφάνιος καί ὁ ἅγιος Ἀνθηδῶνος, ἐκ μέρους τοῦ Προκαθημένου τῆς Σιωνίτιδος Ἐκκλησίας. 
     Ἠκολούθησεν ἡ ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ ὑποβολή σεβασμάτων καί ἑορτίων συγχαρητηρίων τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας, ἡ ὁποία ἐπέδωκεν Αὐτῷ ἀναμνηστικόν δῶρον, εἶτα δέ οἱ Κληρικοί καί οἱ λαϊκοί ὑπάλληλοι τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς ὑπέβαλον τά ἑόρτια σέβη αὐτῶν, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, ὅστις καί προσεφώνησε τόν Πατριάρχην, ἀπαντήσαντα μέ πολλήν πατρικήν στοργήν.
     Τήν μεσημβρίαν, ὁ Παναγιώτατος παρέθεσεν ἑόρτιον γεῦμα ἐν τῷ ἐν Μεσαχώρῳ ἑστιατορίῳ «Feriye», πρός τιμήν τῶν πολυαρίθμων φιλοξενουμένων Αὐτοῦ.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
 - Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Τορόντο κ. Σωτήριον. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δωδώνης κ. Χρυσόστομον, Πρόεδρον τῆς εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Προσκυνηματικῶν Περιηγήσεων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μετά Κληρικῶν καί λαϊκῶν μελῶν καί συνεργατῶν αὐτοῦ. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ταγέας κ. Θεοκλήτου, ᾧτινι συνεχάρη ἐπί τῇ προσφάτῳ ἐκλογῇ αὐτοῦ ὡς βοηθοῦ τοῦ ἁγίου Μαντινείας. 
- Τούς Σεβ. Μητροπολίτας Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιον, Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιον, Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου κ. Δαμασκηνόν, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου Ξενάκη, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου, καί τοῦ Ἐντιμολ. Ἄρχοντος Πρωτεκδίκου κ. Δημητρίου Μηλαθιανάκη, ἐκπροσωποῦντας τήν Ἐκκλησίαν Κρήτης κατά τά ὀνομαστήρια Αὐτοῦ.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ὀλύμπου κ. Κυρίλλου.
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Αὐστρίας κ. Ἀρσένιον, μετά τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀπαμείας κ. Παϊσίου καί τοῦ Ἐντιμ. κ. Λάμπρου Νιζάμη, Ἁγιογράφου, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σουηδίας καί πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπαν. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἑλβετίας κ. Μάξιμον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Πανιερ. Ἀρχιεπισκόπου Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, Κοσμήτορος, καί τοῦ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντίνου Δεληκωσταντῆ, Ἄρχοντος Διδασκάλου τοῦ Γένους, Καθηγητοῦ, καί τῶν ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ἰνστιτούτῳ φοιτώντων μεταπτυχιακῶν Θεολόγων. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Χριστόδουλον, Καθηγούμενον τῆς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει Ἱ. Μονῆς Κουτλουμουσίου, μετά τῶν συνοδῶν αὐτοῦ. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Βαρθολομαῖον Ἰατρίδην, Ἱεροκήρυκα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Μητρόπουλον, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Σπηλιᾶς Καρδίτσης, μετά τοῦ Ἐλλογ. κ. Γρηγορίου Λιάντα, Ἐπ. Καθηγητοῦ ἐν τῇ Ἀνωτάτῃ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀκαδημίᾳ Θεσσαλονίκης.  
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νικόδημον Ἀναγνωστόπουλον, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μ. Βρεταννίας. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Δημήτριον Καββαδίαν, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης.   
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Γεδεών Μαγκριώτην, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Καισαριανῆς, Βύρωνος καί Ὑμηττοῦ.  
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Λάζαρον Γεωργίου, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Λεμεσοῦ, μετά τοῦ Ἐλλογ. κ. Κυριακοῦ Μιχαήλ, Διευθυντοῦ τῆς Τεχνικῆς Σχολῆς Λάρνακας, καί μελῶν ἐκ τοῦ διδακτικοῦ προσωπικοῦ αὐτῆς. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Οἰκονόμον κ. Στυλιανόν Κελαϊδίτην, ἐκ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Περιστερίου.  
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Παπαηλίαν, Σύμβουλον Ἐπιχειρήσεων, ἐξ Ἀθηνῶν.  
- Τόν Μουσικολ. κ. Ἐλευθέριον Νέσερην, Ἱεροψάλτην, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Μενέλαον Σουλτάνην, Ἱερορράπτην, ἐκ Θεσσαλονίκης.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, κατά τάς, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα, ἑορταστικάς ἐκδηλώσεις τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Κύπρου, ἐξ ἀφορμῆς τῆς Θρονικῆς Ἑορτῆς αὐτῆς, τήν Τρίτην, 11ην Ἰουνίου. 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἀμορίου κ. Νικηφόρου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Βλατάδων, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Κέντρου Βυζαντινῶν καί Μεταβυζαντινῶν Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) πρώτην συνάντησιν ἐργασίας διά τήν ἔναρξιν τοῦ ἔργου «Μο. Νa: Monuments in Nature - A Creative Coexistence», μεταξύ 10ης καί 11ης ἰδίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διογανωθεῖσαν ὑπό τῆς Ζαππείου Σχολῆς τελετήν ἀποφοιτήσεως τῶν τελειοφοίτων τοῦ σχολικοῦ ἔτους 2018 - 2019, ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν αὐτῆς, τήν Δευτέραν, 10ην τ.μ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: