e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η εκκλησιαστική διένεξη στο Μαυροβούνιο

Από Hans von der Brelie | euronews.gr. 21.02.2020

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Μετά και την αποψινή άρνηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να συμμετάσχει στην «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας την προσεχή Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής: 
Δύο μόνο Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου: ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ.

Ικεσίες μπροστά στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα στη Γεθσημανή [photos - video]


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε, βιντεοσκόπησε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κυριακή των Απόκρεω


Όπως πριν από κάθε αγώνα ο αθλητής προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος να αγωνιστεί, έτσι και η αγία μας Εκκλησία, ως φιλόστοργη μάνα, ετοιμάζει τα παιδιά της για την περίοδο του αγώνα της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κυριακή των Απόκρεω σήμερα και η ευαγγελική περικοπή μάς υπενθυμίζει την μέλλουσα κρίση.

Φτωχοσάββατο

Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 22.2.2020


Η έκφραση της Εκκλησίας ανά την οικουμένη, λόγω αντικειμενικών συνθηκών διαφέρει. Σε τόπους όπου είναι άγνωστο το κρασί, άγνωστο το αλεύρι, άγνωστη η βυζαντινή μουσική, άγνωστο το στάρι και η ζάχαρη προσλαμβάνουμε την τοπική πραγματικότητα και την καθαγιάζουμε με τις χάρες του Παρακλήτου. 

Εκφράζοντας αγάπη στους Ελάχιστους κερδίζουμε Παράδεισο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Απόκρεω 
23 Φεβρουαρίου 2020
(Ματθ. κε΄ 31-46)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Ράπισμα ηχηρό στην απύθμενη υποκρισία των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των θεωρούμενων ως πιστών και θρησκευόμενων, αποτελεί η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Εδώ παρουσιάζεται, με συγκλονιστικό τρόπο, το φοβερό θεϊκό δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει «ζώντας και νεκρούς» κατά την Δευτέρα και ένδοξη Παρουσία του Κυρίου. Τότε θα φανεί, όχι μόνο το πρόσωπο του στοργικού και ανεξίκακου Θεού Πατέρα, αλλά και του αυστηρού, αδέκαστου και δίκαιου Κριτή.

Εισοδεύοντας στον Ναό της Αναστάσεως γονατίζουμε στον Λίθο της Αποκαθηλώσεως


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ