e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Ανάλυση: Πορεία ελπίδας από Ελπιδοφόρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φθάνει στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέα Υόρκη για την ενθρόνιση του, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο. Φωτογραφία Αρχείου: "Ε.Κ."/Κώστας Μπέης

Του Θεοδώρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 21.6.2020 

Δευτέρα σήμερα 22 Ιουνίου και συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ανέβαινε τις βαθμίδες του Αρχιερατικού Θρόνου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης για να ενθρονιστεί ως Αρχιεπίσκοπος, πατέρας και διδάσκαλος εν τη πίστει της τοπικής Εκκλησίας της Αμερικής. Δεν χρησιμοποίησα τον όρο «πατέρας» τυχαία, αλλά διότι κατά την Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησιολογία ο Επίσκοπος πάνω και πέρα από όλα τα άλλα είναι «πατέρας», γεμάτος αγάπη και στοργή προς όλους ανεξαίρετα και ο οποίος γεννά και αναγεννά εν τη πίστει τη «λογική ποίμνη» του Χριστού, δηλαδή την Εκκλησία, δηλαδή εμάς το Σώμα των Πιστών, διότι εμείς είμαστε Εκκλησία, ο Λαός του Θεού. Δεν είναι ούτε ο ναός, ούτε η θεσμική διοίκηση, ούτε η ιεραρχία, ούτε ο κλήρος όπως τόσο λανθασμένα έχουμε συνηθίσει σ’ αυτή τη αντιληπτική και νοοτροπία, αλλά είναι και αυτοί μέλη της Εκκλησίας με διακριτικό το χάρισμα της ιεροσύνης.

Το φυτό της αγάπης


Η αγάπη είναι «αυτοφυές φυτό», το οποίο φυτρώνει μόνο στις καρδιές των ανθρώπων.

Το άρωμά της ξεχειλίζει από την καρδιά και αρωματίζει όλον τον άνθρωπο.
Είναι τόσο έντονο το άρωμά της, που αρωματίζει ό,τι ακουμπά, ό,τι βλέπει, όπου περνά ο άνθρωπος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε χαρακτικό της Άριας Κομιανού


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ένα από τα πορτραίτα που τεχνούργησε η χαράκτρια Άρια Κομιανού, κατά την μακρά ξυλογραφική διαδρομή της, είναι και αυτό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, δημοσιευμένο ήδη στο βιβλίο της "Πορτραίτα (σχέδια - ξυλογραφίες" (ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2007, σ. 74).

Ευχαριστιακή Σύναξη στη Μονή Αγ. Γεωργίου και τους Τάφους των Κοζάκων Ουκρανίας [video - photos]


Σήμερα, Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 21 Ιουνίου 2020, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προέστη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή του Αγίου Γεωργίου και στους Τάφους των Κοζάκων (χωριό Πλυσαβίβα, περιοχή Ραντβίλιβ), συμπαραστατούμενος από ευάριθμους Αρχιερείς και πολλούς κληρικούς. 
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας απέδωσε το δικαίωμα του φέρειν μίτρα στον προϊστάμενο του καθεδρικού της Αναστάσεως και γραμματέα Τύπου της Επισκοπής Ρίβνε π. Βασίλ Ρουντνίτσκι.
     Μετά τη λειτουργία, ο Μακαριώτατος του τέλεσε Μνημόσυνο για την ειρήνη των ψυχών των πεσόντων Ουκρανών Κοζάκων και των νεότερων Ουκρανών ηρώων που πέθαναν για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, συμμετείχε μάλιστα στην επίσημη πομπή στο μνημείο των ηρώων της Μάχης της Βρέστης, όπου ευλαβικά κατέθεσε άνθη.
     Στο τέλος της απόδοσης τιμής στη μνήμη των Ουκρανικών Κοζάκων και των νεότερων ηρώων, όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 21.6.2020, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Β΄ Ματθαίου, 21ης Ιουνίου, της μεγαλύτερης ημέρας του 2020 και τελευταία της φετινής Άνοιξης, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, για την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας. Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας απ' άμβωνος, αναφέρθηκε στην αλίευση απλών ανθρώπων εκ μέρους του Κυρίου Ιησού, για την διακονία του Ευαγγελίου στον κόσμο και στους αιώνες. 
     Αναφέρθηκε επίσης δι' ολίγων στον σήμερα μνημονευόμενο συντοπίτη μας, Ανδρέα Δ. Δρογγίτη, ένα χρόνο από την κοίμησή του, ο οποίος διακρίθηκε στην τοπική κοινωνία ως άνθρωπος φιλομαθής, ευγενικός, φιλόξενος, χαμογελαστός, αφήνοντας πίσω του μιαν εξαίρετη οικογένεια!
     Κατά την θεία Λειτουργία έψαλαν, κατά το ζακύνθιο ύφος της μουσικής, οι Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.

Η πανήγυρις πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων


Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε και φέτος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων η πανήγυρις πάντων των εν Γαλλία διαλαμψάντων Αγίων. Της ιεράς πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Αρχιερατική Λειτουργία Κυριακής, 21.6.2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων, Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 21η Ιουνίου 2020. Από τη σημερινή Αρχιερατική Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος μάλιστα κήρυξε και τον θείο λόγο εμεπνευσμένα.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Κυριακή, 21.6.2020, στο Lagos της Νιγηρίας [live]


Κυριακή Β΄ Mατθαίου, 21η Ιουνίου 2020, στον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου, στην πρωτεύουσα Lagos της Νιγηρίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρία κ. Αλέξανδρος προΐσταται του Ψαλτηρίου και απευθύνει λόγο πνευματικής οικοδομής από του άμβωνος. Η θεία Λειτουργία τελείται και πάλι κεκλεισμένων των θυρών λόγω του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ανακοίνωση του Φαναρίου για τον κίνδυνο εκ του Covid-19


Ανακοίνωση της Μ. Πρωτοσυγκελλίας για την Πανδημία

Ἐπειδή κατά τήν γνώμην τῶν εἰδημόνων καί ὡς ἐξάγεται καί ἐκ τῆς καθημερινῆς ἐμπειρίας, ὁ κίνδυνος ἐκ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ  συνεχίζεται, ἐνίοτε δέ καί ἐπεκτείνεται, ἡ Μήτηρ Ἐκκλησία ἐν τῇ στοργῇ αὐτῆς καί τῷ ἐνδιαφέροντί της διά τήν ὑγείαν καί τήν προστασίαν τῶν ἁπανταχοῦ προσφιλῶν τέκνων αὐτῆς, συνιστᾶ ἰδιαιτέρως εἰς τούς χριστιανούς τούς ἀποτελοῦντας τό ἐνταῦθα ἄμεσον ποίμνιόν της νά ἐξακολουθήσουν νά τηροῦν ἐπιμελῶς τά συνιστώμενα ὑπό τῶν ἁρμοδίων μέτρα, ἤτοι: