e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Καθιέρωση Έδρας προς τιμήν του Πατριάρχη από την οικογένεια Μιχάλη Ψαρού στο Georgetown University


Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η οικογένεια του επιχειρηματία και Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Μιχάλη Ψαρού, καθιέρωσε Έδρα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο επιφανές πανεπιστήμιο Georgetown University στο οποίο σπούδασε ο ίδιος, και ο γιος του Λίο. Το κόστος της Έδρας ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», στα τρία εκατομμύρια δολάρια και θα ονομάζεται «The Ecumenical Patriarch Bartholomew Endowed Orthodox Chaplaincy, by the Michael Psaros Family».

Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη Έδρα που χρηματοδοτεί η οικογένεια Ψαρού, καθότι το 2013 δημιούργησαν την Έδρα «The Michael and Robin Psaros Endowed Chair in Business Administration».

Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» και απαντώντας στην ερώτηση πώς σκέφθηκε να δημιουργήσει την Εδρα προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Ψαρός είπε πως «πριν από πέντε χρόνια το Πανεπιστήμιο Georgetown University, το αρχαιότερο και το επιφανέστερο Ρωμαιοκαθολικό Πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου ζήτησε να αναλάβω το κόστος για την δημιουργία εικονοστασίου με τις νέες εικόνες στον ιερό τόπο της Κρύπτης Copley στο κτίριο Copley. Τα κτίρια Healy και Copley δημιουργήθηκαν πριν τη δημιουργία του District της Columbia».

Ο κ. Ψαρός πρόσθεσε πως «συγκινήθηκα από την οικουμενική πρόταση του Πανεπιστημίου προς την Ορθόδοξη Κοινότητα και κατά συνέπεια αυτή τη συμβολική οικουμενική προσέγγιση από την Εκκλησία της Δύσης προς την Εκκλησία της Ανατολής. Δάκρυσα όταν έλαβα το τηλεφώνημα, αλλά δεν με εξέπληξε διότι αυτό είναι το Πανεπιστήμιο Georgetown, ένα από τα πρώτα παγκόσμια και διεθνή Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρώτο Πανεπιστήμιο που έχει Σχολή Εξωτερικής Διπλωματίας, το πρώτο που έχει Σχολή Επιχειρήσεων με διεθνές επίκεντρο και το σπουδαιότερο είναι ένα Πανεπιστήμιο στην Πρωτεύουσα του Έθνους μας».

Ο κ. Ψαρός είπε ακόμα πως «είμαι αυτός που είμαι σήμερα λόγω τις οικογένειάς μου, της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και του Πανεπιστημίου Georgetown. Ο κάθε παράγοντας από πιο πάνω ενίσχυε τις ίδιες αξίες και το ίδιο σύστημα αξιών. Η ίδρυση αυτής της Εδρας ήταν μια ευκαιρία για την οικογένειά μου να δώσουμε πίσω στην Εκκλησία και στο Πανεπιστήμιο ένα δώρο. Πρώτα λάβαμε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, Εξάρχου του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις εικόνες φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Γεώργιος Φιλιππάκης τον οποίον μου σύστησε ο μέντορας και φίλος μου π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Η πιο συμβολική εικόνα είναι του Απ. Ανδρέα του Πρωτοκλήτου που αγκαλιάζει τον αδελφό του Πέτρο. Εμπνεύσθηκα αυτή την εικόνα διότι είχα την ευλογία να είμαι μέλος της συνοδείας ‘της Μεγάλης Συνάντησης’ του Παναγιωτάτου με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας χαιρέτησε ο ένας τον άλλον με το ‘Αδελφέ μου Ανδρέα, Αδελφέ μου Πέτρε’. Η εικόνα αυτή συμβολίζει εκείνη τη στιγμή και την αδελφική τους αγάπη και τον σεβασμό».

Είπε ακόμα, πως «αυτή η Εδρα θα συνεχίσει την παρουσία της Ορθόδοξης Μαρτυρίας εις το διηνεκές. Το Πανεπιστήμιο Georgetown είναι σχεδόν 300 ετών κι αυτή η Εδρα θα είναι η συνεχής μαρτυρία της Αγίας μας Ορθοδοξίας για τους επόμενους τρεις και περισσότερο αιώνες».

Τόνισε πως «ο Παναγιώτατος είναι ο μακροβιότερος Πατριάρχης στην ιστορία και ο πλέον κορυφαίος της σύγχρονης ιστορίας. Είναι επίσης σπουδαίο το γεγονός ότι η Εδρα καθιερώθηκε κατά την τριακοστή επέτειο από της εκλογής του. Σας θυμίζω ότι το Πανεπιστήμιο απένειμε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα στον Πατριάρχη πριν από είκοσι χρόνια.

Η ευκαιρία να κάνουμε αυτό το δώρο είναι η ευλογία των ευλογιών, ιδιαίτερα στη διάρκεια αυτής της ιστορικής επίσκεψης και να ίσταμαι δίπλα στον γιο μου, ο οποίος είναι άλλος ένας υπερήφανος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Georgetown».

Φωτογραφίες: D. Panagos

Δεν υπάρχουν σχόλια: