e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Το Άγιο Ευχέλαιο της Μ. Τετάρτης 2021 στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Εσπέρας Μεγάλης Τετάρτης, 28ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, εγένετο το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, ενώ -κατά τα ειωθότα της Ενορίας- νωρίτερα έγινε λιτή της Εικόνος του Μυστικού Δείπνου και εναπόθεσή του στο τετραπόδιο για προσκύνημα εκ μέρους των πιστών.

Τελευταία Προηγιασμένη και Ιερό Ευχέλαιο Μ. Τετάρτης 2021 στη Σμύρνη

Κατὰ τὸ Τυπικὸν τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας ἐτελέσθησαν ἡ Ἱερὰ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου καὶ ἡ Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, καθ’ ἑκάστην ἑσπέραν καὶ πρωΐαν, ἀντιστοίχως, τῶν τριῶν πρώτων ἡμερῶν τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Ἑβδομάδος εἰς Σμύρνην.

Σήμερον Μεγάλην Τετάρτην ἐτελέσθη καὶ τὸ Μυστήριον τοῦ Ἐλαίου, μετὰ τὴν Ἱ. Ἀκολουθίαν τοῦ Μικροῦ Ἀποδείπνου, καθ’ ἣν ἐψάλη καὶ τὸ προβλεπόμενον Τριώδιον τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου, Ἐπισκόπου Κρήτης. 

Τὰ μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος, προσῆλθον καὶ μετέσχον τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἐν ὄψει μάλιστα καὶ τῆς καθολικῆς ἀπαγορεύσεως κυκλοφορίας ποὺ θὰ ἰσχύσῃ ἀνὰ πᾶσαν τὴν χώραν τῆς Τουρκίας, ἀπὸ τὸ βράδυ τῆς Μ. Πέμπτης μέχρι καὶ τῆς 17ης Μαΐου ἐ.ἔ., ὁ δὲ οἰκεῖος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαῖος ἰδιαιτέρως ἐμνημόνευσε κατὰ τὴν τέλεσιν τοῦ Μυστηρίου τοῦ Ἐλαίου τοὺς ὑπὸ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ ἀσθενοῦντας συνανθρώπους μας, δεηθεὶς ὑπὲρ ταχείας ἀναρρώσεώς των καὶ κολοβώσεως τῶν ἡμερῶν τοῦ πανδημικοῦ πειρασμοῦ.

Μεγάλη Τετάρτη 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε το εσπέρας της Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης (28/04/2021), κατά την τάξιν, το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο ναΰδριο της Σχολής, χωρίς τη συμμετοχή πιστών λόγω των ισχυόντων περιορισμών προς αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε, ωσαύτως κεκλεισμένων των θυρών, η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

Το Άγιο Ευχέλαιο της Μ. Τετάρτης 2021 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video-photos]

Απόγευμα Μ. Τετάρτης, 28ης Απριλίου 2021, εγένετο η Ακολουθία του Μυστηρίου του ιερού Ευχελαίου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου εν των φαναρίω, προεξάρχοντος του Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου και συμμετεχόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μήνυμα Πάσχα 2021 Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου

 

Πρός

Τόν Ἱερό Κλῆρο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες καί τόν εὐσεβῆ λαό

τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου.


Χριστός Ἀνέστη!

Ἀγαπητά μου παιδιά, μέλη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀναστάσεως,

Ανακοίνωση για την παρουσία αντικανονικού "κληρικού" στην Αυστραλία

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας ότι κυκλοφορεί στην Αυστραλία κάποιος φερόμενος ως κληρικός, με το όνομα "Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αλεξανδράτος", ο οποίος δεν ανήκει στον κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και δεν είναι κανονικός κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο εν λόγω κύριος το προηγούμενο διάστημα είχε περιέλθει Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με σκοπό να ενταχθεί σε κάποια από αυτές, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατάφερε να αναγνωριστεί από καμία κανονική Μητρόπολη της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δέχθηκε τον κ. Αλεξανδράτο σε ιδιαίτερη ακρόαση. Με θάρρος και με πολλή αγάπη τού επεσήμανε τα λάθη και τις πλάνες του, και του υπέδειξε τον κανονικό τρόπο εντάξεώς του στην μία και μοναδική αναγνωρισμένη παγκοσμίως Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία είναι υπό την κανονική εξάρτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από πληροφορίες, όμως, που καταφθάνουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο εν λόγω κύριος εξακολουθεί να προσποιείται τον κληρικό, δίχως να δείχνει σημεία μετανοίας και επιστροφής.

Καλούμε τον Ορθόδοξο λαό της Αυστραλίας να επιδεικνύει προσοχή και να μην εμπιστεύεται "κληρικούς", οι οποίοι δεν έχουν κανονική ιερωσύνη ή δεν ανήκουν στην Κανονική Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Όλες οι ιεροπραξίες και τα μυστήρια που τελούν αντικανονικοί κληρικοί δεν είναι έγκυρα και δεν αναγνωρίζονται από κανένα Ορθόδοξο Πατριαρχείο ή Αυτοκέφαλη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.


PATRIARCHAL ENCYCLICAL FOR HOLY PASCHA 2021

+ B A R T H O L O M E W
BY GOD’S MERCY
ARCHBISHOP OF CONSTANTINOPLE-NEW ROME
AND ECUMENICAL PATRIARCH
TO THE PLENITUDE OF THE CHURCH:
MAY THE GRACE, PEACE AND MERCY
OF CHRIST RISEN IN GLORY BE WITH YOU ALL
* * *

Ποιητικό σχόλιο π. Παν. Καποδίστρια στη Μεγάλη Τετάρτη [video]


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ 

 Ποιητικό σχόλιο στη Μεγάλη Τετάρτη από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια και το βιβλίο του “Ανακαλυπτήρια” (εκδ. 2014) 

 Παραγωγή: ZANTE TIMES 

 δείτε ακολούθως:


Μ. Τετάρτη πρωί στο Φανάρι: Πατριαρχική Χοροστασία κατά την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία [live]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστατεί σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 28.4.2021, κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΕΠΙ Τῼ ΑΓΙῼ ΠΑΣΧΑ 2021

ριθμ. Πρωτ. 289

Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *