e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Γιατί ταραζόμαστε;

«Αρχή της ησυχίας είναι το να αποκρούει κανείς τους χτύπους των δαιμόνων, διότι του ταράζουν τον βυθό της καρδιάς. Τέλος της ησυχίας είναι το να μην φοβάται τους θορύβους, αλλά να είναι απαθής έναντί τους» (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Η ταραχή είναι σύνηθες φαινόμενο στην ζωή μας. Ο ατάραχος άνθρωπος άλλωστε  αντιμετωπίζεται ως αναίσθητος, αδιάφορος, κλεισμένος στον εαυτό του. Αντίθετα, αυτός που ταράζεται, δείχνει ότι έχει συναισθήματα. Είναι άνθρωπος που ζει και παλεύει, ακόμη κι αν η ταραχή τον δυσκολεύει. Υπάρχει όμως ένα εύλογο ερώτημα: από τι ταραζόμαστε;

Ανακοίνωση της Μονής Βατοπαιδίου για τον Γέροντα Εφραίμ, πάσχοντα από Covid-19


Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την μεταφορά του Ηγουμένου Γέροντα Εφραίμ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για προληπτικούς λόγους κατόπιν σύστασης των θεράποντων Ιατρών του. Επιπλέον τονίζεται στην ανακοίνωση ότι η Μονή είχε κάνει αίτηση στους αρμοδίους από αρχές του Μαΐου για τον εμβολιασμό της αδελφότητος.
 
Δείτε την ανακοίνωση: 

Για προληπτικό έλεγχο ο Γέροντας Εφραίμ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός 

Την προηγούμενη Παρασκευή 21 Μαΐου, ο Γέροντας Εφραίμ διαγνώστηκε θετικός στον COVID-19. Συναφώς πέρασαν από επανειλημμένους ελέγχους και όλοι οι αδελφοί της Μονής. Ο Γέροντας παρέμεινε άμεσα σε αυτοπεριορισμό με συνεχή ιατρική παρακολούθηση και ήπια συμπτώματα. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αλλά για προληπτικούς λόγους οι θεράποντες ιατροί συνέστησαν την μεταφορά του σε νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση. 

Από αρχές Μαΐου η Μονή έχει κάνει αίτηση στους αρμόδιους φορείς για τον εμβολιασμό της αδελφότητος. 

Εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Ουκρανική Προεδρία: Ολόκληρη η χώρα προσβλέπει στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σήμερα, η Ουκρανία είναι μια χώρα διαθρησκευτικής ειρήνης και προσβλέπει στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Άντριυ Γερμάκ, κατά τη συνάντησή του με το Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Ukraine today is a country of interfaith peace and is looking forward to the visit of Ecumenical Patriarch Bartholomew - Andriy Yermak at a meeting with Metropolitan Emmanuel of Chalcedon


Head of the Office of the President of Ukraine Andriy Yermak met with Bishop of the Orthodox Church of Constantinople, Metropolitan Emmanuel of Chalcedon.

Andriy Yermak stressed that today all denominations feel free and independent in Ukraine.

"Volodymyr  Zelenskyy is a President who does not use the church for political purposes," he said.

Україна сьогодні є країною міжконфесійного миру та з нетерпінням чекає на візит Вселенського Патріарха Варфоломія – Андрій Єрмак на зустрічі з митрополитом Халкедонським Еммануїлом


Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч з єпископом Константинопольської православної церкви, митрополитом Халкедонським Еммануїлом.

Андрій Єрмак наголосив, що сьогодні в Україні всі конфесії почуваються вільно та незалежно.

«Володимир Зеленський є Президентом, який не використовує церкву у політичних цілях», – зазначив він.

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΑ

Αφροδίτη του Βίλλεντορφ. Αγαλματίδιο παλαιολιθικής περιόδου

ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Στη χρυσότρουλη Μονή Αγ. Μιχαήλ Κιέβου | St. Michael's Golden-Domed Monastery | Михайлівський золотоверхий монастир

Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Το σημερινό φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την επίσκεψή μας, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, στο περικαλλές Μοναστήριο του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου, μαζί με τα όσα κτήρια περικλείονται στη μάντρα του. 
     Η Μονή με τον χρυσότρουλο ναό της, στο άλλο άκρο της μεγάλης πλατείας, όπου βρίσκεται -βορειοανατολικά- ο Ναός της του Θεού Σοφίας, αποτελεί την Καθέδρα της επίσημης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.
     Η ιστορία του Καθολικού της Μονής ανάγεται στον Μεσαίωνα, αν και η σύγχρονη μορφή του είναι σε ουκρανικό μπαρόκ του 18ου αιώνα. Το εσωτερικό είναι εντελώς βυζαντινό. Εμείς -ατυχώς- δεν κατορθώσαμε να έχουμε φωτογραφίες έσωθεν, διότι απαγορευόταν κάθε τέτοια απόπειρα.