e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Εσπερινή θεία Λειτουργία έγινε απόψε στο Βανάτο προς τιμήν της Αγίας Άννης


Εσπέρας Τετάρτης, 8ης Δεκεμβρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέσθηκε εσπερινή Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου και Γιαγιάς του Κυρίου Ιησού. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο εγκρατής θεολόγος κ. Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος και ομίλησε προς τους εκκλησιασθέντες κατάλληλα.

Ο τελειομανής


«Να μην επιμένετε από κενοδοξία ή ανθρωπαρέσκεια φιλονικώντας και κολάζοντας τον εαυτό σας και τον πλησίον σας, μόνο και μόνο για να ακούσετε μετά απ’  αυτά ότι κανένας δεν μπόρεσε να σας νικήσει» (Αββάς Δωρόθεος)

           Δύο τρόποι υπάρχουν για να γίνει ένα έργο: η επιμέλεια που φτάνει στα όρια της τελειομανίας ή η χαλαρότητα, πάμε κι όπου βγει. Αυτό συμβαίνει και στις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχουν αυτοί που βάζουν τα δυνατά τους στην αγάπη, μελετούν όλες τις λεπτομέρειες, θέλουν να ευχαριστήσουν τον άλλο κατά πάντα, βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό, ακριβώς διότι δίνουν στην αγάπη την μεγαλύτερη σημασία. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν παίρνουν τις σχέσεις στα σοβαρά. Αποσκοπούν στο να περνάνε καλά και έχουν ως κριτήριο μόνο τον εαυτό τους. Δεν θέλουν να ζοριστούν. Κι αλίμονο αν συναντηθούν δύο άνθρωποι με τέτοια αντίθετη θεώρηση: ο τελειομανής που αγαπά και ο χαλαρός που δεν σκοτίζεται. Μόνιμη γκρίνια, απογοήτευση και αμφισβήτηση συνοδεύει την σχέση.

Καθηγητής Κονιδάρης στην EPT: Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των ιερέων – Συνέπειες για τους πνευματικούς που επηρεάζουν «ευκολόπιστους» πιστούς


«Να καθιερωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των εφημερίων που μισθοδοτούνται από το Κράτος, με απόφαση των κατά τόπους μητροπολιτών οι οποίοι υπογράφουν και τις μισθοδοτικές καταστάσεις. Η κυβέρνηση κινείται φοβικά απέναντι στην εκκλησία, δεν θέλει να επιβάλει τα ίδια μέτρα που επιβάλλει σε άλλες συναθροίσεις», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Κονιδάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Η πανήγυρις του Ναού Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Νεοχωρίου ΚΠόλεως

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη Πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Θύμα Covid-19 ο 43χρονος π. Νικόλαος Βερνέζος, Πρωθιερεύς του Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου Ρώσου Νέου Προκοπίου Ευβοίας


Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Βερνέζου, Πρωθιερέως του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Νέου Προκοπίου Ευβοίας.

 

Ο μακαριστός π. Νικόλαος, γεννήθηκε το έτος 1978 στους κόλπους της ευσεβούς και πολυτέκνου οικογενείας του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Βερνέζου και της Πρεσβυτέρας κ. Παρασκευής, από τους οποίους γαλουχήθηκε στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού διακονήματος.

Συνάντηση Προέδρου Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Πρέσβη της Ουγγαρίας


Σήμερα, απόγευμα της 8ης Δεκεμβρίου 2021, στο Συνοδικό Μέγαρο εν Αθήναις, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεως (Θρησκευτικού Τουρισμού) είχε γόνιμη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αθήνα Εξοχ. κ. Erik Haupt στην οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε κλίμα συναντίληψης και αλληλοεκτίμησης. Παρών ήταν ο Γραμματέας της εν λόγω Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.

«Εξομολόγηση» Βαρθολομαίου για τις υβριστικές επιθέσεις των Ρώσων και για άλλα θέματα, σε συνάντηση με Ουκρανούς δημοσιογράφους στο Φανάρι

Την ημέρα του Αγίου Νικολάου, ενός εκ των Αγίων που τιμούν ιδιαίτερα στην Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε στο Φανάρι ομάδα Ουκρανών δημοσιογράφων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος. Οι ειλικρινείς πατρικοί λόγοι του Παναγιωτάτου και η εγκάρδια ατμόσφαιρα ήταν για τους Ουκρανούς ένα αναπάντεχο δώρο με τη μεσιτεία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος, σύμφωνα με την ουκρανική παράδοση, είναι ο Άγιος που φέρνει τα Χριστουγεννιάτικα δώρα.