e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Αθηνών Ιερώνυμος σε Κιέβου Επιφάνιο: "Προσευχόμεθα διά τον φωτισμόν των αρξαμένων την πολεμικήν ταύτην επιδρομήν και την αναθεώρησιν των αποφάσεών των"

Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, απέστειλε σήμερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, εκφράζει την συμπαράσταση και συμπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον ευσεβή Ορθόδοξο λαό της Ουκρανίας, και δηλώνει την πρόθυμη αρωγή και αλληλεγγύη της εν Ελλάδι Εκκλησίας σε ανθρωπιστική βοήθεια που θα ζητηθεί εκ μέρους της αδελφής Ορθοδόξου εν Ουκρανία Εκκλησίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το ακριβές περιεχόμενο της Πρωθιεραρχικής και Συνοδικής Επιστολής:

Μακαριώτατε Μητροπολίτα Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος, κύριε Επιφάνιε, την Υμετέραν Μακαριότητα εν Κυρίω κατασπαζόμενοι υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Εν προσευχή αδιαλείπτω και συνοχή καρδίας παρακολουθούμεν μετά πολλής προσοχής όσα κατ’ αυτάς τας ημέρας τεκταίνονται εις Ουκρανίαν, εκ της πολεμικής επιθέσεως και της βιαίας εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων.

Συμπάσχοντες μετά του ευσεβούς Ορθοδόξου Λαού της Ουκρανίας κατά την νέαν ταύτην αργαλέαν δοκιμασίαν και εκφράζοντες την εκ καρδίας αδελφικήν ημών συναντίληψιν προς την Υμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα, δηλούμεν εν ταυτώ και τον θαυμασμόν ημών προς το ακμαίον και αδούλωτον φρόνημα του Ουκρανικού Λαού.

Ολοψύχως δε ευχόμεθα και προσευχόμεθα προς τον φιλάνθρωπον Θεόν διά τον φωτισμόν των αρξαμένων την πολεμικήν ταύτην επιδρομήν και την αναθεώρησιν των αποφάσεών των, ίνα επιλέξωσι την οδόν της ειρηνικής επιλύσεως των υπαρχουσών διαφορών μεταξύ των δύο λαών, του ρωσικού και του ουκρανικού, ως εχόντων κατά την πλειονοψηφίαν αυτών την κοινήν Ορθόδοξον πίστιν της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Όθεν, συλλυπούμενοι Υμίν και τω μαρτυρικώ λαώ των Ορθοδόξων Ουκρανών, τασσόμεθα αλληλέγγυοι προς Υμάς και διαβεβαιούμεν περί της αμερίστου συμπαραστάσεως και παντοειδούς βοηθείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος προς την χειμαζομένην αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Ήδη έχομεν θέσει απάσας τας δομάς της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εις την διάθεσιν της Ελληνικής Πολιτείας διά την φιλοξενίαν, εάν τούτο απαιτηθή, των εξ Ουκρανίας προσφύγων.

Επί δε τούτοις, θερμήν αναπέμπομεν την ικεσίαν προς τον Άρχοντα της ειρήνης ίνα καταπαύση τον κλύδωνα τον διασαλεύοντα, ως μη ώφειλε, την φιλτάτην Πατρίδα Υμών και κατασπαζόμενοι την Υμετέραν περισπούδαστον Μακαριότητα φιλήματι αγίω, διατελούμεν μετά βαθείας αδελφικής αγάπης Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός

† Ὁ Ἀθηνῶν Ἱερῶνυμος, Πρόεδρος

Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: