e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ο μύθος του διωγμού των καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου για λόγους πίστεως

Δεν μας αφορά αν οι ΓΟΧ είναι αιρετικοί. Να μονάσουν σε δική τους μονή

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου έχουν διαδώσει το αφήγημα πως δήθεν “διώκονται για λόγους πίστεως”.

Στην πραγματικότητα το σώμα των 20 μονών του Αγίου Όρους, δηλαδή η Ιερά Κοινότητα του, ζητεί από τους καταληψίες να αποχωρήσουν από το κεντρικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου, επειδή ΔΕΝ ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει το Άγιο Όρος.

Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτή στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι αυτή που αναφέρεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Μέλη αυτής της Εκκλησίας είναι οι κατά τόπους Εκκλησίες (π.χ. της Ελλάδος, της Κύπρου, Πολωνίας κτλ.) και, μαζί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα διάφορα κατά τόπους Πατριαρχεία (π.χ. Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Ρουμανίας κτλ.).

ΠΕΡΙ ΓΟΧ

Το Θρησκευτικό νομικό πρόσωπο “εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος” είναι μια χωριστή θρησκευτική ομάδα-εκκλησία, ή αλλιώς “θρησκεία” – ας μου επιτραπεί για λόγους κατανόησης. Οι ΓΟΧ δεν ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων, και έτσι έχουν χωριστή ιεραρχία στην Ελλάδα, στην Αμερική και άλλες χώρες. Δηλαδή, όπως για παράδειγμα, εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον κ. Ιερώνυμο, οι ΓΟΧ έχουν τον Καλλίνικο Σαραντόπουλο. Όπως εμείς έχουμε ως Μητροπολίτη Πειραιώς τον κ. Σεραφείμ, αυτοί έχουν τον Γερόντιο Λουδάρο. Όπως εμείς έχουμε ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον κ. Ελπιδοφόρο, αυτοί έχουν τον Δημήτριο Κυριάκου.

Όμως οι ΓΟΧ δεν έχουν ορίσει ποτέ ιεράρχη με το τίτλο του πατριάρχη, ίσως διότι βασικό εργαλείο στο “μάρκετινγκ” των ΓΟΧ για προσέλκυση πιστών είναι οι ύβρεις για τον εκάστοτε ορθόδοξο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Αν όριζαν κάποιον δικό τους πατριάρχη, θα ήταν πιο ξεκάθαρο πως πρόκειται για ξεχωριστή θρησκευτική ομάδα-εκκλησία με δική της ιεραρχία, δηλαδή – ας μου επιτραπεί ο όρος για να γίνει κατανοητό – ξεχωριστή “θρησκεία”. Έτσι έμειναν χωρίς πατριάρχη, καθώς τα “θολά νερά” και η αντίθεση είναι δομικό στοιχείο της στρατηγικής τους για προσέλκυση πιστών. Τα κηρύγματα τους έχουν ως σκοπό να κατηγορούν μονίμως την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και σπανίζει ο λόγος τους για Χριστό και αγίους. Οφείλουν την ύπαρξή τους στην αντίθεση με την Εκκλησία και πάνω σε αυτή συντηρούνται.

Το αρκτικόλεξο Γ.Ο.Χ. προέρχεται από το “γνήσιος ορθόδοξος χριστιανός”. Εξ ου και η κατάληψη ονομάζεται “γνήσια μονή Εσφιγμένου”. Η λέξη γνήσιος είναι το “σήμα κατατεθέν” τους. Στις σημερινές δημοκρατίες ο οποιοσδήποτε μπορεί μαζεύοντας κάποιο αριθμό ατόμων να δημιουργήσει την δική του “εκκλησία” και να κατοχυρώσει κάποιο όνομα για το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του για να ξεχωρίζει από τις λοιπές εκκλησίες και θρησκείες. Εύκολα κάποιος μπορεί να δημιουργήσει και “εκκλησία ΣΟΧ Ελλάδος”, δηλαδή “σούπερ ορθοδόξων χριστιανών”.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΟΧ

Δεν είναι κρυφό πως οι καταληψίες τμήματος του Αγίου Όρους, δηλαδή του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου, είναι μέλη της “εκκλησίας των ΓΟΧ”. Οι ίδιοι οι καταληψίες το διακηρύσσουν και “καμαρώνουν” για αυτό το γεγονός.

Καθώς δεν ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά στην “εκκλησία των ΓΟΧ”, δεν αποδέχονται την αγιότητα του Αγίου Παϊσίου, του Αγίου Πορφυρίου και λοιπών ορθόδοξων αγίων, αντιθέτως τους υβρίζουν δημοσίως σε ομιλίες και περιοδικά. Για τον ίδιο λόγο, ζητούν όσοι ορθόδοξοι χριστιανοί προσέρχονται σε αυτούς να βαπτιστούν ξανά, ώστε να μεταστραφούν σε ΓΟΧ.

Όταν το θέμα της λύσης της κατάληψης προωθείται, “μητροπολίτες” ΓΟΧ είναι αυτοί που υποστηρίζουν τους καταληψίες με δημόσιες τους παρεμβάσεις με άρθρα, ομιλίες και πορείες. Οι φανατικοί πολιτικοί τους υποστηρικτές φιλούν το δεξί χέρι “μητροπολιτών” ΓΟΧ.

ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΓΟΧ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ;

Κανείς δεν μπορεί να είναι αγιορείτης μοναχός, αν δεν είναι μέλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όσον αφορά το δικαίωμα διαμονής, δεν μας αφορά αν οι ΓΟΧ καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου είναι αιρετικοί κτλ. Το τρικ των ΓΟΧ για να υποστηρίξουν την κατάληψη τους είναι να βάλουν όλους τους εμπλεκόμενους σε ένα “παιχνίδι” απόδειξης ποιος έχει την καλύτερη πίστη, οι ορθόδοξοι ή οι ΓΟΧ. Για να “θολώσουν τα νερά” διατείνονται πως διώκονται λόγω της “γνήσιας” πίστης τους ή της διαφωνίας τους με τον εκάστοτε ορθόδοξο πατριάρχη. Αυτά τα θέματα όμως είναι άσχετα με την δυνατότητα διαμονής τους στο Άγιο Όρος.

Η πραγματική ουσία της υπόθεσης είναι πως οι καταληψίες ΔΕΝ είναι ορθόδοξοι χριστιανοί ανήκοντες στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όπως οι ίδιοι ομολογούν ανήκουν στην “εκκλησία των ΓΟΧ”. Το Άγιο Όρος είναι έδαφος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν είναι “θεματικό πάρκο θρησκευτικότητας” για να έρχεται ο καθένας να βάζει ένα ράσο και να “κάνει το εφέ του” για να πουλήσει την όποια πίστη του.

Δεν μπορεί να μένει στο Άγιο Όρος οποιοσδήποτε δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ούτε καθολικός, ούτε Αρμένιος, ούτε κόπτης, ούτε προτεστάντης, ούτε ΓΟΧ, ούτε οποιοσδήποτε λαϊκός φορέσει μαύρα ράσα. Κατά αναλογία, όπως για παράδειγμα, ο κ. Λουδάρος, ο “μητροπολίτης” των ΓΟΧ Πειραιώς, δεν έχει δικαίωμα να καταλάβει τον Μητροπολιτικό Ναό της ορθόδοξης Μητροπόλεως Πειραιώς, δηλ. τον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην οδό Καραΐσκου στον Πειραιά, όπου λειτουργεί ο ορθόδοξος μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, αναλόγως δεν έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε ΓΟΧ να έρθει να καταλάβει έδαφος του Αγίου Όρους.

Αν οι ΓΟΧ αφεθούν να καταλαμβάνουν έδαφος του Αγίου Όρους, δημιουργείται προηγούμενο ώστε και άλλα χριστιανικά δόγματα και προτεσταντικές παραφυάδες να κάνουν το ίδιο, διαλύοντας παντελώς το Άγιο Όρος, το οποίο οι καταληψίες υποστηρίζουν πως δήθεν θέλουν να προστατέψουν.

ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ;

Δεν υπάρχει καμία καταπίεση θρησκευτικών ελευθεριών ή δίωξη για λόγους πίστεως, όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι καταληψίες.

Από τη στιγμή που οι ίδιοι δηλώνουν ΓΟΧ, αλλά το Άγιο Όρος δεν ανήκει στους ΓΟΧ, δεν έχουν καμιά δουλειά στο Άγιο Όρος.

Στις σημερινές δημοκρατικές κοινωνίες είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει ή και να μην πιστεύει σε καμία. Υπάρχει ανεξιθρησκεία. Σεβόμαστε το δικαίωμα όσων ανθρώπων θέλουν να πιστεύουν στα διδάγματα της “εκκλησίας των ΓΟΧ” και να είναι μέλη της. Δεν έχουν όμως το δικαίωμά τους να καταλαμβάνουν παρανόμως ναούς και μονών άλλων εκκλησιών.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία το δικαίωμα στην ιδιοκτησία πρέπει να προστατεύεται. Δεν δικαιούνται ρασοφόροι ΓΟΧ να καταλαμβάνουν παρανόμως ναούς και μονές άλλων εκκλησιών, δογμάτων ή θρησκειών. Μπορούν να μονάσουν σε ένα από τα πολλά ΓΟΧ “μοναστήρια”. Δεν δικαιούνται όμως να καταλαμβάνουν μέρος του Αγίου Όρους, καθώς αυτό ανήκει στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην πραγματικότητα οι καταληψίες ΓΟΧ αρνούνται να αποχωρήσουν και διώκουν συστηματικά με βία και με ψεύδη την εγκατάσταση ορθόδοξων μοναχών. Οι καταληψίες ΓΟΧ στερούν έτσι την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων σε ορθόδοξους αγιορείτες μοναχούς και βεβηλώνουν την αγία τράπεζα του καθολικού της.

Το 2006 κτύπησαν με λοστούς στο κεφάλι και άφησαν αιμόφυρτους και αναίσθητους ορθόδοξους μοναχούς που πήγαν να λειτουργήσουν σε εσφιγμενιτικό ναό στις Καρυές. Παραλίγο θα τους είχαν φονεύσει.

Το 2013 έριξαν μολότωφ εναντίον ανθρώπων που επιχείρησαν να μπουν στο κονάκι της Μονής στις Καρυές.

Επίσης στην Αθήνα υποστηρικτές τους ακολούθησαν το όχημα του τότε ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Χρυσοστόμου, ο οποίος πήγαινε σε ομιλία ρίχνοντάς του σπρέι πιπεριού.

Πλήθη περιστατικών προπηλακισμού, βίας και απειλών έχουν συμβεί.

Απειλούν πως θα ανατινάξουν το ιστορικό μοναστήρι σε περίπτωση που ορθόδοξοι μοναχοί αποπειραθούν να μείνουν εντός του.

Παράλληλα με την άσκηση βίας, οι καταληψίες – μέλη της “εκκλησίας των ΓΟΧ” έχουν προβεί σε πολυετή και συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης για δήθεν διαμάχη μεταξύ μοναχών, για δήθεν διωγμό για θέματα πίστεως, για δήθεν καταπίεση θρησκευτικών ελευθεριών και για δήθεν κακουχίες. Φοβίζουν τον κόσμο με εχθρούς-φαντάσματα και προβλήματα που δεν υπάρχουν για να παρουσιαστούν πως είναι οι μόνοι σωτήρες. Απορρίπτουν και συκοφαντούν όλες τις μονές και τους μοναχούς του Αγίου Όρους, επειδή δεν ανήκουν στην “εκκλησία των ΓΟΧ” όπως οι ίδιοι.

Απαγορεύουν στην αστυνομία, στην αρχαιολογία και άλλες υπηρεσίες του κράτους την είσοδο στο χώρο του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος. Είναι ένας χώρος παρανομίας και λαθρεμπορίου. Διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και έξοδο αγνώστων ατόμων στο Άγιο Όρος.

Η αστυνομία παραμένει θεατής όλων αυτών των γεγονότων παρά τις αποφάσεις του Αγίου Όρους και των ελληνικών δικαστηρίων. Σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπου ξένες φονταμενταλιστικές κυβερνήσεις “διψούν για να προστατεύσουν” το Άγιο Όρος, για να αποκτήσουν ίσως ανεπίσημη ναυτική βάση στο Αιγαίο, σε μια εποχή που ζητάμε από την Βρετανία τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ έχουμε τις πόρτες του “μεγαλύτερου βυζαντινού μουσείου του κόσμου” ορθάνοικτες, η ελληνική αστυνομία αποτυγχάνει παταγωδώς να προσφέρει στοιχειώδη προστασία στο Άγιο Όρος, όπως απορρέει από την συνταγματική της υποχρέωση.

Η πολυετής απραξία της ελληνικής πολιτείας για την προστασία του Αγίου Όρους είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα. Όταν οι μελλοντικές γενιές θα διαβάζουν ιστορία, τα γεγονότα αυτά θα αποτελούν ντροπή για την γενιάς μας.

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: