e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η εορτή της Πεντηκοστής 2022 στην Σμύρνη

Τελέσθηκαν και φέτος στην Σμύρνη, κατά το τυπικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, οι Ιερές Ακολουθίες του εορταστικού τριημέρου της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Πεντηκοστής, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Το πρωΐ του Σαββάτου των Ψυχών, προ της Πεντηκοστής, 11ης Ιουνίου ε.έ., τελέσθηκαν ημιυπαιθρίως στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Κοκλουτζά Σμύρνης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, κατά την απόλυση της οποίας αναγνώσθηκε το προβλεπόμενο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των απ΄ αιώνος κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών, γενομένης ιδιαιτέρας μνείας στους αναπαυομένους στο  Κοιμητήριο αυτό και υπό την Ιωνική γη προγόνους μας.

Την Κυριακή, 12ην ιδίου, της Πεντηκοστής, ο οικείος Ποιμενάρχης προέστη των Ιερών Ακολουθιών στον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου προσήλθαν οι πιστοί της Σμύρνης να κλίνουν γόνατα σώματος και ψυχής για να λάβουν την ευλογία και την χάρη του Τριαδικού Θεού και να εκζητήσουν ιδιαιτέρως τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος τόσον κατά την ημέρα αυτήν, όσον και τη Δευτέρα, μετά αυτήν, κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Σύναξης του Αγίου Πνεύματος.

Εντός του εορτίου κλίματος των ημερών, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε και τις ευχές και τις εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού εκ μέρους του μικρού ποιμνίου της Σμύρνης με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρας της ονομαστικής του εορτής, που φέτος συνέπεσε προς το Ψυχοσάββατο, και για αυτό δεν εορτάστηκε ιδιαιτέρως. 












Δεν υπάρχουν σχόλια: