e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Παναγίτσα Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης

 Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεόδωρος προέστη σήμερα Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίτσας Μασταμπά, στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και συνάμα τη δωρικότητα και το ύφος που διέπουν τη Μητέρα Εκκλησία, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος, όπως, επίσης, οι συλλειτουργοί του, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Φραγκιαδάκης, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόλαος Πασχαλίδης, π. Χαράλαμπος Πιπερίδης, και ο ιεροδιάκονος Ευγένιος από την Ι. Μονή Επανωσήφη, τίμησαν τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το ιερό αναλόγιο κόσμησε με την καλλικέλαδη φωνή του ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αντώνιος Πλαΐτης, Διευθυντής των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και της. Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. 

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε καταλλήλως στο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενώ υπογράμμισε το Πατριαρχικό έθος να τοποθετούνται, κατά τον Εσπερινό και ανήμερα της εορτής του Ιερού Πατρός, τα τίμια Λείψανά του στο Θρόνο της Μαρτυρικής Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η σεπτή Κορυφή των Ορθοδόξων να ίσταται χοροστατούσα στο Παρα-θρόνιο. Μετάφερε επίσης τις πατρικές ευχές και την Πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σε κλή-ρο και λαό, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο για την κανονική άδεια να ιερουργήσει στον ιερό Ναό της Παναγίτσας. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού π. Αντώνιος απηύθυνε εγκάρδιους λόγους προς τον Μ. Πρωτοσύγκελλο Θεόδωρο, αναφερόμενος στους εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς αναβαθμούς της μέχρι σήμερα πορείας του, χαιρετίζοντας την από μέρους του Μ. Πρωτοσυγκέλλου ανάληψη διδακτικών καθηκόντων στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, ενθυμούμενος παράλληλα περιστατικά του παρελθόντος από την μαθητεία του Μ. Πρωτοσυγκέλλου κατά την παιδικήν του ηλικία στα αναλόγια του ιερού Ναού.

Στην αντιφώνησή του ο Μ. Πρωτοσύγκελλος υπογράμμισε τους ακατάλυτους δεσμούς αγάπης και σεβασμού που συνδέουν τα πρόσωπα, αλλά και την ενορία Μασταμπά με το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη προσωπικά, με ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο π. Εμμανουήλ Γιγουρτάκη, συνταξιώτη και συμφοιτητή του Παναγιωτάτου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και στο γεγονός ότι η ενορία συγκροτήθηκε εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας που βρήκαν καταφύγιο στην φιλόξενη περιοχή του Μασταμπά. Εξήρε, μάλιστα, το πολυετές και καρποφόρο έργο του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαΐτη, που συμπλήρωσε εφέτος 40 έτη στο δεξιό αναλόγιο του Ναού και ανέδειξε πλήθος μαθητών που σήμερα στελεχώνουν τα αναλόγια της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και παρακειμένων Ι. Μητροπόλεων, και κατέληξε μνημονεύοντας του ονόματος του Σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Του οποίου το ανύστακτο ενδιαφέρον, η πατρική αγάπη και η θυσιαστική μέριμνα απλώνεται προς όλους τους Κρήτες, «τούς ἐγγύς καί τούς μακράν».





Δεν υπάρχουν σχόλια: