e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Διάλεξη του Μητροπολίτου Καμερούν στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου [video gr-en]

Ο τρίτος κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με την διάλεξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου (Στεργίου) με θέμα «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές». Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε. 

Ο ομιλητής, αφού έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της ιεραποστολής στην Αφρική από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως σήμερα, ανέφερε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διάδοση του Χριστιανισμού στην συγκεκριμένη ήπειρο, τόσο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών ζωής και της ανάγκης θρησκευτικού εμπολιτισμού όσο και εξαιτίας του παρελθόντος της περιοχής με τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις, τη δουλεία αλλά και την αποικιοκρατία. Παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως αποτέλεσμα των περιπετειών του ελληνόφωνου πληθυσμού διαμέσου των αιώνων, και εστίασε εν τέλει στην πρόσφατη εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, με τη δημιουργία της Ρωσικής εξαρχίας, ένα μόρφωμα με σαφείς γεωπολιτικούς στόχους που αντιβαίνει ολοσχερώς την εκκλησιαστική κανονικότητα και ουσιαστικά αποτελεί προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να επιβάλλει δικούς της όρους στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην έλλειψη ισχυρών αντιδράσεων εκ μέρους των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη ρωσική εισπήδηση στα όρια του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και στην έκταση των φαινομένων διαφθοράς που φανερώνουν αυτές οι εξελίξεις αλλά και στη σημασία που έχουν όλες αυτές οι κινήσεις στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.    

Ακολουθεί το βίντεο της διάλεξης του Σεβ. Καμερούν στα ελληνικά και αγγλικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια: