e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ζάκυνθος: Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως


Πρωί 12ης Δεκεμβρίου 2023, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Σαράντων πόλης Ζακύνθου, τιμήθηκε η πανεύφημη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, με Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος μάλιστα ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα. 

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Χάλκη

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή, τελέστηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επίσκοπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, ο εόρτιος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Επιτρόπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν η αρτοκλασία και τα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου, ενώ ο Πατριαρχικός Επίτροπος τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος, αποφοίτου της Σχολής, και του ιδρυτού της Σκήτης, Αρσενίου Μοναχού.

Μελβούρνη: Η Πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος Clayton

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του Θαυματουργού στην πανηγυρίζουσα φερώνυμη Ενορία – Κοινότητα στο Clayton της Μελβούρνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαμπεζύ

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την άφιξη του στη Γενεύη, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Δεκεμβρίου 2023, καλωσόρισε με εγκαρδιότητα την Εξοχ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ. 

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Κανείς δεν σώζεται μόνος του, κανείς δεν σώζεται αν δεν σωθούν όλοι”


Την ανάγκη να συμβάλουν όλοι αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συνάντηση “Religious Leaders Unite for Climate Peace in Solidarity with Refugees” (Οι θρησκευτικοί ηγέτες ενώνονται υπέρ της κλιματικής ειρήνης εν αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, η οποία διοργανώνεται από 13 έως 15 Δεκεμβρίου, στην ίδια πόλη, από την Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR, the UN Refugee Agency).

«ΙΜΒΡΟΣ, η καρποφόρος Πατριαρχική Νήσος», στη Θεσσαλονίκη

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος με τα δύο εν Θεσσαλονίκη μέλη της, την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, διοργανώνουν για πρώτη φορά εκδήλωση για την μαρτυρική Ίμβρο.

Ένα viral βίντεο: 501.233 έχουν δει την ταφή του π. Αλεξίου Ξένου

Σήμερα, 12.12.23, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, συμπληρώνει τρεις μήνες από την κηδεία του. Εκείνη την ημέρα δημοσιεύσαμε μέσω του YouTube (στο κανάλι μας Kyklodioktos) ένα βίντεο της ταφής του. 

Δράκα Ζακύνθου: Τιμώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα


Δράκα Ζακύνθου. Πρωί εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, 12ης Δεκεμβρίου 2023, στο φερώνυμο εκκλησάκι της Οικογένειας του αείμνηστου Σπυρίδωνος Χιώνη, ιερουργούντος του Εημερίου, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση. Στο τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε μικρή λιτή Εικόνας του Αγίου και αναπέμφθηκε δέηση.

Πρόγραμμα χειμερινής Εορτής Αγίου Διονυσίου (16-19.12.23)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου ανακοινώνει το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και Τελετών κατά το τριήμερο από 16ης έως 19ης  Δεκεμβρίου 2023, οπότε το νησί μας εορτάζει την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου του Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας είναι και ο άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός, του οποίου το τίμιο λείψανο βρίσκεται στην Κέρκυρα, άφθαρτο εδώ και χίλια επτακόσια χρόνια. 

Χειροτονία Συροϊακωβίτη Επισκόπου στη Στοκχόλμη

Το πρωΐ του Σαββάτου, 9ης Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ευγενώς προσκληθείς από την Συροϊακωβιτική Κοινότητα Στοκχόλμης, παρέστη στην εις επίσκοπον χειροτονία του κ. Yohanoun Lahdo, εκλεγέντος για τις ανάγκες της Αρχιεπισκοπής Σουηδίας.

Κέρκυρα: Τιμώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως [video]

Πρωί 12ης Δεκεμβρίου 2023, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας τελέσθηκε εόρτια Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλούσης δε της πολύφημης Χορωδίας της Ενορίας, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Ιωάννη Καρύδη.

        Ο εν λόγω Ναός κείται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου θησαυρίζεται το σεπτό Σκήνωμά Του. Έτσι, καθώς εκεί συνωστίζεται πολύς λαός, οι υποψιασμένοι καταφεύγουν προς εκκλησιασμόν στον διπλανό Άι Λευτέρη, για να εκκλησιασθούν με άνεση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κέρκυρα live: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα


Συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την μνήμη του προστάτου του νησιού Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, με την τέλεση πανηγυρικής θείας Λειτουργίας το πρωί της αγιωνύμου ημέρας Τρίτης, 12ης Δεκεμβρίου 2023, στο Ιερό Προσκύνημα, συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: