e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Βανάτο: Τιμητικές διακρίσεις σε νεαρούς αθλητές απένειμε το Μορφωτικό Κέντρο "Αληθώς"

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς" της Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω, έλαβε προ μηνών την απόφαση, κατ' έτος να τιμά ορισμένες προσωπικότητες, που διακρίνονται και πρωτεύουν στον χώρο δραστηριότητάς τους κι έχουν μια κάποια σχέση με την Ενορία του Βανάτου. 

Μεταξύ των τιμωμένων για το λήγον έτος 2023, αποφασίσθηκε να βραβευτούν νέοι του Βανάτου, που ασχολούνται, διαπρέπουν ή και πρωτεύουν στον Αθλητισμό

Φανερωμένη Βανάτου: Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία 2023, με τιμητικές διακρίσεις νεαρών αθλητών [60 photos]


Πρωί της εορτής των Χριστουγέννων, Κυριακής 25ης Δεκεμβρίου 2022, στον λαμπροφορεμένο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της κοσμοχαρμόσυνης εορτής. Ευάριθμοι πιστοί εκκλησιάστηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. 

Ο Νήπιος είναι ταυτόχρονα Θυσιαζόμενος, Μελιζόμενος, Προσφερόμενος, Εσθιόμενος


Εόρτιες σκέψεις του π. Παναγιώτη Καποδίστρια 

Χριστούγεννα 2023 στη Μητρόπολη Σηλυβρίας

Σε ευφρόσυνο κλίμα εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στην ευλογημένη και αγιότοκο πόλη της Σηλυβρίας. Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και το εσπέρας ο Μ. Εσπερινός της εορτής.

Χριστούγεννα 2023 στη Ζάμπια

Την 25η Δεκεμβρίου 2023, ημέρα εορτασμού της Γεννήσεως σύμφωνα με τη σάρκα του Κυρίου, Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού, τελέσαμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας ΙΩΑΝΝΗ, Προϊσταμένου της Επισκοπής Μοζαμβίκης στη Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι στο Kalundu, Lusaka.

Χριστούγεννα 2023 στην Πέρθη της Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Δυτική Πέρθη, ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2023.

Χριστούγεννα 2023 στον Ναό Αγ. Δημητρίου Ταταούλων ΚΠόλεως

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, στην Πόλη, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου.

Χριστούγεννα 2023 στο Χονγκ Κονγκ [video]


Christmas Liturgy Sunday, December 24, 2023 Saint Luke Orthodox Cathedral in Hong Kong

Χριστούγεννα 2023 στη Μητρόπολη Δέρκων

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γέννησις του Θεανθρώπου Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Κοινότητος Μακροχωρίου.

Χριστούγεννα 2023 στον Λαγκαδά


Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: η Εορτή των Χριστουγέννων 2023

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων για τα Χριστούγεννα 2023

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνος
 
ἐπί τῇ Ἑορτῇ τῶν Χριστουγέννων
πρός τό Χριστεπώνυμον πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός για τα Χριστούγεννα 2023


Θεὸς ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν, τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον εἰρήνην παρεχόμενον ἀπέστειλας ἡμῖν· ὅθεν θεογνωσίας πρὸς φῶς ὁδηγηθέντες, ἐκ νυκτὸς ὀρθρίζοντες δοξολογοῦμέν σε, Φιλάνθρωπε.  ( ᾨδὴ ε΄).

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος για τα Χριστούγεννα 2023


Ὁ δρόμος τῶν Πατέρων πρός τήν Φάτνη τοῦ Χριστοῦ

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί καί ἀγαπητά μου παιδιά,

Φανάρι: Ομιλία Αρχιμανδρίτου Βοσπορίου, νέου Αρχιγραμματέως, επί τη χειροτονία του (25.12.2023)

Ομιλία Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βοσπορίου, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου 

ΛΟΓΟΣ 

ΕΠΙ ΤΗι ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑι 

(Πάνσεπτος Πατριαρχικὸς Οἶκος, Αἴθουσα τοῦ Θρόνου, τῇ 25ῃ Δεκεμβρίου 2023)

Αντιφώνηση του νέου Μητροπολίτου Σελευκείας μετά τη χειροτονία του

Ἀντιφώνησις τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σελευκείας Θεοδώρου κατά τήν ἐπακολουθήσασαν τήν χειροτονίαν αὐτοῦ δεξίωσιν

(Φανάριον, Χριστούγεννα 2023)

Λόγος Νουθετήριος Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Μητροπολίτη Σελευκείας και τον Αρχιγραμματέα κατά την χειροτονία τους (25.12.2023)


ΛΟΓΟΣ ΝΟΥΘΕΤΗΡΙΟΣ

τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου 

κατά τάς χειροτονίας 

εἰς Ἐπίσκοπον τοῦ Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου

καί εἰς πρεσβύτερον τοῦ Διακόνου κ. Βοσπορίου,  Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου 

 (Φανάριον, 25 Δεκεμβρίου 2023)

Φανάρι: Χριστούγεννα 2023, με Χειροτονίες Μητροπολίτου Σελευκείας και Αρχιγραμματέως [138 photos]

Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η μεγάλη Εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κατά την οποία, εφέτος, η Α.Θ. Παναγιότης ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε 50 έτη από την εις Επίσκοπον χειροτονία του (1973).

Χριστούγεννα 2023 στην Πρίγκηπο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, επί τη Μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, εχοροστάτησεν εν τω Καθεδρικώ Ι. Ναώ της Παναγίας της Ελεούσης Πριγκήπου, την Παρασκευήν, 22αν Δεκεμβρίου, κατά την Ι. Ακολουθίαν των Μ. Ωρών των Χριστουγέννων και την Θ. Λειτουργίαν της Κυριακής πρό Χριστού Γεννήσεως, 24ης ιδίου, ως και κατά τον Μ. Εσπερινόν των Χριστουγέννων, το εσπέρας της αυτής ημέρας.

Χριστούγεννα 2023 στη Βέροια

Το ξημέρωμα της 25ης Δεκεμβρίου 2023, εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων για τα Χριστούγεννα 2023

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτης τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας

πρός τόν ἱερόν κλῆρον καί τόν εὐσεβῆ λαόν τῆς καθ᾽ ἡμᾶς θεοσώστου Ἐπαρχίας

«Εποίησε λύτρωσιν τω λαώ αυτού» (Λουκ. 1,68)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η έλευση του Κυρίου μας Ιησού στον κόσμο αποτελεί μια από τις λιγοστές ανάπαυλες χαράς που δοκίμασε το ταλαίπωρο ανθρώπινο γένος στο διάβα της ιστορίας του. Αυτή είναι αποτυπωμένη στον αγγελικό άγγελμα της Γεννήσεως στους απλοϊκούς ποιμένες της Βηθλεέμ: «ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστι Χριστός Κύριος» (Λουκ. 2,12). Το ίδιο αποτυπωμένη είναι και στη θεσπέσια χριστουγεννιάτικη υμνολογία της Εκκλησίας μας: «Ευφραίνεστε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη Χριστού γεννηθέντος» (1ο τροπ. των αίνων). Κι’ αυτό διότι ο απόλυτα αγαθός Θεός της αγάπης και του ελέους δεν άφησε το πλάσμα Του αιώνια καταδικασμένο στην επήρεια του κακού και στη φθορά της αμαρτίας, αλλά έστειλε το μονάκριβο Υιό Του, να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος, κατατροπώνοντας τον αντίδικό Του διάβολο, εφευρέτη του κακού και πηγή κάθε δυστυχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας για τα Χριστούγεννα 2023

Αγαπητοί εν Χριστώ,

Καθώς πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, σας καλώ να θυμηθούμε έναν όμορφο και μελωδικό Χριστουγεννιάτικο ύμνο. Το «Ελθέ, ελθέ, Εμμανουήλ» είναι ένα από τα γνωστά και αγαπημένα κάλαντα που μιλάει στις καρδιές των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Οι στίχοι του εκφράζουν ένα βαθύ αίσθημα προσμονής· προσμονή για την παρουσία του Σωτήρα μας και για την εκπλήρωση όλων των υποσχέσεων του Θεού προς την ανθρωπότητα.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων για τα Χριστούγεννα 2023

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα
τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων
κ. Ἀποστόλου
Ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἠγαπημένα,

Χριστούγεννα 2023 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η δεσποτική εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Χριστούγεννα 2023 στη Μητρόπολη Αξώμης

 
ΛΑΜΠΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ | BRIGHT CHRISTMAS IN ETHIOPIA

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας.

Χριστούγεννα 2023 στην Μπόχαλη Ζακύνθου


Πρωί εορτής των Χριστουγέννων 2023, στον Ναό της Χρυσοπηγής Μποχάλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού.

Χριστούγεννα 2023 στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Πρωί εορτής των Χριστουγέννων 2023 στον περικαλλή Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη.

Χριστούγεννα 2023 στη Ναύπακτο

Ἑορτάστηκε καί φέτος ἡ «Μητρόπολη τῶν ἑορτῶν», ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Χριστούγεννα 2023 στον Άι Λευτέρη Κέρκυρας [video]


Πρωί Χριστουγέννων 2023, στον εν τη πόλει της Κερκύρας Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς και έψαλε η Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννου Καρύδη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Δράκα Ζακύνθου: Θεία Λειτουργία Χριστουγέννων 2023


Πρωί Χριστουγέννων 2023 στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, Ενορίας Δράκα Ζακύνθου. Ομοθυμαδόν οι Ενορίτες του μικρού αυτού οικισμού έσπευσαν να εκκλησιασθούν επί το αυτό, ιερουργούντος του καλού Εφημερίου τους, Οικονόμου Σταυροφόρου Ιωάννου Ρένεση.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος για τα Χριστούγεννα 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ 2023
Ἀγαπητοί μου πατέρες καί ἀδελφοί, παιδιά μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπημένα,

Κίεβο: Χριστούγεννα 2023, με το νέο ημερολόγιο πια [video-photos]

Με την ευκαιρία της Γέννησης του Χριστού, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου στις 25 Δεκεμβρίου 2023.

Χριστούγεννα 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Τo πρωί της Δευτέρας των Χριστουγέννων 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μεγάλης Πόλεως, του οποίου τυγχάνει ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος.

Φανάρι: Χριστούγεννα 2023, με Χειροτονίες Επισκόπου και Πρεσβυτέρου [video]


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων 2023, στον πάνσεπτο πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε την εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σελευκείας κ. Θεοδώρου και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του νέου Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Διακόνου κ. Βοσπορίου Μαγκαφά. Στον τέλος, τον χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Χριστούγεννα 2023 στη Μητρόπολη Αθηνών [video-photos]

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ειρήνη σε όλο τον κόσμο ευχήθηκε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Χριστούγεννα 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου

Πρωί Δευτέρας, 25.12.2023, εορτής των Χριστουγέννων, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, προέστη αρχιεραρικώς της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος για τα Χριστούγεννα 2023

Πρός

Τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας

«Ἰδού εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαράν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντί τῷ λαῷ».

 Εὐλαβέστατοι Κληρικοί καί Χριστιανοί μου Ἀγαπητοί,

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεος για τα Χριστούγεννα 2023

Ποιμαντορικὴ Ἐγκύκλιος Χριστουγέννων


Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Καί πάλιν πανηγυρίζουμε τήν ἑορτή τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί μᾶς δίνεται ἡ εὐκαιρία νά δοῦμε τήν σπουδαιότητά της καί νά συνειδητοποιήσουμε τήν μεγάλη ἀξία νά εἴμαστε Χριστιανοί, μαθητές τοῦ Χριστοῦ. Δέν πρόκειται γιά ἕνα τυπικό ὄνομα, ἀλλά γιά ἕνα ὄνομα πού δείχνει τήν ἀναγέννηση τῆς ζωῆς μας. Εἴμαστε Χριστιανοί καί μάλιστα Ὀρθόδοξοι καί θά πρέπει νά ἀνταποκρινόμαστε σέ αὐτήν τήν ἀποστολή μας.

Χριστούγεννα 2023 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Το πρωί της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Όρθρος, και η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της εορτής των Χριστουγέννων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Η αναγκαιότητα της Ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου είναι κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και το επιστέγασμα της εφαρμογής του θείου σχεδίου για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας στάθηκαν με δέος μπροστά στο απερινόητο αυτό μυστήριο και με γνώμονα τις άγιες Γραφές συνέλαβαν ύψιστες αλήθειες και διατύπωσαν  υψηλή θεολογία.