e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι Λέων: «Δεν υπάρχει ίχνος Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο Μόσχας»

Έχοντας πρόσφατα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας Λέων απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση της Εκκλησίας του. Συγκεκριμένα, σχολίασε τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου Μόσχας. Η ομιλία του βασίστηκε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

«Όλοι μας συναντάμε ανθρώπους που υποφέρουν κάποια στιγμή και σήμερα ο αριθμός τους αυξάνεται. Πρέπει καθημερινά να αποφασίζουμε αν θα είμαστε καλοί Σαμαρείτες ή αδιάφοροι θεατές».

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων τόνισε ότι η παραβολή δεν πρέπει να ερμηνεύεται υπερβολικά πρωτόγονα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ζήτημα θρησκευτικής επιλογής:

«Βλέπουμε πολύ καθαρά ότι η έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής δραστηριοποίησης μετατρέπει τον κόσμο μας σε έρημο. Βλέπουμε ότι οι δια-εθνικές και διεθνείς συγκρούσεις αγνοούν τους ανθρώπους και τις προσωπικότητές τους».

Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας!

«Η οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών βρίσκεται σήμερα σε κρίση και είναι βαθιά διχασμένη. Η σύγχρονη εποχή μας έχει γεννήσει έναν νέο μύθο και μια νέα ολοκληρωτική ιδεολογία με το πρόσχημα της Ορθοδοξίας, η οποία στην πραγματικότητα απέχει πολύ από τον Χριστιανισμό. Πριν από μερικά χρόνια, μπορούσα ακόμη να αναγνωρίσω κάποια απομεινάρια της αληθινής Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας, αλλά τώρα έχουν αντικατασταθεί από ένα μείγμα ρωσικού μεσσιανισμού, ορθόδοξου φασισμού και εθνοφυλετισμού (που καταδικάστηκε από τη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, το 1872). Αυτό αναδεικνύει ένα βασικό πρόβλημα στον σύγχρονο ορθόδοξο κόσμο, τόσο στα ιστορικά ορθόδοξα εδάφη όσο και στον Νέο Κόσμο.

Παραδόξως, η Ρωσία βλέπει τώρα τον εαυτό της ως τη μόνη δύναμη του καλού στον κόσμο, ενώ καθήκον της είναι να αντισταθεί στη Δύση, η οποία λέγεται ότι έχει γίνει κακή. Αυτό, με τη σειρά του, αντιπροσωπεύει τη μανιχαϊστική αίρεση, στην οποία ο κόσμος χωρίζεται σε αντίθετα: φως και σκοτάδι, καλό και κακό κ.ο.κ.

Αυτές οι αλλαγές στη θρησκευτική πολιτική είχαν συνέπειες στη Φινλανδία:

«Φοβάμαι ότι αυτό θα συνεχιστεί. Η κανονική επικράτεια της τοπικής μας Εκκλησίας στη Φινλανδία έχει ίσως επηρεαστεί από τον σημερινό ρωσικό επεκτατισμό. Αν ξεκινήσουμε από τα λόγια της παραβολής, τότε ο “κλέφτης” της εποχής μας θα μπορούσε να βρει συμμάχους ανάμεσα σε εκείνους που περνούν και κάνουν τα στραβά μάτια. Μόνο που, δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται απλώς για περίπατο, αλλά για την επιθυμία να ριζώσει κάποιος για τη δική του ιδεολογία. Γνωρίζουμε πλέον ότι η εισβολή στην Ουκρανία έλαβε την ευλογία της Εκκλησίας και μάλιστα ανακηρύχθηκε “ιερός πόλεμος”. Πρέπει να είμαστε πιστοί στο λόγο του Χριστού και να μην αποδεχτούμε ποτέ τις ψευδείς αξίες της αίρεσης ως αλήθεια».

Πηγή: parlonsorthodoxie.wordpress.com / fosfanariou.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: