e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος Γ΄ (+23.7.1996) σε άγνωστη συνέντευξή του


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Παρθένιος Γ΄, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (1919-23.7.1996), υπήρξε ένας αξιομνημόνευτος εκκλησιαστικός ηγέτης. Ως μικρό ευλαβικό μνημόσυνό του και ταυτόχρονα συμβολή στην καταγραφή λανθανόντων στοιχείων, τα οποία συντελούν -κατά το δυνατόν- στην αρτίωση της πολυδιάστατης φυσιογνωμίας του, ανασύρουμε από το Αρχείο μας και δημοσιοποιούμε απομαγνητοφωνημένη μιαν -ιδιαίτερα σημαντική, θεωρούμε- συνέντευξη, που ολοπρόθυμα μάς παρεχώρησε τηλεφωνικά, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου 1990, για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εκπομπής μας «Από τα ρείθρα του Ιορδάνη στα κύματα των FM» στη νεαρή τότε Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ζακύνθου (γνωστή στο νησί ως ΕΡΖ).

Είχαμε τότε τη σκέψη, ότι, με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, θα αποτελούσε ραδιοφωνικό επίτευγμα, κυρίως για έναν επαρχιακό ιδιωτικό ραδιοσταθμό, εάν καταφέρναμε να συνδυάσουμε μηνύματα ή συνεντεύξεις των Αρχηγών της Ορθοδοξίας από τα ιερά Κέντρα τους. Μετά από προετοιμασία ενός ολόκληρου μηνός, κατορθώσαμε όντως, να παρουσιάσουμε στις 3 Μαρτίου 1990 την αποκλειστική αυτήν εκπομπή, που είχαμε σχεδιάσει, η οποία συμπεριέλαβε συνέντευξη του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Διοδώρου, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου, αλλά και μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, που μάς μετέφερε ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Μελίτων Καράς (σήμερα Μητροπολίτης Φιλαδελφείας), με τον οποίον είχαμε και σχετική περί Ορθοδοξίας συζήτηση.

Ο πλέον προσιτός και χειμαρρώδης στον λόγο υπήρξε ο Πατριάρχης Παρθένιος! Μέσα σε δεκατέσσερα λεπτά ωφέλιμου ραδιοφωνικού χρόνου, άνοιξε διάπλατη την ψυχή του και άφησε να διαφανεί η ζέουσα αγωνία και η ζωντανή ελπίδα του για την αφρικανική αλλά και την οικουμενική Ορθοδοξία, την πορεία του Διαλόγου των Εκκλησιών, τις σχέσεις με το Ισλάμ, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση, τις αρετές της Αγάπης και της Μετάνοιας ως εργαλεία σύγχρονης Ιεραποστολής.

Η εν λόγω συνέντευξη, ως εργασία μας πλέον, Α) παρουσιάσθηκε, σε μια συντομευμένη μορφή, ως Εισήγηση στο Συνέδριο "Έλληνες της Διασποράς και η προσφορά τους στη νοτιοαφρικανική κοινωνία", που διοργανώθηκε στη Σχολή SAHETI του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής (Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 70 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον και Β) οριστικά δημοσιεύτηκε στον συλλογικό Τόμο "Πολιτισμός και διαφορετικότητα - Εμείς και οι άλλοι", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2011, σ. 513-526, με υπεύθυνο έκδοσης τον Δρ Δ. Γ. Μαγριπλή.

Εσείς μπορείτε ν' αναγνώσετε ολόκληρη την εργασία αυτήν ακολούθως: 


Δεν υπάρχουν σχόλια: